Pages

Rabu, 17 Oktober 2012

Sepetang di gerai Pak Teh Bukit Cherakah



Assalamualaikum wbt.........

Hari ni ucu nak stori mori kisah yang bulan lepas....,bukan bulan Sept...tapi bulan lepasnye lagi, yakni bulan syawal@ Ogos......
biasalah kan bila time2 raya mcm biasa hari cuti banyaklah orang buat rumah terbuka...jadi dalam perjalanan nak ke rumah kawan  Pak Su (Normawati /customer jugak tu..) di Kota Puteri, Ijok......ucu ikut jalan bukit cherakah n Puncak Alam.
Banyaklah gerai2 buah disepanjang jalan nak ke Puncak Alam (dekat2 petronas), termasuklah gerai sepupu ucu punya suami, PAK TEH YASSIN...




Masa pegi, dari jauh dah nampak Pak Teh tengah sibuk kupas jagung...
tiiiiinnnn...tiiinnnn......bunyikan hon  dan lambai2 tangan seje nak bagi signal yang ucu lalu .....(ehem..ehem...)




Jadi bila balik (jln tu jugak)  ucu pun stoplah kat gerai Pak Teh....
antara buah2 yang paling laris jagung manis ni.
Jagung  yg dijual semuanya besar2, setongkol makan dah kenyang...
yang tak direbus@mentah pun ada 6 biji RM 10.00 jer...



Ini Nangka madu, warna oren ....nangka kampung pun ada tapi ucu lupa nak snap, kalau nangka kampung warnanya kuning jer...
.


siap kopek masuk plastik, ikat, gantung.... tak ingat lah pulak berapa sebungkus ni...



dengan semangat yg gigih  Pak Teh ambik kan ucu punya...6 ketui..


Ni Jambu madu .....

Jadi petang tu ucu pun order lah jagung, jambu, nangka...
masa nak bayar....berlaku adegan hulur..tolak..hulur.....tolak antara ucu dgn Pak Teh. 
Akhirnya ucu mengalah...sbb Pak Teh kata "sedekah jer" dan yang paling  best tu buah yg ucu tak order pun dibagi..iaitu ciku.

Apa lagi ucu pun senyum menyeringai lah  sampai susah nak tutup mulut dan  senget2 bahu bawak buah2 an free ni........alhamdullilah rezeki.

Bak kata pepatah dari ucu ...

orang berbudi
 kita berbahasa
orang memberi
kita ambik semua
(kwang....kwang....)

Ucu doakan Pak Teh sentiasa sihat dan semoga business buah2an Pak Teh sentiasa maju ...AMIN

Wassallam.....











8 ulasan:

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

sedapnyerrrrr...
nangka tu feberet kami sekeluarga.. kalau blk kg.. husband mesti singgah kat area bentong yg ada byk org jual nangka madu tu... tak beli sikit2... kdg setengah biji kdg suku biji.. hehe...

Lelaki Ini berkata...

adoyai!
sedapnya lah!!!!!


Amie berkata...

adehhh deehhh.... main hulur tolak hulur tolak pulak ye Ucu... lama tak beraksi adegan begini ha ha ha hah, rezeki kan, mudah-mudahan tambah bergandalah rezekinya Pak Teh yea...

cerita best berkata...

cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum..

Hihihiii..paling tak tahan dgn cerita kat atas tu bila part pepatah dari ucu tu...hehehe..

Suka buah ciku... Kalau dapat free lagi suka...

Qasey Honey berkata...

slm Kak Ucu...

amboi kelas pantun tu...i like..hehe

nmpk besar2 ekkk buah nangka madu tu...mesti sedap n manis tu...lagi sedap bile yg freee tu kan...hehe...laju aje nti masuk ke mulut ni...

nti kot2 la klau tsesat ke sna..nk jugak la singgah ke situ...kot2 la ade adegan hulur..tarik..hulur..tarik jugak...haha

Cendana Kasih berkata...

bestnyer nangka madu...len kali panjang2 sedekat pak teh tu kat kita yer...hehe

misshannajr berkata...

Alhamdulillah rezeki ucu...moga murah rezeki pak teh pulak hehe :)

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...