Pages

Rabu, 10 Oktober 2012

Kek Indulgence n pavlova lagikk...





Assalamualaikum wbt.......

Diharap sangat agar kawan2 semua sihat2 yer...ucu alhamdullilah menten segar bugar dan setiap membesar sebagai johan setiap hari hahahaha....(don't worrier...)

hari ni ucu tayang k/indulgence lagi yer....saja utk makan-makan sabtu lepas kt island steamboat (kg melayu subang) dgn geng2 paksu....
Adalah dalam 40 orang termasuk pasangan n anak2..

baru keluar  peti air tu pasal nampak berkilat jer..


Kebanyakan resepi kek ni semua sama...(sbb main kopipes jer..) jadi ucu pun termasuklah jugak dalam golong mengkopipes ni...
TAPI 
ucu akan cuba yang lagi senang cara pembikinannye...
Insyaallah, kalau terjadi penghasilanya ucu tayang...kalau tak muncul2 jugak, itu tandanya ucu tengah malas nak buatlah ...tapi rasanye kena buat jugak kot, sebab tekak ni mcam tak sabar jer nk merasa.........sabarrrr yer tekak....., ucu tengah menaip ni...mana boleh buat sekarang....!!!!?????



Resepi ni ucu ambik dari  ezan   yang tersangat baik hati tu,dan terima kasih pada k. putri  juga ... ucu doakan semoga kalian dimurahkan rezeki dan  dipermudahkan segala urusan...
ni hasil pengkopipes ucu...

 Resepi kek coklat Indulgence
Inspirasi : ucubakery


Chocolate Chiffon

Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila

Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.

Filling : Mousse Coklat Hitam :
200gm chocolate masakan hitam
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
1/2 tbsp mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
1 1/2 tbsp gelatin
50ml air
simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada kek)

Filling : Mousse Coklat Putih :
200gm coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
2 tbsp gelatin
50ml air

Topping Coklat Ganache
150ml Anchor whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan hitam
1 tbsp mentega cair
(Masak secara double boiler, panaskan whipping cream *** hingga berbuih di tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang ke atas kek)

*** Hiasan : Untuk piping coklat ganache di atas kek, sejukkan dahulu coklat di dalam peti sejuk selama 4 jam. Keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan hand whisk hingga rata, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle pilihan dan pipe di atas kek atau di tepinya. Setelah siap masukkan kembali kek yang di hias dengan coklat ke dalam peti sejuk.

*** Untuk mendapatkan coklat ganache yang lebih keras tambahkan sukatan coklat masakan lagi banyak lagi pekat teksturnya dan sesuai untuk membuat bunga atau border.

Cara-cara :

Mousse Coklat Hitam
1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan
2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.

Mousse Coklat Putih
1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.
4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal. *** dan di simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru di sapu ke atas kek.

Cara-cara :
1. Potong chiffon kek kepada 4 lapisan.
2. Lapisan Pertama : Letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin). Tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
3. Lapisan Kedua : Letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
4. Lapisan Ketiga : Letak kek di atas lapisan kedua, tuang baki mousse coklat putih dan ratakan.
5. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas lapisan ketiga dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
6. Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis dengan mousse coklat hitam keseluruh kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku.
7. Letak cake di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat mengeras baru di hias.
8. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong kek. 





saiz 11', berat 4.5kg lebih ...




Bila asyik makan yg byk chocolate jer..kena lah pulak bawakkan pasangannye.. yg masam2..tapi tetap manis + kolestrol......wakakakaka.....


resepi untuk pavlova ni dah ada pada entry yang lepas2...


ucu buat 2 adunan ....biar puas makan..


Kiranya kawan2 paksu ni customer tegar uculah....jadi sesekali kenalah belanja depa makan kek peree...tapi mkn malam tu main  kutip duit dulu baru makan...(had yg ni kutip awal2 seminggu sblm mkn...tak kan masa perut dah maju ke depan baru nk kutip $$$$ ..nampak sangat tak 'pro'nye bhg management...
kalau ucu yg kena bayar semua tu......mau ambik pakej fengsan 3hari 2 mlm .......

cuma n3 kali ni sedih sikit lah...sbb ucu tak sempat lg nak upload pic masa makan2 tu, Insyaallah bila2 nanti ucu tayang jugak muka2 mak2 yg semestinya menten ayu dan en.abang2  korang yg sporting tu  kat dlm blog ucu ni.....
Terima kasih untuk kalian semua yer..,
rohaidah , suriana, suzana, chinta (ehem..ehem...), shila (ditemani kedua2 belah mak), azmi (dtg secara solo) n anuar (yg memang solo trang..tang..)

akhir kalam..
Wassalam..





psstt..
lepas ni nk buat projek mkn2 kt mana pulak...ucu on jer..tapi kena tanya Mr Oth2 dulu ler....








5 ulasan:

blog usang berkata...

assalamualaikum..

best kek tuuu

mama sara nur berkata...

Ucu...wah sedapnya keke peberet sy ni
memang mabeless kan kan
dekat2 dah tentu order ngan ucu ni tau
nak buat tgk bhn2nya tu surender dulu he he

Qasey Honey berkata...

slm Kak Ucu..rindunya dgn akak..

wah kecur n tliur habis ni tgk kek coklat tu..manis2 belaka smua..tp itu la yg sedapp..hehe

~~zana@pb~~ berkata...

Panjang lebo resipinya, huhu...tak sanggup den..
Balik nnti akk nak tempah la, akk kat Bandar Baru Bangi...ucu boleh hantar ke? Duit minyak sendiri tau:-) hehe....akk balik 8hb nov....bg no tel ucu kat fb akk yg baru, amna mahazan....ingat tu...bkn lg zanafahmi.

Liza berkata...

ucuuu, nak jugak indulgence kek tu...

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...