Pages

Rabu, 24 Oktober 2012

Ayam Mandelay (k.Gayah) n kek lagi..




Assalamualaikum wbt.......

Pagi tadi sebelum pg kerja sempat sarapan dulu kat rumah...
sarapan berat...seberat2 nye...sampai sendawa lah jugak...hihihi...

Menunye ;
 nasi panas2 + ikan cencaru sumbat sambal (digoreng) + budu cili padi = cair jiwa terus ceduk nasik makan...
walau pun dah pukul 8.35am..sempat2 kan jugak makan...

Tapi hari ni ucu nak tayang lauk lain, bukan lah cencaru sumbat sambal tu...tak sempat nak snap pun..tuan tanah gedaung dah ngences mana ada masa nak sibuk2 cari camera ...baik makannnnn.....jimat masa...

Tapi lauk dari dapur kak yah
ucu dapat resepi ni masa dia postkn kt fb (page) ucubakery..jadi ucu kopipes jer resepinya ...



Resepi Ayam Mandelay
Sumber : dapurkakyah / ucubakery


10 ketul ayam yang telah dibersihkan
2 batang serai
Seinci halia
3 ulas bawang putih
sedikit kunyit
1 sudu teh cuka
Garam secukup rasa

Kecuaili ayam bahan lain ditumbuk hingga lumat dan diperap bersama ayam
Goreng sehingga masak

Bahan Tumis

2 batang serai
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
2 tangkai daun kari
1 sudu besar serbuk kari daging
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar kicap manis
Sedikit air asam jawa.
Hiasan
Tomato
Bawang besar
Lada merah

Serai, bawang, halia diblender dan ditumis hingga wangi, masukkan juga daun kari.

Bila nampak naik minyak, masukkan serbuk kari dan kacau seketika.

Selepas itu masukkan sos tiram dan kicap dan juga air asam jawa.

Masukkan juga sedikit air dan ayam yang telah digoreng tadi.

Masukkan gula (kalau dah ada rasa sedikit masin..tak perlu masukkan garam)

Bila hampir masak, masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat, tomato dibelah 2 dan lada merah yang telah dipotong nipis.

Angkat dan hidangkan.




Gambar terang sangat...lupe nak ngejas...

Rasa ayam ni sedap... dengan adanya daun kari lagi menaikkan aroma...rasa macam ayam masala pun ada...kena dengan selera kami sekeluarga.
Dah nak dekat2 raya haji ni...boleh juga dihidangkan bersama nasi impit/nasi hujan panas/nasik minyak atau paling2 malas pun dengan nasik putih....janji masak .....
terima kasih yer k.yah...

************************

hah...ni pulak iklan berbayor...
tempahan dari kawan..taukeh kedai sebelah opis ucu yang ramah tamah...
sempena anniversary ke - 9..








semoga kalian berdua ..sentiasa ceria dan kekal bahagia hingga hujung nyawa....

okey lah ..ucu jalan dulu.

Wassalam...






12 ulasan:

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum ucu..
amboiiiii >> sambil cekak pinggang <<
tadi dah sapan pun meletOp kebabOm... skrg lunch dgn ayam madeley pulak.. fengsan nani kat opis ni tau.. kita bawa bekal sambal sardin je.. huuuaaa huaaa huaaa..

~~zana@pb~~ berkata...

Entahnya ucu ni.....dah sarapan seberat2nya, bedal ayam lagi? Tak patut....tak patut..

Ucu, akk dah simpan no ucu, bila free cuti sekolah, kita jumpa tau....insyaallah.

mama sara nur berkata...

selamat hari raya haji Ucu

mcm mak kita lah pagi2 nak bekfas ngan nasi tp sy xleh Ucu kena kuih dulu he he
kek ada strawbery tu nak cikit he he

psst.. Ucu raya kat mana?

Qasey Honey berkata...

slm kak Ucu...

wah kedua2nya buatkan org kecur aje tgkk..

1st kek tu mmg cantik n sedap dpandang...well done kakak..

2nd lauk ayam mandelay tu mmg terbaek..nmpk sedap sgt...spi jdi bkali2 QH tukar menu utk raya nti ni..hehe

Hafizah Mohamad berkata...

sedapnye Ucu...ayam mandelay sedap...kek pun sedap...dah terliur dah tgk ni....huhuhu

rahel berkata...

Macam sedap ayam mandelay tu...bahan2 pun senang nak dpt...nanti boleh di cuba...

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

aduh ucu... pagi2 dah pekena nasi ngan budu?? meleleh air liur sy mendengarnya ucu... hehe..

ayam tu pun nampak sedap...

MulutPayau berkata...

sedap nmpak ayam tu...boleh cuba jgk nanti...
Salam aidiladha utk Ucu ngan fmly...

::bOnie:: berkata...

salam..
hai ucu....sedapnyer tgk masakan ucu...da terliur da nie.....nway, selamat hari raya aidiladha..;)

Cik Fie berkata...

Entri Yang Best :)

Dah Lama Follow Blog Awak . Follow Blog Ni Kalau Sudi :)

http://mynameishafizah.blogspot.com/

ummisara berkata...

Ucu...sedapnya ayam mandaley tuh...nanti nak cuba :)

QasehnyaRania berkata...

salam...lama tak menjenguk dapur ucu..

sehat;D
dapnya ayam mandalay tu ;D

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...