Pages

Jumaat, 9 September 2011

Ikan kembung masak asam


Assalamualaikum wbt....lamanye ucu tak bersiaran...rasa macam  kekok nak buat ayat2 baik punyee kt entry ni....

ucu harap semua kawang2  sihat2 lah ye...walaupun cuaca kita skrang ni dah tak menentu..yang kekadang panas terik..kekadang berjerebu....dan kekadang hujan dimalam hari....
Untuk itu nasihat ucu jagalah kesihatan dan makan lah berpada2.. sebab banyak lagi rumah yang menanti kita...

Hari ni genaplah sudah 11 hari kita dibulan Syawal....agak2 kalau dah 11 hari tu, dah berapa banyak kilo gram  rendang...lontong..nasi impit...kuah kacang...lemang...yang masuk dalam perut kita ni...?
macam ucu ni misalnye...tiap2 malam  ada  sahaja jemputan makan2...pas tu semua open house masak yang sodap2...(tak baiknye ucu ni kan..salahkan orang la pulak...)

Okeylah kali ni kita tinggalkan lauk pauk yang berbaur kolestrol tu ye...kita makan yang rebus2 ajer, bagi balance dan  segarkan anak tekak  tu.... 

Ni ha lauk ikan kembung masak asam....

Resipi biasa-biasa jer, orang kampung lah katakan...
Bahan-bahan ;
  1. 1 kg - ikan kembung dibersihkan
  2. 2 biji bawang besar  *
  3. 2@ ulas bawang putih  *
  4. 1 inci halia - dihiris
  5. 2 inci kunyit hidup *
  6. Sedikit cili padi
  7. 2 Keping asam gelugor
  8. Bunga kantan
  9. Daun kesum
  10. garam


.
Cara-cara 
  1. Bahan bertanda * ditumbuk @ blander
  2. Semua bahan * + ikan dimasukkan kedalam periuk kemudian direbus
  3. Masukkan daun kesum, bunga kantan, halia. cili padi
  4. Jangan lupa masukkan garam dan asam gelugor
  5. Masak sehingga mendidih  dan matikan api 
  6. Dah boleh dihidang



Lauk ni pada ucu yang paling suka mestilah tang kuahnye...sebab ada rasa masam2 ala2 laksa pun ade...nak2 makan masa panas2 pastu macam biasalah mesti ada ulam bagai...sambal belacan jangan buat2 lupa pulak..


p/s ...
kalau lauk ni ucu hidangkan untuk open house ada orang nak makan tak...?


13 ulasan:

AI berkata...

- wahhh ucu...lepas berhari2 makan rendang dpt asam rebus ni mmg mabeles kan...

si cantik sally berkata...

huiyooo..sonang jo da pandai buat yg ni..men rebos jek .....

Kakzakie berkata...

Nasib dah habis puasa.... kecur juga bila sebut masakan yg macam ini sebab asyik ayam-daging ulang-ulang...ubah makan ini mesti best kan ucu...

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Ucu...kalau makan ngan nasi panas2 mmg sodap nih!.lawan lak ngan sambal belacan & ulaman....
nanti atie dtg,Ucu masak camni..blh???

Amie berkata...

Assalam ucu,
memang hidangan Ucu ini hidangan pyang menyihatkan, balik kg hari tu sempat beraya rumak Wak Perempuan di Bukit Kucing... umurnya 86 tahun,masih sihat cergas... bonda kata Wak jaga pemakanannya...hari-hari makan sayur masak bening. Yok kita amalkan gitu Ucu... he hehehh..

Ucu Faridah berkata...

jemput makan al...bissmillah...

Ucu Faridah berkata...

si cantik sally...
eyolah...sonang jo membuetnyo...campak2 dah siap...

Ucu Faridah berkata...

k.zakie...
mmg lah best..sbb penyediaanya tersangatlah senangnye...tak payah ditumis2....
nanti suruh kakak masak macam gini ye..

Ucu Faridah berkata...

Azatie....
no hal punya...datanglah rumah ucu...janji bawa ikan kembong yang dah bersiang ye..hehehe...

Ucu Faridah berkata...

k. amie...
agak2 akak lah berapa lama akak boleh bertahan mkm masak bening ni...

takut nanti akak yg meroyan menanggung rindu dengan masakan yang pelbagai versi.. nak2 masakan dari belah en husband akak tu..?

Acik Erna berkata...

assalam ucu..masak sama rebus ikan kembung ye..masa baca tajuk..acik ingatkan masak asam pedas tu..
kalau dihidangkan lagi cepat habis ucu..orang dah letih makan rendang ni..

nuwairani ismail berkata...

kalau ada bunga kantan, daun kesom...konfem baunya pn wangi aje... kadang2 bila dah asek makan yg berlemak ni muak jugak

rATu kEBaYA berkata...

salam..

mesti ada orang makanye... lauk ni tak pernah org tolak tepi.. lagi2 sambal belacan meletups.. pergh.. tak pandang kiri kanan dah

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...