Pages

Khamis, 22 September 2011

Triple Pudding Cake

Assalamualaikum wbt....minggu ni dah masuk minggu  ke 3 Syawal, bermakna minggu ni jugak ramai yang buat jamuan raya kt office termasuklah Pak Su ku ini (semalam)....siap minta buatkan dessert triple....

triple sebelum dimeka-up.....(tak menarik langsung...)

Kalau sebelum ni ucu tersangatlah selalu guna swiss rolle  cake  tapi untuk kali ni ucu buat sendiri kek coklat utk layer bawah puding ni...(angin rajin dah datang lah tu gamaknye...)


\
Bahan2 semuanye senang nak cari..jadi nak buat pun senang la jugak...tapi kalau angin m dah datang senang macam mana pun....mesti tak jadi kan...oklah jangan manjakan diri dengan angin m...ni hah resipinya...

Resipi Triple Puding Cake
Olahan : ucubakery

Bahan-bahan (utk 20 org mkn)

Kek @ swiss role  (layer paling bawah)

Layer ke 2
1 tin fruit cocktail 
1 tin susu cair 
1/2 cwn air 
4 sudu besar gula
5 sudu besar kastard
Secubit garam

Layer paling atas
10gm agar 
2 1/2 air

Cara-cara ;-
Layer bawah

  1. Potong kek dan susun kat dalam bekas (mcm gambar yg blm dimake up tu..)
  2. Asingkan isi cocktail dgn sirapnye

Layer Tengah

  1. Masak bahan2 - sirap cocktail+kastad+gula+air+garam - masak sehingga likat
  2. Apabila sudah likat tuangkan ke atas kek yang sudah disusun tadi 
  3. Taburkan buah2 tadi ke atas puding - biarkan sejuk sekejap

Layer atas

  1. Kemudian masak agar2 tadi  bubuh air sebanyak 2 1/2 cwn 
  2. Masak sehingga mendidih kemudian tuangkan pada lapisan atas sekali
  3. Dah Siap...





Okey lah dah boleh dimakan....tapi ucu jamu mata ajer lah sebab depa tak jemputpun orang luar...senang cerita depa makan sesama staff jer...

9 ulasan:

rATu kEBaYA berkata...

kalau triffle ni keknya coklat mesti lagi sedapkan.. lemak je..

dah dekat lah tu kampung kita ucu.. nanti leh ler singah kerumah.

kasihredha berkata...

sedapppnya
akak suka makan dgn kuah kastad

Amie berkata...

adeeehhh....Ucu mesti ingat kita ye.... makankan sikit untuk Kak Amie!

AI berkata...

- trifle ni mmg sedap kan...lagi2 kalo dpt yg ucu buat ni...hehe...nakkkk

Kakzakie berkata...

Mesti licin Pak Su dgn staff dia kerjakan trifle Ucu. Tinggal ngap apa susah...:)

Chik Mimi berkata...

Sedapnyaaa ucu

CT NoArIzAh ArIs berkata...

Bestlah ucu..nnt sy simpan resepi ni ada mood baru buat.

nuwairani ismail berkata...

ucu!!! nak sikit! teringinnya! dah lama betol tak makan ni

Cendana Kasih berkata...

sedapnyer..saya yang kuat diet pun boleh kalah dengan godaan puding ni...

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...