Pages

Selasa, 27 September 2011

Pasta Elbow


Assalamualaikum wbt.....salam sejahtera, hari ni ucu buat entry masakkan lah pulak..bukan apa  takut nanti  ada yang dah jemu kalau asyik tayang kek aje...

Semalam sebelum balik dari office, singgah Tesco, Shah Alam (bunyi mcm jauh je padahal sebelah office jah..) beli bahan2 utk buat kuah spaghetti tapi dimakan dengan pasta elbow. Ini adalah permintaan anak bongsuku, Akid. 

Rasanye dah berminggu jugak lah dia minta masakan pasta ni..maka malam tadi tertunailah sudah permintaan  dia...(melampau betul lah mak dia ni kan...asyik sibuk memanjang..)




Disebabkan nak jimatkan masa dan tenaga, ini ucu bagi resipi yang ucu masak..lain orang lain caranya kan..tapi ucu selalu amalkan masak yang mana cepat dan senang (kiranya instant way laa..) neh resipi dan cara masakan ucu

Resipi Pasta Elbow
Olahan Ucubakery

Bahan-bahan 
500gm - pasta elbow
direbus- masukkan sedikit minyak/garam 

500gm daging/ayam cincang
1 botol kecil sos spaghetti / prego tradisional
2@3 biji bawang besar - dicincang
5 ulas bawang putih - dicincang/ditumbuk
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1 kiub pati ayam
Tomato - dipotong kiub - ucu x letak sbb lupa beli
1 tin cendawan butang - dipotong 
Sosej - ikut nak byk mana - dipotong menyerong
Minyak masak
Garam


Cara masak ;

  1. Didihkan air dalam periuk,masuk garam 2 sudu kecil,masukkan spaghetti,masuk 2 sudu minyak.Angkat setelah spaghetti lembut.
  2. Panaskan kuali dgn minyak,masukkan bawang putih dan bawang merah.Setelah naik bau,masukkan sos cili dan sos tomato.Tumis sampai naik minyak.
  3. Setelah itu,masukkan isi ayam.Masukkan sedikit air,biar sekejap.Kemudian masukkan kiub pati ayam
  4. Then,masukkan sos spaghetti.Gaul rata.Dan bolehlah dihidangkan bersama elbow.



Cer tengok aksi-aksi mengancam akid yang kelaparan.....siap minta pinggan besar lagi..(bukan habis pun)...
dan gambar kt atas tu akid yg snap, sbb dia ni sama  hobi dengan kakaknya, pantang nampak kemera n camcorder sibuk nak rekod n snap gambar...yg sibuk mengira sosej tu tangan kakak dialah si Anis...

Gaya kesopanan dan kesusilaan...rukun negara ke 5 lah katakan...








sempat lagi korek hidung...ceh memalukan lah pulak...



Sekian dulu...wassalam...

11 ulasan:

Maya Mayana berkata...

banyak juga akid makan sorang ye..thanks for resipi kak :)

Amie berkata...

ha....ha hahaahh...Akid memang comel...tak tahanlah tu Ucu, agaknya ada benda yang usik2 idungnya...

Amie suka makan pasta tapi kuahnya mesti lebih dari kuantiti pasta... pendek kata makan kuahnya ajelah ye...

AI berkata...

- byk nye akid makan...mesti ucu masak sedap tuh...kankan

miloais berkata...

my kids suker pasta...

iols ambik ye resepi ucu ni...
weekend bleh buat utk anak2...

thanks ucu... sokmo ada resepi yg best kat blog ucu!

izahdaut berkata...

anak saya pun suke makan pasta. tapi ada satu masa dulu, tiap2 hari saya buat sebab nasi tak mau makan. sekarang bile diorg tengok pasta je, terus tak lalu. hehehhe

Acik Erna berkata...

ucu..puas hati akid..dapat apa yang diidamkan..
sungguh2 dia menikmatinya..mesti sedap mak masak tu.

rATu kEBaYA berkata...

selera sangat tu ucu.. tu yang sampai korek hidung.. tapi comei je gaya dia korek hidung.. hehehe

nuwairani ismail berkata...

amboi! besar kemain piring dia...ini memang betol2 lapar ni....nani pon suek masak pasta mcam ni. cepat siap..sedap pulak tu

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

blh cuba resepi ni nnt..
sedap jer tgk akid mkn tu.. ;)

kasihredha berkata...

suka sgt dgn pasta

besarnya piring akid mkn
sini kasi auntie sikit

Ucu Faridah berkata...

Maya Mayana...
tq, sudi singgah blog ucu...
akid tu mkn kongsi 2 dengan maknye...

K.Amie...
kalau kat rmh bnyk mana kuah pn x kisah tp kalau kt luar seciput je diorg taruk...akak ni sama je dgn anak2 ucu jugak rupenya...

Al...
akid ni jenis yg paling susah nak makan, jadi ucu selalu ikut selera dia nk makan ape....alhamdulilah byk jugaklah dia mkn...

Iols...
ambiklah resipi tu, instant ajer..tp bebudak kalau nampak pasta mesti suka...

Izah...
rajinnye masak tiap2 hari..ke izah masak sekali banyak bajet utk seminggu...hihihi..

Acik Erna...
Akid ni kalau dia suka mmg macam tu lah..nak banyak aje..

R/Kebaya...
gaya sopan la tu konon...kalau tidak dia suka sgt korek idung pastu taik dia suka lekatkan kt dinding..ucu selalu mengamuk kalau nampak dia buat x senonoh mcm tu..

Nani...
harap pinggan jer besar...org nya kurus kering mcm orang lidi...

Lily...
ucu buat x pedas, boleh lah masakkan utk qis...

K/Kasih...
nak bagi camno, dah habis...tolong basuh boleh...?

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...