Pages

Rabu, 8 Mei 2013

RESEPI SHEPERD’S PIE MANTOP




Assalamualaikum wbt..............


Walllaaaa..... memang tak cukup seketul..berketul2 baru puas makan.
Ucu buat saiz  kecik2 senang anak2 nak makan, ceduk guna sudu je. (x ingat saiz berapa tapi boleh dapat dlm 6 ketul)
Terima kasih banyak2 pada   K.Yatie memories n  K.Umi  krn sudi berkongsi resepi dan memang betul bagai dikata....tersanggggaaaat lah sodapnye...
sekali buat pasti nak lagi...




Kalau orang lain dah buat berkali2 dari tahun2 sebelumnye,  tapi ucu tahun ini ler first time buat, tak pe lah biar lambat tahun, janji bila orang tanya " ko dah pernah buat sheperd's pie "  terus angguk2  sambil  menyeringai  itu tandanye tak lah ketinggalan zaman sangat lagik ........hehehehe..



Ini resepi ucu kopipes dari blog K.Yatie



SHEPERD’S PIE
Sumber : yatiememories / K.Umi / ucubakery

Bahan A (Untuk Inti):-

·                     500 gram daging kisar
·                     1 labu bawang besar (dipotong dadu)
·                     1 ulas bawang putih (dicincang)
·                     1 cawan kacang panggang
·                     8 biji cendawan butang (dibelah 4)
·                     5 biji tomato masak (dipotong dadu)
·                     1 batang lobak merah (dipotong dadu)
·                     1 pokok daun parsli (dicincang) - Yatie guna yg kering je dlm 1 sudu kecil
·                     1 sudu makan tepung jagung - dibancuh dgn 1 cwn air
·                     1 sudu makan serbuk lada hitam
·                     1 kiub stok daging
·                     2 sudu makan minyak masak/minyak zaitun
·                     Garam secukup rasa
Cara Memasak Inti:-

1.            Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
2.            Masukkan daging kisar dan cendawan butang, kacau rata hingga daging masak.
3.            Masukkan lobak merah, tomato dan semua bahan lain, kecuali bancuhan tepung jagung.
4.            Apabila daging mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.
5.            Perasakan dengan garam dan bila daging sedikit kering, tutup api.
6.            Ketepikan. Sediakan bahan untuk membuat pai pula...
Bahan B (Untuk Pai):-

·                     1 kilogram kentang (dipotong kecil-kecil)
·                     1/2 cawan susu segar
·                     2 sudu makan mentega
·                     1 sudu teh serbuk lada sulah
·                     garam secukup rasa
·                     Air untuk merebus kentang secukupnya



Cara Menyediakan Pai:-

1.            Kentang direbus dengan air dan sedikit garam hingga empuk/air rebusan kering.
2.            Ketika kentang masih panas-panas, lecek hingga hancur sebati.
3.            Gaulkan dengan susu segar (akak tuangkan susu sedikit-sedikit), serbuk lada sulah dan 
         mentega.
4.            Masukkan adunan kentang ke dalam bekas alluminium kecil
5.            Masukkan pula inti daging tadi dan tutupkan pula dengan kentang semula. Yatie tabur atasnya 
         sedikit serbuk lada hitam dan sedikit daun parsli kering.
6.            Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 200C (akak set oven 
         190C je) selama 30 minit/hingga bahagian atasnya keperangan.
7.            Keluarkan dari oven dan hidangkan ketika suam-suam panas gitu....




Ingat masa nak makan ikut arahan cara menyediakan no. 7 -  hidangkan ketika suam2...
jangan gelojoh sangat panas2 dah suap ke mulut, alamat melocur lidah...ucu dok khabar ni sebab  dah ada rakyat kat rumah ni yg melanggar arahan tu...kesian dia...hehehehe...




Para ibu2 yg memang rajin memasak apa lagi mulakan operasi pie buat minum petang ni...

selamat mencuba.

Wassalam




12 ulasan:

Bbwana adienia berkata...

salam ucu..

nampak sedap ja pie tu..bleh potong skit tak?hihi..

Zee Suhaini berkata...

pernah makan yang biras buat..okey gak la rasanya tapi kalo nak buat sendiri tak tahu bila..cam rumit je..

Suliana berkata...

sedapnya. tak pernah try buat lagi ni. brp byk dpt utk resepi mcm ni?

Gee® berkata...

Waaa... petang ni harus buat! terlior sudah...

JaSSNaNi berkata...

assalam ucu..
perghhh.. waaalaaa... mmg terbaik...
sedap kan.. penah beli.. tapi lom teror cam ucu nak try kat dapo.. hahahahahaha.. :) nyam nyam..
hari tu balik kg lalu meru.. teringat ucu.. mana satu umah ucu terdetik dlm hati.. :) hehehe

Hafizah Mohamad berkata...

salam Ucu...sedapnya tgk...=)

Norzila Zakaria berkata...

geram zila tengok ucu..nak makan kat sini dulu la ucu baru nak buat boleh..

Ummi Tehrah berkata...

mmm sedapnya weekend ni nak cubala tq banyak2

mama sara nur berkata...

assalam Ucu
serius nampak sgt2 sedap dan mengoda malam2 ni
dan serius jg sy tak pernah makan he heee
meh la hantar seketul dua ucu

Suzana Ibrahim berkata...

As-Salam Ucu..terliurnyanya saya..

Rohah berkata...

Mcm nk turun meru nk tolong mkn...

babylola2u berkata...

ucu, rakyat yang mana tu? kesiann..tu kes tak sabor benor la tu ndak makannya

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...