Assalamualaikum wbt...
Hari ni ucu tak berapa sihat...deman selesema + demam penat kot...
Menu ni bukan ucu yang masak tapi PakSu..tak nak puji lebih2 takut nanti ada yang kembang terus jadi hulk...hihihi
Kita terus kepada resepilah yer...
Resepi Sambal Sotong Asam Boi Berasap...
Sumber : ucubakery / Pak Su
Bahan-bahan
Sotong - dibersihkan
4 ulas bawang merah *
3ulas bawang putih *
2 biji bawang besar *
Segenggam cili padi *
Beberapa biji asam boi - dlm balang
Sedikit gula
Garam
Sedikit perasa
Sedikit belacan
Minyak untuk menumis
Sedikit air
Cara -cara
Kisar semua bahan yg bertanda *
Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar tadi sehingga terbit bau dan cili menjadi masak- perlahankan api (sebab nanti akan selalu bersin)
Kemudian masukkan gula/garam/perasa - sentiasa digaul
Masukkan sotong dan asam boi -masaklah sehingga sotong lembut
* masa nak makan barulah pecahkan asam boi ini....masa tu baru tahu tinggi rendahnya langit...berasap telinga, meleleh ayaq mata kalau tak tahan pedas dik nonn.....
Inilah rupa asam boi tu...kalau makan kat restoren seafood thai, asam ni lah yang depa guna kat masakan steam...
yang ni pulak ikan gerut-gerut yang paling banyak tulang, pastu kurus kering...tapi isinya sedap manis..
Dah bacakan bahan2 kat atas tu....itu sebab tajuknya pun ada berkataan 'berasapppp' sebab pak su tak guna cili kering@cili giling tapi pakai cili padi dari thai yang warna merah bedahang tu....
Okeylah bai...bai...
Wassalam...
13 ulasan:
hadoi!!! cemanelah tak berasap telinga ucu kalau cili padi tu letak segenggam...huhuh...
ucu,nanti nk try la resepi ni yer..thanks :)
salam ucu...
semoga cepat sembuh...
herm...camne nak cakap eh....herm..nak sotong sepinggan ;p
alahaiiii sedappnyaaaa, terus jadi lapar
Terpikat dek PakSu yg masak kakak ke sini. Memang berasaplah makan mesti kena sedia tisu banyak-banyak nie:)
pergghhh, ni gerenti bertambah2 nasi ni...hihihiih
akak..itu pic buah cermai kah? meleleh terus air liur ni ha...
sedapnya.. tak pernah masak macam ni
Ucu cayanggg... hidangannya sungguh mengancan selera! Terus duduk bersila nak ratah ikan goreng yang garing tu... biarlah banyak duri, tapi yang penting sedap!
Rehat-rehatkan diri Ucu, penat tu. Biarlah Pak Usunya pulak masuk dapur he he he ehhh
untung bini paksu, silang kaki...goyang kaki....lps tu tau2 berasap je:-)
akk tak pernah masak asam boi mcm ni, rupa asam pun baru tau ni.
sotong mmg fav. sy...=)
seumur hidup tak pernah makan asam boi dibuat lauk...
boleh cuba resipi nie..
assalam Ucu
wow sedap tgk ni,sotong kegemaran en darling sy he he letak asam boi mesti sedap masam2 manis, tp sy seumur hidup tak pernah makan sotong penah kena paks makan tp x boleh jg he he
sedapnya! tgk pun dh terliur..
Catat Ulasan