Pages

Jumaat, 19 April 2013

Kek n cup cake pertunangan..


Assalamualaikum wbt......

Selalu buat basket biasa jer tanpa penutup, ini cubaan kali pertama buat ada penutup lah selepas tengok kt blog kawan2.

 Penat ler ucu ber Image2 mcm mana nak buat sampai jadi ada penutup mcm tu. Macam biasa bila ada masalah sikit2 tu tempat rujukan tentulah kedai bakery (De'manis sek.13). Si cantik manis Livia yg x lokek ilmu, bagitau  guna styrofoam /gabus (ringan) pastu baru salut dgn buttercream.
Waaahhhh....lega dah dpt tip tu, bolehlah terus singgah sekejap kt kedai bunga nk beli benda alah ni. Tapi x singgah pun sbb jln  jem  terus balik rumah.



Bila sampai rumah (maghrib) terus tuju dapur, sambil pikir2 jugak lagi tu.
 Alhamdullilah, diberi satu idea...syukur sangat2 kat Illahi. Tak payah guna gabus, ucu guna jer pinggan polisterin, kebetulan ada pulak tu  (yg selalu kita guna bila ada makan2 /rmh terbuka). Belah dua ngam2 cukup utk jadi ala2 mcm penutup bakul. Pastu guna le batang/rod sebagai penahan. 
 Ini cara ucu, andai membantu boleh lah diikut, andai tak pasti, seeloknya kena pegi belajar dikelas decoration, sbb ucu sampai sekarang masih lagi tak sempat2 nak belajar mana2 kelas mendeco cake...dah lama berangan nk pegi tapi masa tetap tak mengizinkan lagi...)



Maka bermulalah projek mengayam bakul...sampai pkl 1pagi baru siap...
Tiba2 tengah dibuai mimpi dapat panggilan tel dari kakak, masa tu baru pkl 4pg...
Isteri kepada Pak Busu (adik arwah abah)  di Jengka 11, Pahang telah kembali ke rahmatullah....
Kelam kabut bangun.sbb kek ni belum lagi siap sepenuhnye, iaitu nama org yg bertunang tu belum ditulis ..
jadi subuh2 tu lah ucu cepat2 siapkan n  snap  lebih kurang jer...tu pasal gambar pun x berapa nak cantik,




kek ni di order oleh jiran sebelah rumah, K. Lily utk anak saudaranya...
manakala cup cake kat bawah ni pun ditempah oleh anak kepada k.lily, syamil utk bakal kakak ipar yg melangsungkan majlis pertunangan.
Kedua2 majlis ni 2 minggu berturut2 tapi sayang seribu kali sayang...ucu dah lupa bila pulak tarikhnye. 










Terima kasih banyak2 kawan2 samada yg ucu kenal (dialam maya) mahu pun silent readers kerana sudi jamu mata kt blog ucu ni..

Okey esok sabtu cuti...tapi ucu kena bertugaslah pulak...waaaaa...waaaaa...waaaa 
tapi tugas ni cuma perlu berdiri, pakai baju cantik2 (td boss baru pesan pakai baju cantik2 - maklum ler staf dia ni tak pandai langsung bergaya)  dan tugasnye hanya sengeh2 macam kerang busuk jer kat depan pintu....menyambut tetamu.
sbb esok bos ucu sambut menantu (pihak perempuan) lebih kurang mcm ucu pun sambut menantu le jugakkkk (ferasan).....
belajar dr sekarang esok2 senang nk arah2kan org gantikan tmpt ucu ni, tapi itu bila anak bujang ucu dah gatai nk menikah le 10 thn lagi....hahahaha.

Okey bai..bai...
wassalam..




7 ulasan:

Hafizah Mohamad berkata...

Salam Ucu...kalau cam ni gaya x ambik kelas mmg meletopss mcm mana lah pulak gayanya kalau ambik kelas yer...la kebabbom gamaknya...hebat sungguh...cantik sgtttt...fiza suka...tapi sayang minat x de...huhuhu...

Cik Tia berkata...

memang tengah menjamu mata jugak ni .. aduh , lapar pulak ..

Amie berkata...

Wallaaaa Ucu... pagi tadi banyak dah diangkut kek2nya menyeberang laut bawa ke dapur Kak Amie, baru siap buat entry tiba-tiba Ucu paparkan pulak yang ini... melongo terus daku merenungnya! Tq Ucu... baru nak minta izin copy paste hasil tangannya untuk Segmen Meriahnya Dunia Masakan...di blog kakak ye...

Mizz Aiza berkata...

salam.. wah..kreatifnya ucu.. cantik betul menghias.. aiza kalau bab menghias ni memang gagal, hehe.. memang hebat la ucu sebab tak ambil kelas pun mampu buat jadi cantik.. :D

Bin Muhammad berkata...

Salam,
Cantik sungguh kek2 ni...Memang pakar menghias kek. Tgok pun terasa sayang pula nank makan...hehe

p/s: terima kasih berkunjung ke Relaks Minda dan sudi menjadi sahabat. Semoga terjalin ukhwah di dunia blog ini :)

Siti Rohaida Yusof berkata...

salam...cantik nampak kek tu..
rasenye pun mestilah sedap kan?

Ummi Tehrah berkata...

Cantiknya kek tu tapi tak mampula Ummi nak buat kek yang cantik macam tu. Tak sampai hati nak makan

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...