Pages

Rabu, 5 Disember 2012

SUP TULANG & DAGING.....



Assalamualaikum wbt...

Hari ni ucu hidangkan lauk sup daging dengan tulang2nye sekali......

Kalau makan sup tulang ni yg best mesti ada ikan kering tak pon telur asin. Kalau rajin sikit buatkan sambal belacan...peerggghhh rasa makan kat restoran  ANI SUP UTARA lah pulak...
Setiap kali mkn kt ani sup utara ni...orang yg paling untung mestilah yg duduk kat sebelah ucu...sebabnye ucu tak pandai mkn telor asin yg kuning..putih jer yg ditelan yg kuning bagi kt orang sebelah....dah berkali2 belajar mkn tapi menten tak boleh masuk tekak...


Sup tulang ni versi sedap kat tekak kami sekeluarga jer sebab kami lebih suka sup@air yang jernih..kalau keruh2 tu macam kureng sikit lah....melainkan kalau orang bagi..Insyaallah habis licin jugak...hihihi...

ada sesetengah orang masak campurkan 2/3 sudu rempah sup serbuk, atau ada pulak yang  bubuh rempah kurma sikit nak bagi pekat  supnya, tapi ucu belum cuba lah lagi.




Resepi Sup Tulang 
Sumber : ucubakery  

Bahan - bahan :

1kg tulang + 1/2kg daging lembu
2 biji bawang besar - dihiris *
5 ulas bawang putih - dihiris *
1 1/2 inci halia - diketuk @ dihiris
1 bungkus sup tulang bunjut  - brand adabi 
1sb lada hitam - ditumbuk
1sb lada putih  - ditumbuk
2 kuntum bunga lawang *
1 inci kayu manis *
Asam gelugur
Garam
Air 

Bahan sampingan ;
Kentang direbus - potong kiub
1 batang celery
Daun sup
Bawang goreng

Cara masak :

  1. Bersihkan tulang 
  2. Masak dulu air  dalam 1/2 periuk hingga mendidih
  3. Baru masukkan tulang - guna api sederhana, kalau api kuat takut liat dan keras.
  4. Buang minyak2 yg ada dalam periuk sup tadi.
  5. Masukkan juga sup bunjut/lada hitam/lada putih
  6. Dalam periuk berasingan - tumiskan yang bertanda *
  7. Kemudian masuk bahan yang ditumis ke dalam periuk sup tulang tadi - jika kurang air boleh tambah
  8. Masukkan halia
  9. Masukan garam dan asam gelugur
  10. Apabila rasa dah sebati/sekata dan daging pun sudah empuk barulah matikan api
  11. Barulah masukan batang celery/daun sup dan bawang goreng

** tujuan halia dimasukkan lambat supaya daging cepat lembut...itu petua tukang masak kenduri kahwin yg kata.



Tapi kali  ni takde sambal kicap, tak de sambal belacan..yang ada cuma sambal cili padi yang ucu curahkan air sup dan perahkan limau...



okey..
Wassalam









8 ulasan:

Nooriah Abdullah berkata...

makasih Ucu bagi tips ni selalu nya kak noor masuk halia lah yg dulu haha patut lah daging or tulang tu lmbat lembut kan nni nk try lagi resepi Ucu lak..

::bOnie:: berkata...

salam...
wahhh...sedapnya Ucu...terliur saya dibuatnya....=)

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum ucu..

Ooo rantau panjang yg ucu cerita ari tu dekat jer..hihiiiii Ingatkan yg dekat dgn Naz ni..^_^

Ucu, Naz pulak kalau telur asin tu, suka yg part merah. Yg part putih tu makan sikit jer.. Kita boleh beregulah makan telur asin kalau cam ni..

Ani sup utara tu, banyak cawangannya di sini tau ucu..

Sudah Tahu berkata...

Wah nikmat banget nih mak.
ane punya satu jenis masakan lagi.
http://www.sudahtahu.com/2012/12/04/4553/beberapa-jenis-makanan-yang-membuat-ngantuk/

♥MAMASYAZA♥ berkata...

sedapnye ucu, dah lama saya tak masak sup tulang

deno berkata...

aduuuhhhh.....!!! terliurnya deno tengok! dah la lapar tgh malam ni..... perghhhhh :)

sigit hermawan berkata...

resep yang menarik dan patut dicoba,salam persahabatan..
sigit hermawan go blog

rahel berkata...

Salam Kak Ucu...
Kita tak mo tulang...kita nak sup daging...hihi...sesap u

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...