Pages

Khamis, 20 Disember 2012

Sos puding roti durian n k.karemal




Assalamualaikum wbt....

Dah sarapan ke belum...ucu skarang ni sambil tekan keyboard (utk siapkn entry ni) sampai menyuap makaroni goreng. Kiranye subuh tadi ucu ada semangat kerajinan yg melampau buat sarapan,maklum ler..selalunya terus masak utk mkn tengahari anak2.....itu yg dok habaq kerajinan melampau tu..hahahaha...

Semalam sebab terlampau excited (link) ditambah dgn bangga mengkopipes resepi dari Sweet Tulip a.k.a ST sampai terlupa lah pulak nk tempek sos puding....
jadi hari ni ucu tepekkan resepinye..(masih lagi dgn projek kopipes ye)

Bahan-bahan untuk sos kastard :
Susu cair 1 tin, 3 sudu makan gula pasir, kuning telur 2 biji, serbuk kayu manis & garam

Cara menyediakan :
1. Gaulkan susu cair bersama gula pasir & kuning telur. Panaskan di atas dapur masak. Masukkan secubit serbuk kayu manis dan garam untuk perasa.
2. Kacau sehingga adunan pekat berkrim. Jangan tinggalkan adunan semasa memasak agar sos tidak berketul-ketul.
3. Setelah sos kastard masak, boleh dimakan bersama dengan puding roti durian yang disejukkan.

* Ada sesetengah orang yang menggunakan tepung kastard untuk mebuat sos tapi ST tak gunakan. Ada juga  yang menggunakan perwarna kuning telur dan esen vanilla dicampur dalam sos kastrad. 



**************************************************************

macam biasalah yer kengkawan....
iklan tetap ada...

kek karemal (2 biji)  untuk  hari keluarga Pn Liya....






Okey lah ye kengkawan..ucu stop dulu...sebab sekarang ni ucu tengah "study hard" kt majalah Laman (Impiana) edisi tahun 2008 (lama tu...) 
kekonon nak bagi cantik sikitlah dari sebelum ni...
skarang ni tengah projek tanam pokok yg berdaun jer....senang. Bukan tak suka yg berbunga, suka...cuma takut nanti ralit dgn bunga2, kek2 kt ovan hangus lah pulak....


ada masa nanti ucu tayang projek pokok2 yg ucu tanam n hidup dengan subur sepertimana tuan tanah gedaungnye.... :-)
yg paling best kebanyakan pokok tu feriiii.....


Wassalam...













6 ulasan:

JaSSNaNi berkata...

wahhh.. ucu buat projek tanam pokok berdaun je... nani projek tanam cili.. tengah tumbuh tunas je skrg ni.. minggu depan tengok tahap pembesaran plak.. amboiii baru tanam cili nak kecoh kan.. :P
>> kek karamel tu siap ngan mulut dan mata comel... kreatif betul lah.. nani pun suka wat kek karamel.. tapi sejak jadi ibu nandong ni, tak membaking la plak.. tunggu lepas2 nanti.. insyaALLAH.. sbb anak laki nani no2 suka benor ngan kek karamel..

Asyifa Mustaffa berkata...

Salam Ucu,
sy pun skrng da malas nak tanam yg berbunga...leceh nak jaga...snang tanam yg hijau2 berdaun je...x siram selalu pun x pe...nak tinggal pun senang...:)

Faridah Amran berkata...

Hahaha..Ida pun x perasan akk luper resepi tuk sos nyer. Akk, nanti bagi tip yer. Ida tanam pokok cili dah mati. Aduyaiii
Mesti bestkan letak pokok2 kat dapur. sejuk jer mata memandang!

Hafizah Mohamad berkata...

salam Ucu...fiza suka tgk org masak tapi fiza malaih nak masak... hurmmm...acener tu....he he he...sedap tgk kek karemel tu...tang mata ngan mulut dia yg x tahan nengok...cam nak ngap jew....rajin ucu tanam pokok...fiza semuanya malaih...lepas jatuh longkang ari tu sampai la ni malaih nak pi cabut2 umput....husband cakap biaq pi la...bg hiau sikit rumah kita ni...ha ha ha...

Amie berkata...

Moga projeknya menjadi... jangan lupa tayang, nak tengok kesuburan pokok2nya!

Daddy Zuki berkata...

sedapnya kek ini..minta satu? oppss! nak order la...

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...