Assalamualaikum wbt......
Kata pepatah.....
rezeki jangan ditolak,
musuh jangan dicari,
- ini pepatah orang2 berpengalaman -
rezeki depan mata,makan sampai habis
takut nanti rezeki nanggis....
- ini pulak pepatah dari hati sanubari suci ucu.....kwang..kwang..kawang.....
Nak dijadikan cerita...
masa hujan tengah lebat di petang hari minggu lepas..ucu dapat lambaian keramat dari sweet tulip staf kt opis depan opis ucu....
ucu mcm biasalah..pantang dilambai..tersengeh2 pastu menyinggahlah jawapnye (sbb masa tu nk ke surau utk solat asar)...
adalah dalam 2 org lagi yg dilambai utk joint group ni, bila dah cukup korum, kami dihidangkan dengan Puding Roti Durian...
apa lagi ...macam pepatah yang ucu tulis kt atas tadi tu le jawapannye...
habis..licin..siap pesan, kalau ada lagi makanan yg husband dia tak makan, jgn lupe bawak ke opis,kami sedia tolong beresss kan..hihihi
gambor ni pun ucu kopipes jugak... |
Siap kopipes lagi kt blog dia resepinye...
tapi entry hari ni ucu tepekkan dulu "penghasilan" kopipes ucu ni yer...nak tunjukan yg ucu buat, nampak gayanye macam tak terbuat lagi kot dalam 2, 3 minggu ni...sibuk sesangat..
Resepi Puding Roti Durian
Sumber : Sweet Tulip
Bahan-bahan
untuk puding roti durian :
Roti
putih, susu cair 1 tin, 1 biji telur, butter, marjerin dorina, kismis &
sebekas isi durian
Cara
menyediakan :
1.
Sapukan 8 keping roti putih dengan marjerin dorina. Kalu nak guna planta pun
boleh, ST suka margerin dorina sebab rasa yang sedang2 dan hasil dari lemak
sayuran.
2.
Gaulkan susu cair dengan telur, kismis dan isi durian. Tak perlu gaul sehingga
kembang, sekadar nak sebatikan telur dan isi durian jer.
3.
Koyak2 / potong2 roti dan rendam selama 15 minit dalam adunan susu cair yang
telah digaul bersama telur, kismis dan isi durian tadi. Setelah roti telah
sebati dengan adunan susu tadi, kacau adunan tersebut suapay semua roti lembut
dan boleh lenyek2 skit roti tu supaya macam ala-ala hancur gitu.
4.
Ambil bekas membakar / loyang dan sapukan butter di bahagian dalam bagi
mengelakkan puding melekat pada dinding bekas.
5.
Panaskan ketuhar. Masukkan adunan tadi ke dalam bekas membakar / loyang. Bakar
pada suhu 170celcius selama 35 - 40 minit.
6.
Setelah masak, keluarkan dari ketuhar dan biar sebentar di luar. Setelah agak
sejuk, masukkan puding roti durian ke dalam peti ais untuk di sejukkan.
7. Sedikit
pesanan, lau nak bakar tu, kan ketuhar ade 2 pembakar. Agak2 dah 20 - 25 minit
membakar, tukar guna pembakar bawah sahaja.
ini ler pelengkap n perabeh puding roti durian tu...... |
Alhamdullilah petang tu ucu balik rumah dengan terasa2 lagi puding dorian tu kat tekak....
terima kasih banyak2 ye ST sebab sudi memenuhkan perut kami yg memang tengah berkeroncong di petang hari tu....
***************************************************************
yang kat bawah ni pun rezeki jugak...alhamdullilah...
tempahan burung marah ...
terima kasih Pn Farah (Kg Budiman, Meru) sebab sudi merasa kek ucu...
Yang kt bawah ni pulak..
regular customer ucu ...Cikgu Mala utk putera sulung...
semoga adik danial (1 thn) dan adik nabil (10 thn) menjadi anak yg soleh dunia n akhirat...
okey ucu stop dulu...
wassalam...
8 ulasan:
belum habis lagi musim burung marah tu kan? masih mendapat tempat dihati pelanggan.. hehe..
ucu... puding roti tu mmg mantop lah.. meleleh mak buyong tengok ni.. mak buyong ni kalau tunjuk ape pun meleleh.. nak sokmo.. hahahahahahaha...
durian kemain pames skrg..puding roti durian plak ye hehe...mesti sedap banget ni :)
Ucu mmg terer lah buat semua kek tu burung marah tak marah segala, jeles tau akak tkpe rezeki Ucu tu jgn di tolak, yg boleh tolak skill tu tolak kan sikit pada akak heeee
Terima kasih Kak faridah! Nanti kite buat lagi yer.
Burung marah kembali daaa.... lama juga tak nampak burung marah!
patut ler sms tak balas, sibuk sgt....kita nk jumpa dia...merajok ah!!
burung marah. hihi..comel je ;) teliti ucu buat...
Catat Ulasan