Assalamualaikum wbt....
Inilah pisang tanduk yang dah selamat ucu korbankan, buat pengat je. Setengah orang panggil serawa...rasanya dua2 sama cuma yang beza tang warna jer kot...setengah orang dicampur sedikit gula merah, gula apung (gula hitam dr sarawak).
Gula merah tak de ucu guna gula pasir ....janji ada santan dengan pandan....tetap jugak dipanggil pengat @serawa kan..
Pengat ni betul2 baru masak, panas lagi, terus nak snap..tu pasal buih2 tu masih ada lagi...
Kita terus pada resepi lah ye...
Serawa@Pengat Pisang Tanduk
Sumber : ucubakery
Bahan-bahan :
1 biji pisang tanduk
200ml santan kotak - tambah 2 cwn air
Gula pasir - agak2 jer
Gula merah - x de stok
Sagu - x de stok
Secubit garam
Daun pandan
Cara-cara ;-
Gunakan periuk....(kuali pun boleh kalau dah darurat sangat...hihihi)
Buang kulit pisang dan dibelah 2 pisang tadi, kemudian potong menyerong
Masukkan dalam periuk - pisang dan santan+air
Masukkan juga gula,garam n daun pandan
Masaklah sehingga mengelegak -sentiasa dikacau
Akhir sekali masukkan sagu kalau ada..
Teruskan mengacau sehingga bahan-bahan benar2 masak
Padamkan api dan boleh lah dihidang..
*** tip utk menghidang ...
1. jangan dihidang panas2...takut nanti terus masuk ke mulut, terbakar lidah, terus hilang deria rasa 10 minit...ingat... lama tu....
maka hidanglah bila dah sejuk atau
2. nak simpan dlm peti aisbok pun boleh tp jgnlah yg baru padamkan api terus masukkan, nanti tak pasal2 melotup peti aisbok......dah melayang bajet utk raye....melainkan mmg dah ada hajat nk beli yg baru..cara ini amatlah digalakkan..
*******************************************************************************
nak selitkan jugak iklan sebelum puasa..
Cup cake untuk hantaran..
Diorder oleh Pn Mazzirah dari Jalan Kebun, Klang sebagai hadiah sempena pertunangan anak pengasuh kepada anak2nya
bila dia kata tak kisah design ape, janji tema biru, ayat tu yg paling ucu suke...........jadi terhasillah bunga teratai yg sikit2 mcm bunga mawar nk kembang...kiranya 2 in 1...
TQVM Pn Mazzirah...harap2 berpuashati lah ye, walau lambat dipublishkan...dan didoakan semoga tali pertunangan ini berkekalan hingga kejinjing pelamin seterusnya bahagia melayari bahtera rumahtangga hingga hujung nyawa....amin.
okey bai..bai...
Selamat menjalani ibadah puasa ...
9 ulasan:
salam ucu..terliur ni..acik memang suka makan pengat pisang dan guna pisang tanduk jugak.
Ucuuuuuuu...lama xmkn pengat pisang!.Klu isi sagu kecik2 tu...atie suka sgtttt...
Ucuuuu..g AEON tu bkn dok lam kedai asam sampai balik larrrrr..maunya sakit perot dok situ jer.
AEON tu byk tingkatnya..puas la berjalan..berjimba2...maklum la 'hangbag' kecik2 adik tak bwk,HB dia jg kat umah:)
Kuar-masuk kedai..belinya tidak.G mkn2 kat medan selera...kakaknya belanja.hikhik
tak penah mkn pengat pisang tanduk .Dulu arwah nenek goreng je pisang tanduk masak celup tepung..kalau pisang tanduk mentah/muda..potong halus buh garam n goreng ..sedap.Tingin lak nk mkn pisang tanduk.Tak sabar rasanya nak balik raya kat kg bkt kapar.
Salam Ucu.suka mkn pengat pisang....terutama bulan puasa...kalau dpt buat berbuka...sedapnya. tp kat Cairo hanya ada pisang biasa utk mkn....tak da pisang yg boleh dimasak...
cantik cc dihias dg bunga teratai biru..
re;hi..hi..lucu mula2 baca makan dlm oven...salah type rupanya...hi..
Ucu... pengat@serawa... dari kecil lagi kak Amie diberitahu itu penget! Sedapnya makan macam-macam penget alias kolek / kolak bacaannya bukan kolek perahu kecil tu ye... he he he hehh
pengat mmg feveret
sesuai unk berbuka :)
Salam Ucu...
Rahel dah sampai ni..ada lagi tak serawa pisang itu?..
ucu..nak penagt semangkuk!memnag sedapkan pengat pisang,saya boleh dikatakan tetiap minggu buat..hehe
Catat Ulasan