Assalamualaikum wbt...
Salam Khamis....
Selamat bertugas kembali.....semalam tak sempat nak nonton tv (ingatkan bolehlah layan cerita tamil), tapi asyik berebut remote control dengan akid, akhirnya ucu betul2 menyantaikan badan terus zzzzzzzzzzzz.
Kali ni ucu buatkan Golden Chiffon yang diambil resipinya dari buku resipi 'The Joy Of Baking'. Selalu tu ucu buat chiffon yang biasa2 ajer, tapi kali ni buat yang ada kelainan sikit dari segi cara sahaja, bahan tetap sama.
Ucu buat 1/2 aduan sahaja. Rasa menyesal pun ada sebab tak cukup, lain kali kena buat 1 adunan. Bukan ape selalunya ucu lah yang tukang menghabiskan kek2 macam ni ..rakyat kat rumah ni kalau tengok kek yang tak de coklat pandang pun malas, apalagi nak menyuap ke mulut.
Tapi kali ni tak disangka-sangka sekali hadap jer dah licin...sedap dan lembut kata anak2 n Pak Su..(Pak Su kurang makan kek - nak jaga air bag kat perut tu katanye...hihihi )
Ini resepi dan bahan2 yang ucu gunakan ...
GOLDEN CHIFFON
Rujukan : The Joy Of Baking
Olahan : ucubakery.blogspot.com
Bahan-bahan
Bahan A
55 gm butter
55 gm tepung kek
60 gm susu segar
5 biji kuning telor (A)
1 biji telor
1/2 st esen vanila
Bahan B
5 putih telor (A)
110 gm gula
1/2 st cream of tar tar
Cara-cara
- Cairkan butter dalam periuk, padamkan api dan masukkan tepung kek sedikit sedikit -kacau
- Biarkan sejuk
- Masukkan sedikit demi sedikit - 1 biji telor, telor kuning, susu segar, esen vanilla - teruskan gaul dengan senduk
- Putar bahan B sehingga kembang
- Masukkan bahan A kepada Bahan B - kaup balik menggunakan senduk
- Masukkan kedalam loyang tanpa diglis
- Bakar pada suhu 175-180C selama 40 minit atau sehingga masak.
Menurut dalam buku resipi ni...kek ini juga dikenali sebagai Nagasaki Castella atau Kek Chiffon Jepun. Jika kek ini dikukus ia mempunyai isipadu yang lebih tinggi tetapi rasanya seperti telor kastad.
Lain kali ucu nak cuba versi kukus pulak. Selalunya bila makan kek ni mesti ada air, takut tercekik. Tapi untuk kali ni tak payah ada air pun ok.
Tapi ada gangguan sikit..lihatlah tangan kat bawah ni...kek ni siap dicelup dalam air lagi, bukan tangan ucu ye, tapi tangan anis, anak dara ucu. Dia kata " tak dapat jadi model kt blog ibu..jadi model tangan pun jadilah...(ayat jelous kt akid sebenarnya..)
Okey ucu stop dulu ...
wassalam.
wassalam.
16 ulasan:
kelakar la plak dengan statement 'pak su nak jaga air bag kat perut' wakakakaka. nak suh hubby jaga air bag jugak la.
nampak lembut dan sedap. insyaallah nanti nak ler try jugak (pantang tengok orang buat...laju je nak buat jugak ;p)
AS-SALAM
NPK GEBU DAN LEMBUT KEK GOLGEN CHIFFON TU..bahan2nye npk pun mudah aje..
waw...memang golden betul kaler dia..gebus2..
Nampak dah sedap belum makan lagi tu....Nanti Yatie cuba buat.Tunggu bukak sekolah next week.Skrg masih lagi dalam cuti deepavali. Kat sekolah banyak juri yang akan beri komen. Kalau kat rumah , cheese cake tak laku.Anak2 tak makan
Sorry Ucu,terkeluarlah pulak perkataan cheese.Nampak macam cheese cake pun ada....
salam..ucu..comel jer kek nie..nmpk sedap..pinjam resepi..nak try buat la..tq
liemapurut...
risau jugakkan kalau air bag x dijaga..takut nanti dipanggil abang roy..(boroi) hehehe...
padahal air bab kami sama naik...kwang..kwang...
ady...
cubalah buat..cuma mula2 mcm renyah sikitlah cara2nya...tapi chiffon ni memang lembut sangat..
Rahel..
gebus dan senang dingap..
Yatie...
mmg pun rasa dia ada semacam cheese cake..tu pasal anak2 suka, ucu lupa nak mention entry tadi...
nam@along...
ambiklah x kena bayar pun...cuma bagilah royalti kalau menjadi..hihihi (gurau je..)
dia tayang cipon la pulak....haih...lambatnya nak dapat mixer ni...kalau kek cipon yg moist2 gitu takde hal nak makan tanpa air. kalau yg kering tu tak tahan tu..ini memang nampak gebu...hadoi....sedapnya...
Aslmkum Ucu...
Cantik lembut je kek chiffon Ucu ...nampak pun sedap. patutlah sekali hadap licin...
Ucu,
Kak Amie pun nak jadi model gak tapi gini... bubuh kak tu atas pinggan, tuang air... ambil sudu... slurrp...slurrpp.. apa jadi? he hehehhhh
Uiii yummy.... cecah plak ngan kopi ke teh ke lagi terangkat. ehehehe singgah sini...
salam...terima kasih dengan perkongsian resepi ni...saya dah cuba alhamdulillah sangat lembut dan gebu...saya guna resepi ni utk buat kek aiskrim dan swiss roll...cuma masa buat tu tersalah sukatan sedikit...jadi tu jadi tp kek agak melekat pd loyang...apapon memang sangat sedap dan lembut..puas hati...terima kasih banyak2...izinkan saya share s=resepi ni kt blog jugak..tq
Catat Ulasan