Pages

Khamis, 20 Jun 2013

Sembilang kari pekat, melekat kata kooo..


Assalamualaikum wbt...

Kami sekeluarga jarang sangat2 makan ikan sembilang ni...rasanya dah dekat 5,6 tahun kot tak cubit lauk ni.
Biasa ikan ni ucu masak goreng  tak pun masak cili, tapi bila dah pekena kari pekat kat satu restoran yg dibuka 24 jam di Sg Sireh, Tanjung Karang....peerrrrghhh asyik teringat2 lah pulak.

Restoran ni betul2 dekat dgn simpang 4 traffic light Sg. Sireh kalau sapa2 lalu nak balik kg antara klang ke teluk intan pandang2 lah belah kanan, kalau nak ke kelang pulak kedai ni sebelah kiri ler...tapi rasanya ada 1 lagi cawangannya yg berhampiran dgn restoran ni.. cari ajer lah Restoran Kari Sembilang (kalau x silap lah)




 dari asyik terasa2 jer kat tekak... satu hari tu paksu pegi pasar terjumpalah ikan sembilang yg memang besar lebih kurang 1kg sekor, sebijik macam yg kami makan kt restoran tu..alhamdullilah rezeki.

Apalagi projek mengari lah hari tu.....




ucu ni kalau masak memang ikut tekak rakyat kt rmh ni, kalau diaorang kata sedap...sedaplah...kalau depa "kata boleh lah..." dgn nada malas jer nk jawap,  maka sesahih2nye....ya enggak sedeppp....hihihi..

sebenarnya ucu teramat kureng minat dgn masakan kari...tapi bila dah pekena  sembilang kari hari tu semacam tersuka pulak...tapi kt ikan sembilang jer...



Resepi Kari Sembilang
Sumber  : ucubakery

Bahan-bahan ;


Ikan sembilang - disiang dan basuh dgn limau kasturi/asam jawa
Bawang merah - dihiris*
Bawang putih - dihiris*
Halia - dihiris*
Bunga lawang 
Kayu manis
Rempah kari adabi  - 2 peket yg kecik
Rempah kari babas - 1 paket yg kecik
1 kotak Santan - 250gm
Kacang bendi 
Air
Air asam jawa
Garam
Perasa

Cara- Cara :


  1. Panaskan minyak dan masukkan bahan hirisan serta bunga lawang dan kayu manis hingga kekuningan.
  2. Bancuh ke dua-dua  serbuk kari dgn sedikit air serta air asam jawa
  3. Kemudian masukkan ke dalam bahan tumisan tadi dan kacau sehingga pecah minyak - api perlahan 
  4. Masukkan separuh  santan bersama air -  jangan banyak sangat
  5. Apabila telah mendidih baru masukkan ikan sembilang tadi bersama kacang bendi- kacau dengan perlahan-lahan
  6. Masukkan garam dan sedikit perasa
  7. Apabila mendidih sekali lagi baru masukkan santan pekat - kacau perlahan
  8. Semua rasa sudah sempurna baru matikan api dan bolehlah dihidang.




okey lah yer.
Wassalam..








15 ulasan:

Maria Firdz berkata...

sedapnya... :)

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum ucu...
kennnnn... memang sedap kalau semilang masak kari.. meletoppp gitu.. perghh.. makan sambil pecah cili api atas nasi panas.. goreng pulak ikan belanak masam.. uwaaaaaa.. nangisss tak ingat... hahahaha

Amie berkata...

kelmarin kak amie mengasampedaskarikan sekor ikan sembilang... agaknya besarnya samalah dengan ikan ucu punya...

inazamri berkata...

aduhhh lama tak makan sembilang kari mcm ni.tambah dgn kacang bendi lak.kalau la dpt time lunch nnt.fuhhh

shahrilhakime berkata...

perghhhhhhhhhhhhh......kari mmg peberet awok ni....... kena pulak ikan semilang mancing sendighi....memang mabeles.....

Unknown berkata...

wahh ucu,

saya minta izin share kat blog boleh...saya pon dah amik resepi ni nanti la free2 nak try..

tq...:)

cik cek berkata...

Assalamualaikum Ucu...
masih ingat cik cek tak...lama tul bertapa ni barulah nak mula balik...he he...eemmmm...menu fav cikcek ni...:)

mama sara nur @ Cik Nor berkata...

Assalam ucu
Perghh pekat melekat he hee
sy x berapa mkn sembilang ni cubit sikit2 je blh
tp family sy suka sgt
blk kg nk try wat karilah jg he hee

Unknown berkata...

Ucu 5/6 thn tak cubit...kita ni...puluh tahun tak nmpk ikan sembilang, caye tak? hehe...arwah tok dulu kat Johor selalu masak ikan ni, mmg kesukaan kakpb. Bila tinggal dgn emak, dia tak mkn ikan mcm ni, terpaksalah tak makan juga...huhu...sampai hati kan?

Ucu tak suka kari? rugi oooo...org Malaysia mana boleh tak makan kari?

Blog Santai berkata...

rasanya pernah makan ikan sembilang masak asam pedas..cuma dah tak ingat rasa dia macammana..tapi kalau kena kari yang pekat..ikan apa pun mesti bestkan ucu..

sudipVSsenduk berkata...

saya cop kacang bendi!


ps: esok nak masak ayam masak kicap versi jawa... nak tiru resepi Ucu

Ita Rossi berkata...


Salam ucu,

terliuq noo tengok kari yang pekat tu. Ikan sembilang mmg sedap tp projek dapur hari ni kena tukar ngan ikan lainlah. Copy resepi ye.

Adilah Manaf Celik Vitamin berkata...

Terima kasih berkongsi resepi ni. Ada masa nak cuba.

Maksimumkan Peluang Anda Untuk Hamil.

Unknown berkata...

Sedapnya nampak..mmg tengah mencari kedai nie

Veenas berkata...

Nice Blog !! A Very Yummy Wonderful Recipe !!! This Recipe is Very Closly Matching to Indian Recipe !!! WOW Nice Photos to See. I'll Definitely Try it. Thank You for Sharing that Lovely Food.

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...