Pages

Isnin, 19 Disember 2011

Kek Aiskrem lagiiii..



Assalamualaikum wbt.....
Terima kasih yang tak terhingga pada semua kawan-kawan yang sudi melawat dapur ucu ....

Kali ni ucu buatkan kek aiskrem yang ditempah oleh Pn Liya, jiran lama masa ucu duduk kat Pangsapuri Meru Ehsan 6 tahun dulu,  untuk anak-anak kata ibu mithali ini.



Kalau n3 yg lepas, ucu cuma bagi cara-cara macam mana nak buat kek aiskrim ni, dan kali ni ucu bagi resipi untuk buat kek coklat chiffon pulak..


Dan inilah  resipi kek chiffon yang selalu ucu buat ....

Resipi Kek Chiffon Coklat
Sumber : bakingof joy @ucubakery.blogspot.com

Bahan A

  • 30gm  serbuk koko/coklat (larutkan dgn 1/2 cwn air suam)
  • 4 biji kuning telor
  • 100gm gula castor
  • 130gm tepung superfine
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp soda bicarbonate
  • 1tsp esen vanilla
  • 1/4 cawan minyak masak/corn oil

Bahan B

  • 4 biji putih telor
  • 1/2tsp cream of tar tar
  • 65gm gula castor

Cara-cara


  • Panaskan oven 180C dan jangan leser loyang dgn mentega hanya bubuh kertas minyak sahaja.
  • Satukan Bahan A dan pukul hingga kembang  menggunakan high speed
  • Didalam mangkuk lain, puluk Bahan B hingga betul2 kental - high speed
  • Satukan Bahan B ke dalam Bahan A secara kaup balik.
  • Tuang kedalam loyang  dan bakar selama 40minit atau sehingga masak.
  • Apabila sudah masak keluarkan dari oven dan cepat2 telangkupkan kek diatas redai lebih kurang 15 minit baru keluarkan dari loyang tadi.
  • Dan boleh lah dihias.







Semoga Pn Liya dan anak2 gumbira menikmati kek aiskrim ini...

Sekian, wassalam......


p/s entah kenapa hari ni, xde ayat meraban (penat kot...)







36 ulasan:

  1. mesti sedap aiskrim nikan.. sejuknyer kalau masuk kat tekak.

    BalasPadam
  2. ucu,cntik sungguh kek tuh..hehe..nak buat jugak,tp maybe lps winter kot..

    BalasPadam
  3. Uwaaaaa meraung
    Cedap Nya cake eskrim akak ni
    Sini sejuk nk mkn Mcm x sesuwei plak
    Tunggu summer ok kot ngeee

    BalasPadam
  4. salam UCU..nampak sgt menarik kek tu ya

    BalasPadam
  5. iols suka hiasannya...
    yummyyyyyyyyyyyy!~

    BalasPadam
  6. wahh suke kek aiskrim tapi tak pernah buat sendiri. rasa mcm susah je nak buat. masa melapiskan aiskrim tu dan buttercream tu sempt ke kek tu masih keras lagi kak? haish kena study balik ni. hehehe.. tapi baca sepintas lalu je

    BalasPadam
  7. @rATu kEBaYA
    cair dimulut sejuk ditekak, kenyang diperut...

    BalasPadam
  8. @Kamalia
    sabor ye lia...tak lari gunung dikejar...cuba masa nk buat ni kena cepat kalau tidak aiskrim mudah cair...hihihi..

    BalasPadam
  9. @☆*♥L@dy @yU♥*☆
    sabar ye yang...nanti bila dah habis winter, pulun buat sampai x larat nk makan ...

    BalasPadam
  10. @miloais milo
    nyummmm..nyummm..ucu tolong suapkn dikejauhan...

    BalasPadam
  11. @izahdaut
    buat ni memang kena cepat2 sbb ucu guna fresh cream, kalau guna b/cream rasanya langsung kurang sikit kot, tapi terpulang pd izah nk guna frosting yg mn satu...

    BalasPadam
  12. @izahdaut
    lagi satu rujuk kek aiskrim yg ucu pernah buat terdahulu ye..

    BalasPadam
  13. ucuuuuu...nk kek aiskrim jugakkk...geram tolla tgk deko2 kat dapur ucu ni...cantik bangat

    BalasPadam
  14. kek tu mmg nmpk sgt menyelerakan :)

    BalasPadam
  15. As'salam Ucu

    bertambah2 kecur lah k.ct kat rumah ni. memang fav kek aiskerim ni. cantik lah Ucu sayang pulak nak makan kalau dapat tu..hehehe

    tr kasih berkongsi tips dan cara2nya Ucu :)

    BalasPadam
  16. Tak nak ke tapaukan tuk kak cek...lama dah tunggu ni...:)

    BalasPadam
  17. ucu..acik tak berani nak cuba buat kek yang berbagai ni..takut tak menjadi..

    BalasPadam
  18. Sedapnya tengok kek tu... teringin nak makan...

    BalasPadam
  19. selamat malam Ucu... murah rezeki Ucu kongsi buat kek ais krim dengan kawan-kawan, dapat pahala sedekah jariah tu.

    BalasPadam
  20. sedapnye kek eskrem ucu nih...nak sikit...;p

    BalasPadam
  21. canteknya kek ice cream tu...sedap tentunya..masuk list dulu...

    BalasPadam
  22. wahh terliur dibuatnya nampak kek ucu ni....

    BalasPadam
  23. @Liza
    geram jgn engkau geram..geram2, bermacam ragam..ada yg suka.ada yang duka..(lirik lagu sapa dah x ingat- latif ibrahim kot..)

    BalasPadam
  24. @kimmie
    selain menyelerakan, kek ini pun mengeyangkan dan menambahkan kolestrol..tpi sekali sekala x pe kot...

    BalasPadam
  25. @CT Delima
    kalau dapat k.ct...kena ingat orang belakang ye..takut2 nanti dia tunggu tepi simpang...hihi..:)

    BalasPadam
  26. @cik cek
    jab lagi ucu datang antar kek ni..tp kena balas dgn muffin wilton pulak ye..baru ngam..biar kita sama2 bela lemak2 kat badan ni....hahahah...

    BalasPadam
  27. @Acik Erna
    buat je acik.. mula2 tu rasa susah jugak, tpi kalau dah biasa main dgn krim Insyaallah menjadi....sedangkan goreng ikan tu lagi bahaya ada minyak panas...ini kan pulak benda sejuk...
    kalau x pun x payah dideko pun boleh, masukkan je dlm loyang tapi dlapek dgn plastik, buat mcm tiramisu tu...yg nk mkn pun acik sekeluarga je kan...selamat mencuba acik...

    BalasPadam
  28. @Antan Bertingkah
    akak kn lg terror buat kek ...mesti kek aiskrim akak lagi sedapppp...

    ucu pun teringan nk mkn carrot cake akak yg mengancam tu...

    BalasPadam
  29. @puanbee
    tengok lama2 sikit puan bee..pasti boleh buat sendiri @ tempah lah kt ucu ni....:)

    BalasPadam
  30. @Amie
    terim kasih kak amie cayang...sama2lah kita kongsi resipi mana yang kita tahu kan kak....

    BalasPadam
  31. @liemaopurut a.k.a ana
    cukup ke nak sikit je...ucu rasa mcm x cukup je....hihihi:)

    BalasPadam
  32. @rahel
    nanti upload pic ye bila dah siap kek tu..pastu pos kat ucu sebelah...x nak sikit..x cukup...:)

    BalasPadam
  33. @Masya
    simpan air liur tu..sayang tau membazir..hihihi..jom makan aiskrim...

    BalasPadam
  34. Salam Ucu, tengok kek ni je berat badan dah naik tau.. menggoda sungguh. cemana la nak diet hehehe

    BalasPadam