Pages

Selasa, 22 November 2011

Daging Rebus Cicah Asam



ASSALAMUALAIKUM WBT.....
Salam sayang semua.......

Dah tengahari ni....baru sempat nak mengentrykan lauk..semalam dah jenuh kita makan kek hari ni lauk no kolestrol.. Selalunya kalau daging mesti kena masak yang best2..macam masak rendang, masak kurma, masak kicap, masak dendeng dan sewaktu lah dengannya...
Disebabkan dah selalu sangat masak n makan yang berminyak ..apa kata kali ni kita makan yang kering2 jer..Daging rebus cicah air asam...(tengah menaip ni pun dah ngences..)
First time ucu makan lauk macam ni masa pegi kenduri kahwin rumah sedara kat Perak, masa tu budak2 lagi, dalam tingkatan 1@ 2 agaknya...(lamakan..) dan sekarang ucu selalu buat menu ni.


Sapa2 yang berkenan dengan resipi ni cuba2 lah masak...

Resepi Daging Rebus Cicah Asam

Bahan :-
1 kg daging - dihiris jangan terlalu nipis /sedang2 saja kemudian dibasuh bersih2
4biji bawang merah *
4 ulas bawang putih *
1 biji bawang besar *
2@3 inci halia  *
1 inci lengkuas *
1 sup bunjut *
1btg kayu manis/bunga lawang *
Garam
Perasa




Cara-cara :
Masak air sehingga mendidih kemudian masukkan semua bahan2 diatas dan masaklah sehingga daging empuk
Bila dah masak ..boleh diambil dagingnya sahaja..dan boleh lah dimakan...


Air asam buat ikut citarasa sendiri ye....

Bila dan siap makan nasik hari tu ..rehat kejap, perut ni  minta diisi lagi ..kali ni ucu makan  nenas muda cicah budu ...(ada ke orang makan mcm ni...) nenas cicah budu ni anak buah ucu yang ajar..Rozana. Mula2 makan tu terus jatuh chinta...Ngences lagi....




Ini budu @ pes bilis yang dah siap ada cili kat dalamnya pemberian kawan Pak Su...

Okeylah ucu nak lunch dulu...byby..wassalam.....





28 ulasan:

  1. salam Kak Ucu..
    hari2 mau fengsan jak tengok masakan Kak Ucu...semua bikin ngences gue aja..

    BalasPadam
  2. ucuuuuuuuuuuu terliurnya..... tgk huhuhuhu....

    BalasPadam
  3. tq kak Ucu. rase nak cube resepi kak Ucu ni. saye ni pun memg suke memasak. carenye takde susah sangat. Emmm...kalu ada resepi untuk burg puyuh yg ringkas2 boleh lah Kak Ucu kongsi ye...Bereh2.

    BalasPadam
  4. simple2 gini pun sedap ni ucu..ingat lg kalau raya korban kt kg ..daging kan byk dpt...buat gini la..masih terasa manis daging fresh tu

    BalasPadam
  5. sedapnya daging cicah air asam tu...

    tapi bila tengok gambo nenas muda tu
    aigoooooooo!~ kalo iols makan
    harus lepas tu terguling2 gastrik kekdahnya!

    BalasPadam
  6. Ucu niiii.....u buat i betul2 ngences tau.... ada isi perut ke nih!...adeeehhhh

    BalasPadam
  7. sedap ni kak, feveret en. abah n anak2

    BalasPadam
  8. @rahel
    rahel punya masakan selalu buat ucu termimpi2..

    BalasPadam
  9. Ucu...sedapnya....!!!simple tapi mnyelerekan...

    BalasPadam
  10. Salam Kak Ucu..Tengok air asam tu buat saya kecur jeeee lagi2 bila ada nenas dan budu....Sedapnya makan ngan nasi putih panas2

    BalasPadam
  11. Salam Ucu, daging rebus dgn air asam tu mmg sedapp.. kalau mkn dgn nasi panas2 fuhh taktau nak citer.
    tak pernah lg dgr mkn nenas dgn budu..tp harini umi dah try mkn epal hijau cicah kuah rojak.. fuhhh sedapp :) (nak wat cemana tak jumpa jambu batu kat sini)

    BalasPadam
  12. sukeeee
    dulu2 waktu akak kecik, kalau raya haji misti nenek buat camgini...perrggghh

    BalasPadam
  13. ucu..memang teringin nak mencuba..tapi kena sabau dulu..daging dah tak le lam peti ais..

    BalasPadam
  14. @rahel
    hehehe...jangan guna towel ye masa lap tu nanti berbau...

    BalasPadam
  15. @Masya
    jemput makan masya..ajak abang sekali ye...

    BalasPadam
  16. @bundle baik punye | pakaian-bundle
    kalau ucu selalu masak burung puyuh tu masak goreng berempah jer...kalau nk masak berkuah pastikan goreng dulu burung tu..itu cara ucu lah, tak tau org lain...

    BalasPadam
  17. @Ida,Japan
    kalau tunggu korban..kena korbankan masa juga nk menunggu raya tu...

    BalasPadam
  18. @miloais
    ya ampun iols, jgn dimkn itu nenas (terindon lah pulak)
    makan daging cicah asam aje ye...

    BalasPadam
  19. @Amie
    laaa..kenapa x minta awal2..ucu dah bagi jiran sebelah dah haritu...lain kali cop awal2 yer..hihihi

    BalasPadam
  20. @♥MAMASYAZA♥
    kalau mcm tu kena awal2 sediakan penyungkil gigi..nanti senang depa nak makan byk2..

    BalasPadam
  21. @MulutPayau
    jemput makan...basuh tangan dulu ye..jgn lupa bw penyungkil gigi sekali..

    BalasPadam
  22. @Sue @ Nenie
    pernah mkn nenas + budu jugak ke..sedap kan...

    BalasPadam
  23. as-salam ucu
    adoooooiii ucu..terliur dibuatnya..

    BalasPadam
  24. @umiyumi
    sebenarnya kalau kita suka mkn n x kisah sangat ape benda pun boleh digandingkan..mcm epal + kuah rojak...

    BalasPadam
  25. @Acik Erna
    cepat acik cari daging tu..nanti asyik terkenang2 jer..takut ngigau pulak masa tidur nanti...daging..daging..

    BalasPadam
  26. @Wani
    minggu ni wani cari daging pastu masak mcm ni ..jemput ucu tau bila nk makan...

    BalasPadam
  27. adoi kak! terliurnya tengok budu + air asam tu!!

    BalasPadam