Assalamualaikum wbt....
Salam cuti ganti.......
Pagi-pagi ni suri-suri dapur dah buat sarapan ke belum....? kalau tengah buat, buat banyak2 ye nanti boleh lah tukar2 pinggan dengan jiran sebelah...
Hari ni ucu nak tayang menu ayam masak cili padi menyengat...kalau makan mau tak hinggat donia.. .
Sebenarnya idea masak ni ucu dapat dari hasil selalu lunch kt restoran sebelah opis dan masakan ni dah jadi sebahagian dari kegemaran rakyat jelata kat rumah ni..
Meh ucu tunjukan bahan-bahan n cara masakannya...
Sumber : ucubakery.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam - digoreng
- 3 batang serai *
- 2 inci halia *
- 2 inci kunyit hidup *
- 3 biji bawang merah *
- 4 ulas bawang putih *
- 2 biji bawang besar *
- Segengam cili padi * - boleh dikurang kan jika tak tahan pedas
- Garam
- Sedikit perasa
- Air Asam jawa
- Minyak untuk menumis
Cara-cara ;
- Panaskan minyak dan tumis bahan bertanda * sehingga naik bau - api kena perlahan
- Masukkan air asam jawa, garam dan perasa
- Kemudian baru masukkan ayam yang telah digoreng tadi
- Bubuh sedikit air jika terlalu pekat
- Masaklah sehingga semua bahan didalam kuali tadi mesra
- Matikan api dan bolehlah dihidang
Makan dengan nasi panas-panas pastu ada ulam dan cukup menyelerakan....
Okeylah ucu stop dulu..nak buat sarapan pagi utk rakyat kt rumah ni...
Wassalam.......
selamat pagi Ucu...
BalasPadamni kak Amie datang hulur sepiring set sarapan western...
kalau dah pedas menyengat tu Ucu... masa makan kak Amie mesti sedian air panas suam...baru meletoppp!
Sesekali makan yg pedas2 tentu best...Tapi, kalau buat ayam ni.. kena makan sorang2...anak2 mmng tak makan pedas...
BalasPadamSelamat pagi Kak Ucu..
BalasPadamwaa ni betul2 menyengat punya...tapi kena tambahkan lagi cili tu ek..hehe...kita pun suka yg mcm ni..tak jemu makan...boleh bertambah-tambah nasik kat pinggan..
ucu..tengok gambar pun tak dah macam mana menyengatnya..he he.
BalasPadamtima kasih ucu..nak ambik resipi ni ye..
ucu..sy suka ayam msk jenis mcm nih..mesti husband sy berulang-ulang mkn nasi..hehe
BalasPadamsalam tahun baru ucu..wahhh awal tahun lg dah hidang makanan yg pedas menyegat huhuhu..moga tahun baru ini akan menyengat seribu kebahagiaan buat ucu dan kelaurga!
BalasPadamas-salam ucu
BalasPadambaru tgk gambar dah dah terliur ni..mmg npk menyengat ayam tu...
akak ni kalau buat ngan ikan pun sedap jugak nih....pedas menyengat yg buat lagi bertambah nasi ni...hehehe
BalasPadamAssalam ucu, mmg best ni gaul2 sambal dia ngan nasi panas tu, mmg menyengat hehe
BalasPadambagi le akak seketul...baru le menyengat :))
BalasPadamucu masak best!
BalasPadam@Amie
BalasPadamkalau ucu bukan meletoppp dah..terus rentung kot...
lama tunggu ... kenapa tak sampai2 jugak lagi sarapan tu...
@MulutPayau
BalasPadamkesiannya budak2 tu..bukan nya pedas sangat pun..
@rahel
BalasPadamnk tambah kena kontrol ye rahel..takut2 nasi habis tak perasan utk orang belakang pulak...hihihi...
@Acik Erna
BalasPadamcuba la masak..makan dgn roti pun sedap...
@Kamalia
BalasPadamseronok kan kalau masakan kita dihargai...
@Mieza
BalasPadamterima kasih mendoakan yg terbaik utk ucu...
@ady
BalasPadammualaikumussalam...blm rasa lagi tu...
@quinnie
BalasPadamboleh jugak ditukar2 lauknya..tp rasanya kureng sikit..kalau nak buat utk ikan, memadai serai tu diketuk shj...
@EmbunRosaliza
BalasPadamgaul jgn tak gaul..teh o ais satu....
@kasihredha
BalasPadamakak lambat cakap..kalau tidak sekor ucu bagi.. hihihi...
@kasihredha
BalasPadamakak lambat cakap..kalau tidak sekor ucu bagi.. hihihi...
@Cahaya hidup
BalasPadamjemput makan..jangan segan2 rasa...