Pages

Rabu, 10 Ogos 2011

Siput sedut masak lemak cili api..

Assalamualaikum wbt....
Semalam enty kek ulat bulu (designnye ajer..bukan betul2 ulat bulu ye...) hari ni  masak lomak cili api siput sedut pulak ye...  
Ini lauk petang ahad kelmarin....sebenarnya ucu tak sangka Pak Su ada beli siput ni kat pasar borong Klang pagi tu, tapi sampai rumah dah agak tengahari jugaklah... sebab sebelum tu, dalam hati ada jugak berkata2...nak cari lauk ni yang dah masak (kes malas lah ni) kat bazar ramadhan ... tup2  dah ada depan mata, tapi yang  hidup la...


Dengan semangat yang tetiba datang entah dari mana...tengahari tu jugak ucu pegi kedai cari kelapa parut...kelapa parut ni ada 2 tujuan...pertama nak buat santan lah (selalu pakai yg dlm kotak jer....) yang kedua 
 bagi makan kelapa parut kat siput2 ni supaya dapat  mengeluarkan hasil benda alah dia...(untuk proses pembersih lah kot...), itu petua orang2 lama. Gaulkan kelapa tadi bersama siput tu dan masukkan dalam baldi biarkan selama 3 @ 4 jam ..tapi ingat jangan lupa pulak tutup  baldi tu...takut nanti siput2 ni bersuka ria pulak kat lantai .

Meh ucu bagi resipi n cara nak masak lomak ni....

  1. 1 kg siput sedut - dibersihkan siput tadi dengan potong sedikit hujungnye dengan gunting - supaya senang nak menyedut keluar isinya dan rendam sekejap dgn soda bikabonate
  2. Santan  - anggaran 1 biji kelapa
  3. Bawang merah - 4- 5 biji  *
  4. Cili padi  - ikut citarasa *
  5. Serai  - 2 batang (diketuk)
  6. Daun kunyit - 2 helai (dihiris @ dikoyak2 kan ajer)
  7. Kunyit hidup - 1inci *
  8. Garam
  9. Asam keping

* ditumbuk @ diblend
Cara-Cara ;

  1. Masukkan bahan * kedalam periuk yang telah ada santan
  2. Kemudian masukkan juga siput/daun kunyit/serai/asam keping/garam... 
  3. Baru hidupkan api dan masak sehingga mendidih 
  4. Dah masak...boleh lah dihidang...

Kali ni ucu masak tak menggunakan minyak, maksudnye tak payah ditumis dulu bahan2 tadi...



Okeylah...selamat menjalani ibadat puasa yang ke 10 hari Wassalam...


28 ulasan:

  1. siput sedut....kadang2 sampai nk keluar anak tekak baru nk kuar isinyer...story dulu2 ucu, oohhhh ada petua rupanya nk msk siput ni...selalu mkn yyg dibeli siap msk, pernah msk sekali jer kut..

    BalasPadam
  2. kak amie pun suka gunakan hampas kelapa untuk bersihkan segala benda alah dalam siput tu,

    Ucu,
    mengancamlah siput sedut tu, kang balik raya kang, orang makan ketupat Kak pulak sedut siput hi hi hi

    BalasPadam
  3. aduh....tengok siput sedut ni teringat masakan nenek di kg. tak boleh nk bayang mcm mana siput2 tu bersuka ria kat ats lantai..jenuh la kite nk mengutip sekor2 nanti.

    BalasPadam
  4. salam Ucu..Xpernah mkn gulai siput sedut..hihi xdpt nk bygkn camna rasanya!Tp anak llaki atie pandai lak mkn..g mkn2 kat luar dia amik gulai siput nih!

    BalasPadam
  5. Tak pernah lg mkn siput sedut..
    mcm sedap jer.. ;)

    BalasPadam
  6. amboiii sedappnyer!! dah la hujan2 niee..lapooo :S

    BalasPadam
  7. sukeee
    akak biasanya tak letak bawang kalau masak lemak ni :)

    BalasPadam
  8. Waaa...fav kak cek ni ucu...bestnya...:)

    BalasPadam
  9. Salam Ucu...dtg kunjungan balas..dah exchange link. lama tak mkn siput..bab nak sedut tu yg kdg2 degil tak nak keluar..kdg2 tarik guna dawai pin .
    happy belated bday buat Azad. cutenya kek ulat bulu tu...bertuah cucu dpt kek comei dr nenek yg kreatif!

    BalasPadam
  10. yang ni yang sedap nih...sedup sruppp sruppp sruppp mesti bising kalau makan siput sedut ni kan mieza mmg suka!

    BalasPadam
  11. assalam, kalau kat Penang ini dipanggil siput belitung siput dr laut.Siput sedut yg kulit licin siput dr sungai.Mayb lain tempat lain namanya.Memang sedap sangat siput masak lemak camni.Kat umah sy anak2 pun terrer mkn siput ni

    BalasPadam
  12. ida japan...mmg betul kekadang tu nk menyedut bagai nak rak ...tapi anggap ajerlah sebagai senaman pipi and than dapat isi...huhu..

    BalasPadam
  13. kak.amie blk kpg jeram ke..raya ni..
    boleh la balun cukupe2 segala bagai jenis siput...jgn pastu pengsan sudah..

    BalasPadam
  14. Nani..kt kinabatangan tak de ke siput ni...itulah kan kita ni mesti teringat orang tertentu melalui masakan...nak2 air tangan mak n nenek...aduyaii..sodeh la pulak pagi2 ni..

    BalasPadam
  15. Azatie...
    gulai siput rasanye lebih kurang macam kerang pun ada...cuba bezanye kita kena sedut...macam vakum sedup habuk tu...kalau nasib baik sekali sedut terus keluar isi..kalau nasib kureng baik..sampai nk terkeluar anak tekak (ida japan kate...)pun tak keluar2...

    BalasPadam
  16. Lily...
    sedap pada orang yg suka makan sea food mcm ni...rasenya lebih kurang mcm kerang la jugak...
    nanti kalau jumpa kt bazar ramadhan cubalah beli n rasa...

    BalasPadam
  17. Fadh...ko ni lapor memanjang...nah ambik seperiuk siput ni..mkn puas2..tapi mkn siput ni boleh kenyang ke...?

    BalasPadam
  18. k.kasih...
    ekonomi nye masak...lain kali nk try cara akak lah...jimaattt...

    BalasPadam
  19. Akak...
    jemput makan...nk bagi jauh sangat kt JB nun...jadi jemput tenung jer lah ye ...

    BalasPadam
  20. cik cek...
    fav. kita same lah ...tp anak yg sulung ucu tak mkn siput mcm ni...

    BalasPadam
  21. mamasya...
    rajinnye sampai cungkil dengan pin dawai...
    nenek ni bukan lah kreatif mana cuba deco main2 jer...tak sangka pulak menjadi...

    BalasPadam
  22. mieza...sedut sampai berbunyi tu yg best tu...

    BalasPadam
  23. lina pg...
    tq bagitau nama lain siput tu..bukan ape kalau kt selangor ni org selalu panggil mcm tu...

    BalasPadam
  24. salam .....kenal dan selamat berpuasa....sedap tu
    masak lemak siput sedut....selalu gak beli kat PARAM.

    BalasPadam
  25. Salam ucu... Sroottt srott... wah sedapnya... lama tak makan dah ni..:))

    BalasPadam