Pages

Khamis, 31 Mei 2012

Kek lagi yer....HBD adik Afiq





Assalamualaikum wbt.......

Maaf yer kengkawan..hari ni kek lagi..nak tayang resepi yang masak guna kuali, masih lagi kt dlm holder tak sempat nk edit..jadi sebagai pengganti ..kek je lah yer...

Kali ni ucu dapat order dari Pn Siti (Bt.9 Kebun, Teluk Panglima Garang) untuk heronya... Muhammad Afiq.  



Bertemakan....Upin Ipin + Angry bird + kubang terhalang.....


ooppsss tertinggal pulak...telor dinasor sekali....


Kek Coklat Mousse Pisang (upin ipin) dan 50pcs cc (angry bird)



50 pcs cc siap dalam bekas yang bertutup dorm ...

Terima kasih Pn Siti....sebab sudi merasa kek ucu...

Ok bai....bai...
Wassalam..







Selasa, 29 Mei 2012

Koleksi Bulan April lagi...cup cake n kek masam manis



Assalamualaikum wbt....
Maaf yer kawan2..semalam ucu tak dapat meluangkan masa melawat dapur kawan.....sebab tersangat sibuk. Pada kawan2 yang sudi memberi komen ucu sangat2 terharu...Insyaallah nanti ucu jenjalan jenguk dapur korang yer...
Terima kasih juga kepada pengunjung yang sudi mengunjungi blog ucu ni...

Macam biasa masih lagi dengan tema tepung...
Untuk ke 2 kali nye ucu buat kek ni masih lagi menggunakan resepi yang sama dari K.Ita, masam manis...


 Kek masam manis ni ucu buatkan untuk anak buah, Cikgu Rukiah buat majlis makan2 kat sekolah.



Kali ni ucu guna haw flakes   saiz 50 sen..baru puas hati..


cer tengok...di sebabkan kelalaian ucu n nk cepat sampai lupa nak balut tutup periuk kukusan dengan  aluminium foil / kain...akhirnya 'bersopak' kawan tu....sian ko kek.. sopak2 pun kek ni yang paling dulu habis dimakan...katanye lahhhh...





Yang ini pulak cc (kek coklat moist) diorder oleh Along, nama sebenar tak ingat sbb slalu panggil along jer... (Puncak Alam)..sebenarnya dia nak kek  buat suprise untuk anak bujangnya tapi disebabkan cakap pun last minute dan kebetulan ucu buat cc utk tempahan lain, jadi ucu offer lah kot2 dia nak...
 Alhamdullilah along ni jenis ibu yang tak cerewat dan tak mahu menghampakan si anak. Dan ini lah rupe cc tu...


Kat bawah ni pulak order dari Dr. Nila untuk majlis cukur jambul anak buah...100pcs
cup cake oren (50pcs) dan cc coklat moist (50pcs)



okey ..ucu jalan dulu yer..daaaa...

Wassalam..







Isnin, 28 Mei 2012

Terima kasih kawan2..kek pandan kastard



Assalamualaikum wbt.....

Taaraaaa....lihat..pandanglah... kek ucu yang mesra alam ini...



Seronok dan terharu dengan ucapan kawan2 semua..terima kasih..tochei..tochei sekali lagi...senyum sampai ke telinga tau...
Alhamdullilah...akhirnya terlaksana  jugak kek untuk diri sendiri... 




Dalam kepala hotak ni memang dah berlegar2 nak buat kek operalah..kek rainbow lah...oreo cheese kek lah..tapi entah kenapa semua yg diangan2 kan tu tercampak ke lauttt.....hanyut bersama kerajinan dan semangat berkobar2 tu....
sebab pada hari sabtu n ahad tadi ucu kena siapkan tempahan customer..tapi disebabkan tunggu punya tunggu kot2 lah ada kek free depan mata tapi tunggu punya tunggu tak muncul2 jugak....jadi terpaksalah ucu gagahkan jugak menyelit buat kek ni tengahari ahad semalam... 



Ucu cari kek yg paling senang dan tak payah deko cantik2 bagai..sebab tuan badan ni kalau untuk orang Insyaallah akan diusahakan jugaklah mendeko yang sedap mata memandang walaupun kekadang punya lah susah idea nak datang...
tapi untuk diri sendiri MasyaAllah....malas ya amat.....



Tapi memang tak sangka langsung...kek ni  tak sampai 1 jam dah elek....ucu pun cuma dapat merasa sikit jer..bukan makan tau..itupun ambik lepas kek ni posing2 maut untuk masuk kt entry hari ni. 
Kononya nak makan nantilah sebab nak layan tetamu (jiran lama) dan dapat jugak lah dia merasa sepotong.
Bila kawan ucu balik...tengok2 kek dah tinggal sepotong jer itupun anis dah cop nak bawak pi sekolah tambahan (hari ni). Tak pe lah nak...lain kali buat lagi..kali ni maknya pulak nak makan puas2 pulak..hihihi...


Anak2 suka dan kata sedap sebab tak de banyak krim.... alhamdullilah..selalu tu kalau buat yang ada krim bagai alamat ucu sorang jer lah yang kena habiskan. 
 Krim yang ada kt kek tu pun balance2 deko utk customer.


Ini ajer yang tinggal.....
okeylah.. itu ajer kisah semalam untuk entry hari ni...

Bai...bai... Wassalam...







Jumaat, 25 Mei 2012

Alhamdullilah...makin tua ko yer cu....





 Assalamualaikum wbt........

Tak tahu nak mula dari mana nak berbicara.....
tiba-tiba perasaan bercampur baur datang..sedih..sayu..seronok..semua ada...
Entahlah...kenapa ye..? sedari dinihari  lagi perasaan ni dah wujud...

Tidak seperti tahun sebelum2 ni... tarikh 25hb setiap Mei ditunggu2..tapi hari ni rasa lain macam pulak perasaan yang menerjah ucu...disebabkan ini tahun terakhir ucu diusia 30an, sebab itu bercampurbaur  kot perasaan tu. (takut norr org kata dah tua...kih..kih..)

Dalam perjalanan tadi sempat jugak air mata bergenang dan akhirnya tewas membasahi pipi gebuz ini..sedih sangat..air mata yang mengalir ni buat dibuat2...bukan juga guna eye mo...(hihihi) tapi air mata ini air mata kesyukuran sebenarnya.

Bersyukur  kerana masih lagi diberi peluang  oleh Allah SWT menjadi hambaNYa ... menghirup udara dimuka bumiNya....dipinjamkan kekuatan untuk membahagiakan suami tercinta dan anak2 tersayang serta masih lagi diberi peluang untuk ucu menunaikan amanah majikan....
dan 
yang paling istimewa dan selalu mengusik jiwa, ucu mendapat ramai kawan2 yang ikhlas, baik, jujur dalam perhubungan persahabatan  hanya dialam maya....terima kasih teman....kerana sudi menjadi teman ucu...

Hadiah...???? mestilah nak...sapa tak nak hadiah kan...
Tapi ucu dah pun menerima hadiah yang paling bernilai dan sangat2 istimewa yang Allah anugerahkan sejak 17tahun yang lalu...iaitu Pak Su, suami terchinta (1st time ni tulis perkataan "tercinta" sbb ucu ni jenis yang susah sangat  nak ucap2 yg romantik gitu, even masa bercintan cintun pun ayat ni langsung x digunapakai..hahaha...ayat yg gila2 bolehlah...mau pengsan laki aku kalau baca ni..) dan anak2 yang benar2 memahami karenah ibunya.

Terima kasih teman2...baik dari adik2/kakak2/abang2/mama/ blogger2, mahupun teman2  ucubakeryresepi , ucubakery groups hanya ucapan jutaan terima kasih kerana sudi mendoakan yang terbaik untuk ucu...

Ini antara ucapan dan doa  dari timeline fb (ucubakeryresepi)..as.syu.3

YA ALLAH... Panjangkanlah umur sahabatku. Kurniakanlah kesihatan yang baik padanya, terangi hatinya dengan nur pancaran iman. Tetapkanlah hatinya, perluaskanlah rezekinya, dekatkanlah hatinya kepada kebaikan, jauhkanlah hatinya dari kejahatan, tunaikanlah hajatnya, baik hajat dalam agama, dunia dan akhirat... 
Ya Allah kurniakanlah sahabatku kesenangan, ketenangan,kecemerlangan hidup di dunia akhirat kelak ...AMIN..


Kesimpulannya...hari ni takde entry bergambar macam selalu...


Tertunggu2 gak kot2 ada orang sudi antar kek... nak gak rasa pegang pisau kek... pastu tiup lilin bagai...hehehe


Ok..wassalam..









Khamis, 24 Mei 2012

HBD ALLYSHA SHUHADA N POKALDOT



Assalamualaikum......

Selamat pagi kawan2...
hari ni ucu nak tayang kek princess untuk adik Allysha Shuhada...
jadi maksudnya..hari ni ucu malas nak mengomel panjang2 ....sebab kelija manyak...mau kasi siap..
jadi tengok lah puas2 gambar2 tu yer...
pada para ibu2 yang tak dapat merasa atau menikmati keanggunan princess2 kt atas kek masa kecik2..nehhhhh tataplah gambar2 kat bawah ni puas2...
nak puas lagi ...hehehehe (gelak dulu tu yg tak tahan..) order lah dengan makcik ucu bakery yer...


Bila si ibu (mak allysha) minta buatkan kek yang sedap, berdiri bulu roma sekejap....sebab selera orang tak sama dengan selera kita...seram oooo...
kalau ucu kek yang sedap...hingga menjilat jari..tentunya kek free...hahahaha...


Masa datang collect hari tu (sabtu) siap pakai baju purple lagi...comel jer....
Kiranya dia ni sebaya dengan akidlah....6 tahun..



Untuk adik Allysha, ucu doakan semoga menjadi anak yang soleh..dan selalu menceriakan ayah dan bonda...


Akhirnya Kek coklat mousse walnut.... ucu buatkan...


Pada Pn Suzana  (satu tmpt kerja dgn Paksu) terima kasih sebab sudi merasa kek ucu yang biasa2 ni...



Dalam hari yang sama jugak  ucu siapkan tempahan pokaldot utk adik2 comel ucu ...(eh...eh lupe pulak..
i kan bongsu bagai intan, berlian, permata, suasa, gangsa, emas 916, emas putih,perak....dan yang sewaktu dengannya pada abah dan mak... mana ada adik..kan..). 



Adik2 comel ucu ni antara regular customer pokaldot...nak2 lagi si Jah (pejabat guaman perangsang) dia siap kata..alamat makan pokaldot lah pagi petang siang malam...sebab dia order 250biji (150 utk mkn sendiri, 100 lagi utk kakak dia).

Nurul pulak order 100pcs jer untuk makan2 sempena anak buah dia punya birthday..

Semua order2 kat atas tu bulan april punya koleksi,tarikhnya  dah tak ingat (sebenornya malas nak bukak balik schedule..)

Kat atas tadi kata x nak mengomel pjg2 kan...tapi terlebih sudaaaa....Insyallah ucu akan curi2 masa pegi dapur kawan2...

okey bai..bai...



Rabu, 23 Mei 2012

Jom Panjat Pokok Cermai



Assalamualaikum wbt.....

Kalau semalam ucu sibuk mengarut pasal ladang stoberi lah..ladang anggur lah..tapi kali ni real punya pokok.
Cer tengok buah cermai kat bawah ni...banyakkan buahnya...
kalau dulu pokok ni senang sangat nak jumpa kt kampung, tapi sekarang dah semakin pupuskan pokok ni....



Pokok cermai ni pun sebenarnya tak de sapa yang tanam pun (kata abang ipar), mungkin burung yang bawak biji cermai tu dan labuhkan kat belakang rumah. 



Sekarang dah lebih dari 10 tahun pokok tu ada kat situ dengan menghasilkan buah2 yang tersangat banyaknya..
Setiap kali balik kampung (kalau berbuahlah) Pak Su sang pencinta buah2 masam mesti petik dan buat jeruk...





Macam selalu....

Chocolate Mousse Cake (Walnut) lagi...
kali ni diorder oleh Pn Yati dari Puchong...
Sebelum ni pun dia dah pernah order kat ucu utk majlis pertunangan adiknya..


Makcik doakan yang terbaikkkkk utk Auni...selalu senyum, selalu menceriakan keluarga dan semoga menjadi anak yang soleh....Amin.




Terima kasih Pn. Yati....

Okey bai..bai... wassalam.




Selasa, 22 Mei 2012

Chocolate Mousse Cake with Walnut




Assalamualaikum wbt.........

Pagi2 ni kita sarapan buah ajer lah yer...ucu nak masakkan nasi lemak tak de santan, nak masakan nasi goreng..nasi malam tadi  dah habis..nak buatkan mee ke mee hoon  kedai belum bukak...daripada tak de langsung, makanya makan buahlah yer sampai sebu perut tu...
syioknya dapat reka 1001 alasan kalau dah malas kan...hahahaa.....(gelak orang tak sedar diri ni...Ya ampunnnn..)



ini lah hasil bila berbakti pada tanah....kita yang tak pandai berkebun pun dapat merasa...cuma tinggal sediakan baja RM ajer...terus boleh ngappp....



Walaupun ucu ni sibuk berladang anggur n strawberi...sempat jugak lah membela rama2 pink2 gituwww...nak ke ....? ambiklah ucu malas nak bela buat berhabuknye....kih..kih...


Tengok dia punya pagar ... bukan calang2 pagar tu..siap berreben2 pink......fengsannnnn...


Ucu malas nak mengecewakan kawan2 sebenarnya kalau berceloteh panjang2....kalau nak diikutkan banyak lagi hasil2 tani ucu ni...jadi ucu stop kat sini dulu...nanti tak pasal2 mulut tu penuh dengan ayaq liur....haru lah pulak.....



nota kaki....
kek ni anak buah ucu yang minta ucu buatkan utk Cikgu Yana (Guru Pembimbing) sempena tamatnya dia praktikal kat Sek.Ren.Binjai (Meru)

nota mulut n perut...
Alhamdullilah semua cikgu2 tu  kenyang dan suka hati......

nota tukang uli tepung...
sengih sampai ke telinga sampai mulut pun susah nak tutup...hahahaha...


Wassalam...





Isnin, 21 Mei 2012

Nasi goreng burger


Assalamualaikum wbt...

Tak sedar dah tengahari rupenya.......
Dah lama rasanya tak buat n3.. sekarang ni ucu betul2 sibuk (kt opis) jadi  datang2 opis terus bereskan kerja2 dan nk berbw tertangguh2...
Ni ucu curi masa kejap nak tayang menu nasi goreng  burger...


Asalnya nak buatkan sarapan burger jer ...tapi bila cek2 tinggal 2 keping jer, terus terbantut..
bukan ape..
mana cukup rakyat ada 4 mulut yg dah sediaada menganga kelaparan tak kan dengan 2 ketui jer kan...kang tak pasal2 ucu jadi singa kelaparan....hihihi..

Alhamdullillah ada nasi sejuk malam tu, daripada dibuang terus dapat idea campurkan kat dlm nasi goreng...




Resepi Nasi Goreng Burger
Sumber : ucubakery.blogspot.

  1. Bahan - bahan :-
  2. Nasi sejuk  - ucu guna 4 cawan kecil
  3. 2 keping daging/ayam burger - dinyah beku dan hancur2kan
  4. 3ulas bawang merah - dicincang halus
  5. 2 ulas bawang putih - dicincang halus
  6. Cili padi - dipotong halus
  7. Kacang panjang - x letak
  8. Kobis - x letak
  9. Secubit pati ikan bilis
  10. Garam


Cara -cara
  1. Goreng  daging/ayam burger sehingga kekuning2an - minyak sedikit sahaja 
  2. Kemudian masukkan semua bahan2 yang telah dicincang bersama pati ikan bilis ke dalam kuali yang ada burger tadi
  3. Masukkan nasi dan garam - sentiasa digaul
  4. Apabila telah sekata rasa matikan api
  5. Bolehlah dihidang bersama2 dengan salad / timun



Kalau sebelum tu selalu makan kat tepi rumah (waktu cuti jer...) tapi entah angin ape pagi sabtu tu tetiba terasa nak makan kat  bawah pokok kemboja  (halaman depan)  tapi terbantut lah pulak....sebabnya, bila jiran2 lalu jer mesti pandang2 ...rasa macam lain macam jer....last2 angkut balik, makan kat dapur...




Kalau orang dolu2 marah makan pindah2 /merata2kan..macam2 peribahasa diorang...tapi bagi ucu n the geng mkn pindah2 ni  sebab ada alasan yang kukuh....
pada ucu alasannya...nasi ni cuma cukup utk kami 4 orang jer..nak bagi jiran2 yg lalu tu alamatnya kena buat kenduri lah baru cukup....betul tak kawan2...

Ok lah yer ...bai..bai..
Wassalam...




Sabtu, 19 Mei 2012

Laksa Penang



Assalamualaikum wbt......




Bacalah pantun 3 kerat yang tak ada kait mengait tang bunyi ni yer....

atas laksa penang
tengah  bunga melati
bawah sekali  kek

Ok tak pantun tu...kehhh..kehhh


Last buat laksa penang ni raya tahun lepas, masa ucu buat rumah terbuka. Tapi gambar2 ni semua  jangan ingat tahun  lepas punya yer...  ini laksa hujung minggu tadi punya...


Ini petua orang dolu2 kalau setiap kali nak masak ...iaitu baca bismillahiramanirahim...berselawat ke atas Rasul S.A.W dan Surah Al Fatihah....InsyaAllah senang dan sedap....

Diringkaskan seringkas2nya nehhh resipi yang selalu ucu masak...


Resipi Laksa Penang

Bahan-bahan:


Laksa - direbus & ditoskan
  • 1kg ikan kembung - direbus, ambil isi & dikisar.. (airnya jgn buang)
  • 10 tangkai cili kering dikisar  - boleh tambah kalau nk lagi pedas
  • 3 biji bwg merah - dikisar  
  • 3 biji bawang besar - dikisar
  • Belacan ikut suka tapi biasanya guna banyak  - dikisar
  • 2@3 kuntum bunga kantan
  • 5 keping asam gelugur
  • Daun kesom
  • Garam
  • Sedikit perasa
  • Timun -dihiris nipis  
  • Salad -dihiris
  • Telur rebus
  • Limau nipis/nenas
Cara-cara
  1. Didihkan air dan rebus ikan sehingga masak. Angkat dan asingkan tulang ikan, kemudian kisar isi ikan
  2. Campurkan air  rebusan ikan tadi semasa mengisar ikan 
  3. Tapis air rebusan ikan, masukkan bahan kisar, masukkan ikan, asam gelugur, daun kesum, bunga kantan
  4. Kemudian masukkan garam dan perasa - biarkan mendidih seketika
  5. Hidangkan bersama laksa dan bahan sampingan.


Jemput makannnn......


**************************************

Cuci mata kejap yer kawan2....



Bunga melati...


*****************************************

Macam  biasa,

Tempahan dari Regular Customer ...C.Normala untuk kawan2nya (Sek. Keb. Binjai (Meru) yang menyambut birthday pada 18/4/2012...




Manakala kek pelangi ni pulak ditempah oleh orang yang paling banyak berjasa pada taman kami...Pn Kamariah, sempena pertunangan anaknya. Beliua ni tukang urut kat kawasan rumah ucu...jadi majoriti kt taman ni n kawasan2 yang sewaktu dengannya selalu berurut dengannya ...

Okey lah yer..ucu nak balik awal hari ni...
ada appoitment dgn  dot...dot....dot....

Wassalam...




Selasa, 15 Mei 2012

Kek Masam Manis



Assalamualaikum wbt...

Rasa-rasanya ucu lah wanita terakhir diantara blogger yang buat kek ni.....niat nak buat dah berbulan2 tp tertunainya baru2 ni ajer.  Bila dah dapat makan MasyaAllah sedapnye..susah sangat nak behenti dari mengunyah kek ni..


Kek ni percubaan pertama ucu dan ucu nk ucapkan berbanyak2 terima kasih pada K.Ita, masam manis dan Kak Fida


Ni ucu kopipeskan resipinya

KEK KUKUS VELVET HAWFLAKES
By: Kak Fida /K.Ita
Rujukan : My Resepi

5 biji telur ~ grade A yg sejuk dari peti ais 
225 g gula halus atau 
220 g tepung gandum
1 sk rata baking powder
1 sb ovalette 
150 ml susu cair 
1/2 sk garam 
100 ml minyak jagung/masak 
1 sk esen vanilla 
pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka 
secukup hawflakes ~ ita guna besar 50 sen

Panaskan kukusan
Sediakan loyang 8x8 inc
Sapukan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper

Ayak tepung dan baking powder
Kemudian campurkan semua bahan dalam mangkuk mixer kecuali minyak, hawflakes dan pewarna.
Pukul adunan hingga sebati dan gebu.
Kemudian masukkan minyak jagung atau minyak masak dan gaul adunan secara kaup balik dengan spatula atau senduk kayu hingga adunan sebati

Kemudian bahagikan adunan kepada beberapa bahagian ikut kesesuaian dan warna yang kita suka.
Ita bahagi kepada 6 bahagian ( anggaran 1 cawan setiap bahagian) dan letakkan setiap  bahagian itu dengan pewarna yang disukai.
Tuangkan lapisan pertama dalam loyang dan ratakan
Susunkan kepingan hawflakes atas lapisan pertama. 
Kukus lapisan pertama selama 5~7 minit
Bila masak angkat dan tuang lapisan kedua, dan susunkan hawflakes kukus semula
Buat kaedah yang sama sehingga habis setiap lapisan
Untuk lapisan yang terakhir kukus selama 20 minit supaya kek masak secara keseluruhannya
Setelah kek masak, biarkan dalam loyang selama 10 minit
Kemudian terbalikkan atas redai
Biarkan kek sejuk sepenuhnya



Disebabkan hawflekes lupa nak beli kat bakery, jadi ucu gunakan yg saiz kecik ajer...seeloknya guna hawfleks saiz duit 50 sen, baru mengancam dia punya line...


 Okeylah yer
ucu jalan dulu..banyak kelijo oooo...

Wassalam.





Isnin, 14 Mei 2012

Ikan Masak Singgang, Kek Ultraman n Rainbow cake


Assalamualaikum wbt...

Selamat pagi kawan2......

Nak cerita sikit pasal masak singgang ni...
masa mula2 makan (dlm  90 -an gitu),  kawan kt office ucu selalu  bawak bekal dengan lauk ni..mula2 tengok rupe lauk ni macam pucat jer..tapi bila dah merasa..MasyaAllah sedapppppnye...

bermula dari episod kena puji tu maka hari2lah dia bawak lauk ni utk kami2 yang memang suka tumpang sekaki..hehehe..
last2 dia kata "alamat cepat nipislah periuk saya kak...sebab hari2 kena guna asam keping banyak.." - dah lama tak jumpa ..namanya WAN HASLINA BIN WAN HASSAN..
 lepas dia bagi ayat2 cinta tu..barulah ucu cuba2 masak sendiri dan hasilnya langsung tak mengecewakan...sodappp jugak...



Resipi Ikan (tongkol) Masak Singgang
Sumber : ucubakery.blogspot.


Bahan2 : -


  1. Seekor ikan tongkol - yang sedang2
  2. 4 cawan air atau ikut banyak mana nak
  3. 2 biji bawang besar - dihiris
  4. 3 ulas bawang putih - dihiris
  5. 1 1/2 inci lengkuas - diketuk
  6. Cili padi - ikut kepedasan masing2
  7. 3@4 Asam keping
  8.  Garam dan perasa
  9. Kacang bendi


Cara-cara

  1. Bersihkan ikan
  2. Masukkan bahan 2 - 8 ke dalam periuk kemudian masak sehingga mendidih
  3. baru masukkan ikan dan masak sehingga ikan tadi masak.

Masakan yang ringkas tapi dengan menu macam ni pun boleh makan bertambah2 kan...


**************************


Dan yang kat bawah ni seperti biasa tempahan2 bulan lepas...



Kesian Uzrei...dia siap pesan kt mama dia (aisyah @) Ratu Kebaya) nak ultraman taro...alih2 makcik ni bubuh  ultraman entah zaman bila... kalau nak tahu macam mana reaksi dia bila dibagi kek ni silalah klik..


Pasangan sejoli..malu2 konon...




Yang ni pulak tempahan dari Pn Aisyah Sek. 13, Shah Alam , rainbow cake untuk anak buah...Bella n Aufa





Terima kasih Aisyah (RK) dan Pn Aisyah (tak sangka pulak sama nama...) sebab sudi order  kek kat ucu...

ok bai...bai....

Wassalam





Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...