Pages

Khamis, 29 September 2011

Happy Birthday NABIL


Assalamualaikum wbt.... pagi ni cuaca baik jer...matahari dah mula memancar...tapi tak tahulah panas ni sampai ke petang atau tidak...harap2 panaslah. Pada para suri2 dirumah tu dah siap sidai kain ke belum...pegi sidai dulu pastu barulah bertenet berjam-jam.....hehehe...
(ayat mengarah n mempengaruhi ni).

Cer tengok kek kat bawah ni...semua dah tahu kan ..kalau muka 2 orang budak botak ni pasti kek ni untuk budak-budakkan....kek ni ditempah oleh regular customer ucu, sapa lagi kalau bukan Cikgu Normala sempena kelahiran anak bujangnya yg ke 9 tahun pada 25/9/2011 (ahad).

Sebenarnya anak dia  nak gambar kartun boboby  atau upin ipin.....tapi rasanye anak dia lebih kepada nak kartun boboy, sebab kartun ni tengah popular kt TV3... , ucu pun selalu juga tengok kartun tu..watak hero tentulah boboy,ching, yoyo, atuk, yg lain2 ucu tak ingat lah pulak...). Jenuh jugalah mencari adible image tu dari klang sampai ke S/Alam dan akhirnya memang tak de pun lagi kt kedai bakery kartun tu.

Maka gambar upin n ipin lah yang berjaya bertahta diatas kek coklat moist ni...... 












Auntie minta maaf banyak2 ye Nabil sebab tak dapat tunaikan permintaan boboy tu...auntie doakan Nabil menjadi anak yang soleh dan selalu membahagiakan mak dan ayah...
Ok wassalam...

p/s 
ppssssttt.....hari ni nak tutup pintu ke tingkap ye..hihihi...



Rabu, 28 September 2011

Roti Roll Sousage


Assalamualaikum wbt......
semalam pagi pergi jalan-jalan, pastu singgah sekejap kat dapur ida japan tekan sini intai2  ida  masak apa..rupanye hari tu dia masak nasik lemak lauk chicken tempura breadcrumb.....terliur dibuatnya...
Disebabkan ternampak menu ada breadcrumb teringat kat dapur ada lagi stok serbuk roti , tapi ayam lah pulak tak ada, yang ada cuba roti dengan sausage.
Sesampai je rumah terus masuk dapur cari b/crumb pastu bermulalah operasi masak memasak (mcm buat masakan berat je gamaknye..padahal kudap2 jah...), sebab sampai rumah pun dah pukul 6.30ptg jadi kelentang kelentong siap masak betul2 azan maghrib...maka jadilah minum petang bawa ke malam....


Resipi Roti Roll Sousage 
Olahan : ucubakery

Bahan-bahan


                    1. 10 kpg roti 
                    2. 10 batang sausage
                    3. Breadcrumbs
                    4. 2 biji telor
                    5. Minyak

Cara-cara :
  1. Kukus roti dlm kukusan selama 1@2 minit -tujuan supaya roti ni lembut n senang nak gulung
  2. Letakkan sausage atas roti tadi dan gulung
  3. Kemudian celupkan roti dalam telur dan gelek/tabus atas roti tadi,buat sampai habis
  4. Goreng hingga masak dan bolehlah dihidang

  

Beginilah hasil kejadian roti roll sousage yang sedap dimakan panas-panas... semestinya ranggup..krap..krup..krap..krup bunyinya...jemput makan...
Alhamdulilah dah kenyang....ucu tutup pintu dulu yer..by..by...

Selasa, 27 September 2011

Pasta Elbow


Assalamualaikum wbt.....salam sejahtera, hari ni ucu buat entry masakkan lah pulak..bukan apa  takut nanti  ada yang dah jemu kalau asyik tayang kek aje...

Semalam sebelum balik dari office, singgah Tesco, Shah Alam (bunyi mcm jauh je padahal sebelah office jah..) beli bahan2 utk buat kuah spaghetti tapi dimakan dengan pasta elbow. Ini adalah permintaan anak bongsuku, Akid. 

Rasanye dah berminggu jugak lah dia minta masakan pasta ni..maka malam tadi tertunailah sudah permintaan  dia...(melampau betul lah mak dia ni kan...asyik sibuk memanjang..)




Disebabkan nak jimatkan masa dan tenaga, ini ucu bagi resipi yang ucu masak..lain orang lain caranya kan..tapi ucu selalu amalkan masak yang mana cepat dan senang (kiranya instant way laa..) neh resipi dan cara masakan ucu

Resipi Pasta Elbow
Olahan Ucubakery

Bahan-bahan 
500gm - pasta elbow
direbus- masukkan sedikit minyak/garam 

500gm daging/ayam cincang
1 botol kecil sos spaghetti / prego tradisional
2@3 biji bawang besar - dicincang
5 ulas bawang putih - dicincang/ditumbuk
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1 kiub pati ayam
Tomato - dipotong kiub - ucu x letak sbb lupa beli
1 tin cendawan butang - dipotong 
Sosej - ikut nak byk mana - dipotong menyerong
Minyak masak
Garam


Cara masak ;

  1. Didihkan air dalam periuk,masuk garam 2 sudu kecil,masukkan spaghetti,masuk 2 sudu minyak.Angkat setelah spaghetti lembut.
  2. Panaskan kuali dgn minyak,masukkan bawang putih dan bawang merah.Setelah naik bau,masukkan sos cili dan sos tomato.Tumis sampai naik minyak.
  3. Setelah itu,masukkan isi ayam.Masukkan sedikit air,biar sekejap.Kemudian masukkan kiub pati ayam
  4. Then,masukkan sos spaghetti.Gaul rata.Dan bolehlah dihidangkan bersama elbow.



Cer tengok aksi-aksi mengancam akid yang kelaparan.....siap minta pinggan besar lagi..(bukan habis pun)...
dan gambar kt atas tu akid yg snap, sbb dia ni sama  hobi dengan kakaknya, pantang nampak kemera n camcorder sibuk nak rekod n snap gambar...yg sibuk mengira sosej tu tangan kakak dialah si Anis...

Gaya kesopanan dan kesusilaan...rukun negara ke 5 lah katakan...








sempat lagi korek hidung...ceh memalukan lah pulak...



Sekian dulu...wassalam...

Isnin, 26 September 2011

KeK Syawal 2011


Assalamualaikum wbt...selamat pagi Isnin, hari ini ucu nak kongsi koleksi kek yang ditempah sempena 1 syawal 1432 Hijrah hari tu....
 AL Kisahnye macam ni...
Malam raye tu ucu bersengkang mata buat sampai jam 3.00 pagi syawal...sambil buat dengar takbir, lagu raya.. Allahuakbar sayunye hati...terus teringat kat arwah mak n abah....

Nasib baik semua yang tempah kek ni tak cerewet orangnye...(adik beradik ucu ajer) jadi untuk menjimatkan masa n tenaga ucu buat kek coklat moist + fresh cream+ ganache+ strawberry....

Tengoklah kalau nak tengok....kalau ngences, lap cepat2... jangan ditunjuk-tunjuk, malu kat orang tau......


Kek ini untuk makan2 kat rumah mak mertua ucu...

Yang ni pulak ditempah oleh Pn Umi Kalsum...


Kek yg ditempah  oleh Pn  Yati...


Tiramisu ni pulak untuk Pn Halijah...



Kek yg ni pun untuk anak dara Pn Halijah merangkap anak buahku....disambut pada 1 Syawal ....Happy birthday Nurul, semoga menjadi anak yang soleh dan taat kepada ALLAH serta mama n ayah....

Disebabkan tidur lewat malam tu, bangun pagi syawal pun kira terbabaslah jugak..jam 6.00 pagi, mana nak packing baju lagi mana nak mengemas rumah lagi (kemas ala kadar jer, sbb lepas balik kpg barulah berkemas sakan...hi..hi..) last2 balik kampung jam 7.15 pagi....Alhamdullilah sempat juga Pak Su n anak2 bujang ucu sembahyang aidilfitri kt kampung...oh kampungku Pasir Panjang..alahai macam nak balik kampung lagi lah pulak, walhal baru balik semalam....

Sekian dulu ye...inilah serba sedikit kisah kelam kabut dimalam raya n pagi raya....
Wassalam....


***ngences - maksudnye terliur (bahasa jawa)







Jumaat, 23 September 2011

GA 4 Anniversary 9/9 untuk AzatieSayang



NAK JOIN KLIK SINI 


UNTUK AzatieSayang

A  annvversary datang lagi
Z  zatie tersenyum di sisi tersayang
A  antara  saat indah yang selalu dikenang
T  titipan hadiah keikhlasan di kongsi sama
I   ikatan kasih teguh dibina 
E epilog cinta bahagia kekal untuk selamanya

Khamis, 22 September 2011

Triple Pudding Cake

Assalamualaikum wbt....minggu ni dah masuk minggu  ke 3 Syawal, bermakna minggu ni jugak ramai yang buat jamuan raya kt office termasuklah Pak Su ku ini (semalam)....siap minta buatkan dessert triple....

triple sebelum dimeka-up.....(tak menarik langsung...)

Kalau sebelum ni ucu tersangatlah selalu guna swiss rolle  cake  tapi untuk kali ni ucu buat sendiri kek coklat utk layer bawah puding ni...(angin rajin dah datang lah tu gamaknye...)


\
Bahan2 semuanye senang nak cari..jadi nak buat pun senang la jugak...tapi kalau angin m dah datang senang macam mana pun....mesti tak jadi kan...oklah jangan manjakan diri dengan angin m...ni hah resipinya...

Resipi Triple Puding Cake
Olahan : ucubakery

Bahan-bahan (utk 20 org mkn)

Kek @ swiss role  (layer paling bawah)

Layer ke 2
1 tin fruit cocktail 
1 tin susu cair 
1/2 cwn air 
4 sudu besar gula
5 sudu besar kastard
Secubit garam

Layer paling atas
10gm agar 
2 1/2 air

Cara-cara ;-
Layer bawah

  1. Potong kek dan susun kat dalam bekas (mcm gambar yg blm dimake up tu..)
  2. Asingkan isi cocktail dgn sirapnye

Layer Tengah

  1. Masak bahan2 - sirap cocktail+kastad+gula+air+garam - masak sehingga likat
  2. Apabila sudah likat tuangkan ke atas kek yang sudah disusun tadi 
  3. Taburkan buah2 tadi ke atas puding - biarkan sejuk sekejap

Layer atas

  1. Kemudian masak agar2 tadi  bubuh air sebanyak 2 1/2 cwn 
  2. Masak sehingga mendidih kemudian tuangkan pada lapisan atas sekali
  3. Dah Siap...





Okey lah dah boleh dimakan....tapi ucu jamu mata ajer lah sebab depa tak jemputpun orang luar...senang cerita depa makan sesama staff jer...

Rabu, 21 September 2011

Cup Cake utk orang Pahang (Beah...)


Assalamualaikum wbt...masih lagi dengan mood raya n mood  mengantuk, al maklum lah malam tadi sempat layan cerita korea channel Al Hijrah....semua orang tahukan kalau dah cerita dari korea pastinya menusuk jiwa...tak kisahlah cerita cinta ke, cerita hantu ke....nak2 lagi kalau cerita yang sodeh2....meleleh ayaq mata memanjang...Tajuk cerita tu HARMONY..mengisahkan banduan2 wanita yang dipenjara akibat melakukan kesalahan diantaranya membunuh, mencuri, dan sewaktu dengannya.
Macam biasa diawal cerita semua yang happy2....bila dah sampai pertengahan  dah mula macam sedih2 sikit...bila dah sampai dihujung cerita lagi lah air mata ni laju je turun......nasibbaik Pak Su n anak2 dah paham dah dengan ibu diaorang yang cengeng ni...


Oklah kita tinggalkan kisah air mata ni ....kali  ni ucu nak jamu kawan2 semua dengan cup cake pink (auww..pink gitu...).
Cup cake ni diorder dari staff hospital Razif, Taman Andalas, Klang untuk dibawa ke Pahang, untuk bakal mertua katanya....50 pcs semuanya.



Alhamdulilah bila dah sampai Pahang, semua kata sedap.......terima kasih Cik Beah.....(nama sebenar ucu dah tak ingat..maafnye Beah)


Oklah sampai sini dulu yer.. wassalam....


Khamis, 15 September 2011

Hadiah Raya @ GA Bitesize UMIYUMI


HADIAH GA KE 3 -  http://umiyumi2.blogspot.com


Assalamualaikum wbt......Petang semalam balik dari surau (office) singgah jap kt post box ..ambik surat2 untuk  office...tapi dalam banyak2 tu terselit satu sampul (cer tengok kt bwh ni...)



Senyum lebar ucu dibuatnye......, ..thank you2....toche-toche......akhirnya sampai juga GA  Umiyumi2....dari Pert, Australia...



Wah recipe macarons la pulak....geram gitu, macaron ni ucu dah pernah makan (mcm org ketinggalan zaman jer bunyinye...) tapi  belum berani lagi nak buat...sebab ada yang kata susah lah, kena buat banyak kali lah, baru jadi...tapi bila bitesize ni dah dalam tangan....akan kubuat  jugak macaron ni...suatu hari nanti...







Akhir kalam....semoga persahabatan kita berkekalan.....
Sayanggg.... UMIYUMI2..muah..muah......

Rabu, 14 September 2011

KEK ANNIVERSARY K. ZUE N A.AZMI

Assalamualaikum wbt.... kali ni ucu nak tayang kek coklat moist yang ditempah jiran satu taman, Kak Zue dan Abang Azmi..sempena anniversary yang ke 17 tahun...masa bulan posa tadi, tapi tarikh dah tak ingat la...sori ye k.zue.

K. Zue minta ucu buat yang simple2 saje and nak coklat pulak lebih....maka ini lah hasil kejadiannye....



Kepada K. Zue n A.Azmi....ucu sekeluarga doakan semoga kebahagian  berkekalan hingga ke akhir hayat....dan terima kasih sebab sudi tempah kek dari ucu....





p/s...cer tengok gambar kt  sebelah kanan tu... inilah gambar terbaru tuan tanah gedaung...hehehe...






Jumaat, 9 September 2011

Ikan kembung masak asam


Assalamualaikum wbt....lamanye ucu tak bersiaran...rasa macam  kekok nak buat ayat2 baik punyee kt entry ni....

ucu harap semua kawang2  sihat2 lah ye...walaupun cuaca kita skrang ni dah tak menentu..yang kekadang panas terik..kekadang berjerebu....dan kekadang hujan dimalam hari....
Untuk itu nasihat ucu jagalah kesihatan dan makan lah berpada2.. sebab banyak lagi rumah yang menanti kita...

Hari ni genaplah sudah 11 hari kita dibulan Syawal....agak2 kalau dah 11 hari tu, dah berapa banyak kilo gram  rendang...lontong..nasi impit...kuah kacang...lemang...yang masuk dalam perut kita ni...?
macam ucu ni misalnye...tiap2 malam  ada  sahaja jemputan makan2...pas tu semua open house masak yang sodap2...(tak baiknye ucu ni kan..salahkan orang la pulak...)

Okeylah kali ni kita tinggalkan lauk pauk yang berbaur kolestrol tu ye...kita makan yang rebus2 ajer, bagi balance dan  segarkan anak tekak  tu.... 

Ni ha lauk ikan kembung masak asam....

Resipi biasa-biasa jer, orang kampung lah katakan...
Bahan-bahan ;
  1. 1 kg - ikan kembung dibersihkan
  2. 2 biji bawang besar  *
  3. 2@ ulas bawang putih  *
  4. 1 inci halia - dihiris
  5. 2 inci kunyit hidup *
  6. Sedikit cili padi
  7. 2 Keping asam gelugor
  8. Bunga kantan
  9. Daun kesum
  10. garam


.
Cara-cara 
  1. Bahan bertanda * ditumbuk @ blander
  2. Semua bahan * + ikan dimasukkan kedalam periuk kemudian direbus
  3. Masukkan daun kesum, bunga kantan, halia. cili padi
  4. Jangan lupa masukkan garam dan asam gelugor
  5. Masak sehingga mendidih  dan matikan api 
  6. Dah boleh dihidang



Lauk ni pada ucu yang paling suka mestilah tang kuahnye...sebab ada rasa masam2 ala2 laksa pun ade...nak2 makan masa panas2 pastu macam biasalah mesti ada ulam bagai...sambal belacan jangan buat2 lupa pulak..


p/s ...
kalau lauk ni ucu hidangkan untuk open house ada orang nak makan tak...?


Rabu, 7 September 2011

Koleksi Sampul Raya 2011 - 1












Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...