Pages

Ahad, 28 Ogos 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum wbt.....hari ni last day kerja...., kat office ni pun dah lengang....sunyi ajer ditambah pulak dengan hujan renyai-renyai...makaiii sojuknye...

Awal pagi tadi ucu terima sms dari kawan  yang duduk kat Puchong, bagi ucapan raya..... dan ini bait2 bicaranya;

Indah langit kerana awan...
Indah laut kerana kebiruan...
Indah persahabatan kerana ingatan...
Indah aidilfitri kerana kemaafan....

iye lah nor..kerana persahabatan yang ikhlas inilah maka kita masih lagi berhubung........cayang nor dan terima kasih banyak- banyak......


Pelita ni origanal tau.. Pak Su snap masa kt rumah abang  ucu.....


Dan kepada semua kawan-kawan, kakak-kakak...adik-adik... abang-abang (ade ke...?)  di alam maya ini...ucu  mohon berbanyak-banyak kemaafan andai selama @ sepanjang kita berkawan ada bicara yang terusik....dan ucu mohon dihalalkan segala-galanya...

Akhir kalam.....Selamat Menyambut Aidilfitri dan berhati2 dijalan raya ....Wassalam...



Khamis, 25 Ogos 2011

Cencaru bakar n air asam belimbing buluh

Assalamualaikum wbt...semalam petang ucu balik kampung sekejap, dalam masa 1 jam 20 lebih kurang la, ucu  sampai  di rumah kakak ku, k.yati....
Dalam famili ucu memang diorang semua dah tahu masak@lauk ape yang menjadi fav kami....pasti nye ikan bakar dicicah dgn air asam belimbing buluh...sebenarnya ikan kegemaran ucu tak de (ikan terubuk),
...jadi terpaksalah diganti dengan ikan cencaru...ikan ni sangat besar, mungkin saiz XXL kot....

bakar guna tempung kelapa...perrggghhhh bau nye tak boleh nak kata....

Ini bahan dan cara2 nak buat air asam ni...
Bahan-bahan ;
3@ 4 biji bawang merah
Garam 
Sedikit air asam jawa
Cili padi
Garam
Belimbing dihiris macam gambar diatas.
Air asam ni rasa segar ajer sebab belimbing ni baru dipetik dari pokok...cili padi pun sama, ambik kt tepi rumah jer...ucu sangat suka cili padi kampung (yg ditanam sendiri) sebab bau dia boleh mencairkan air liur... 

Pada yang tak penah nengok belimbing buluh...ini lah ngopenye....


Maka berbuka lah kami dengan kesyukuran.....dan yang tak tahan tu banyak sangat lauk....(sengaja ucu tak snap takut2 ada yg tak tahan...) antaranye ; ikan patin gulai tempoyak + ayam percik (lauk ni ucu beli kat bazar ramadhan),  ikan bawal masak kari, sayur goreng,  bubur lambuk,  sambal goreng ikan tanbam.
Kuih pulak...tepung pelita, kuih lompang, kuih kacang dan murtabak...
Buah tembikai  (sedekah dari anak murid kakak).

Jam 8.30 bertolak ke rumah abang yang lagi satu pulak...kat situ ucu makan angin jer...sebab perut ni dah tak de ruang nak sumbat....
Lebih kurang pukul 9.15pm kami pun balik semula ke rumah....sampai rumah jam10.20  masuk bilik terus zzzzzzzzzzzz....

Rabu, 24 Ogos 2011

Wordless Wednesday # 3

Gotong royong nak raye....









Selasa, 23 Ogos 2011

Pajeri Nenas

Assalamualaikum wbt....harap2 semuanye sihat2 ye... pejam celik..pejam celik dah nak raya...mengkukis pun baru dapat 2 jenis biskut ajer....minggu lepas berkobar2 bagai nak rak ...entah kenapa tetiba boleh datang  juga angin malas, alahai ucu..ucu...macam hangat2 taik ayam ajer...tengoklah malam ni kalau angin ni elok akan ku sambung mengkukis tapi  kena sediakan awal2 lagi batang mancis buat tongkat mata ni yang asyik nak beradu ajer...pantang nampak bantal..(tilam tak de pun tak pe...) 

Kali ni ucu nak tayang pajeri nenas.....dah tak ingat dah bila masak pajeri ni....



Masak pajeri nenas ni senang jer...resipi n cara nak masak macam ni hah...mana yang rajin boleh salin..mana yang malas, boleh copy n paste jer ...tapi  ade ke orang yang  nak resipi ni....ahh tak kisah lah labu...neh  tengok kat bawah neh resipinye...

 Bahan 
1 biji nenas - dipotong kecil @ ikut suka hati..janji dipotong
3 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
3 sudu besar udang kering
5 sudu besar rempah kari daging
Bunga lawang/kayu manis/pelaga - utk ditumis
4 ulas bawang merah - dihiris
2 biji bawang besar - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
Minyak untuk menumis
3 sudu besar gula
Garam


Cara-cara
Panaskan minyak dan tumis semua bahan2 utk menumis dan masukan bahan2 yang telah dihiris serta rempah kari yang telah digaul dgn air, kacau hingga  wangi
Masukkan udang kering/santan/nenas/kerisik - masak sehingga empuk
Masukkan gula + garam secukup rasa
Dah boleh dihidang...


Ikan kering ...sambal belacan..ada ulam pegaga...memang secocok banget di makan dengan pajeri ni...
Dah lah yer..kalau cerita pasal masakan jer, air liur ni asyik nak keluar lah pulak...ok by...


Ahad, 21 Ogos 2011

Happy birthday untuk Izah Daut





Semoga panjang umur..dimurahkan rezeki...dipermudahkan segala urusan di dunia n akhirat...AMIN..

Sabtu, 20 Ogos 2011

BEN ASHAARI NAK BLOG DENGAN SEGERA





klik sini

Jumaat, 19 Ogos 2011

Kari Udang

Assalamualaikum wbt...dari malam tadi ucu dah buat perancangan baik...
Sebagaimana yang diplan  mlm tadi, maka bermulalah plan pertama hantar Akid kat TASKI jam 7.40 am. 
Ke dua  terus pegi pasar borong klang...cari bahan2 nak mengkukis esok...(semangat  dah berkobar2 ni). Disebabkan hati ni meronta2 tengok kengkawan dah mula mengkukis jadi ucu pun tak nak ketinggalan bas jugak.Sebenarnya inilah kali pertama ucu nak cuba2 mengkukis, kalau tidak tiap2 tahun asyik makan biskut tunjuk-tunjuk jer, tau ajelah kan kalau dah namanye kueh tunjuk-tunjuk tu makanye RM keluar macam air terjun kat Ulu Yam jer...

Disebabkan ucu ni jenis macam lipas kudung,  1/2 jam dah settle semuanye...terus driver pegi kerja. Sampai office jam 8.55am...dalam hati kata alamak apesal awal pulak sampai office ni...selalunye jam...ehem2....

Okeylah kalau nak diceritakan kisah kt atas tu panjang lagi sebenarnye...mau hangit udang kt bawah ni....
Jadi hari ni  ucu pendekkan cerita kita layan menu kari udang....

Bahan-bahan ;-
  • 1/2 kg udang saiz XL...(kalau dpt udang galah lagi best)
  • 1  kotak santan (saiz kecik) - bahagi kpd 2 
  • Bawang merah - dihiris
  • Bawang Putih - dihirs
  • Halia - dihiris halus
  • Bunga lawang
  • Kayu manis
  • 1 peket Serbuk kari ikan  Adabi
  • 1 peket serbuk kari ikan Babas 
  • Daun kari (tp ucu tak bubuh, takde stok)
  • Kentang

Cara masak ;-
  • Panaskan kuali/periuk dan masukkan minyak
  • Campakkan bunga lawang/kayu manis
  • Kemudian baru masukkan  bahan hirisan + sedikit daun kari
  • Tunggu sehingga kekuningan baru masukkan serbuk kari yg telah dibancuh dgn sedikit air -tunggu sehingga keluar minyak (api perlahan)
  • Apabila kari dah keluar minyak baru masukkan sedikit santan + sedikit air tunggu sehingga mendidih
  • Kemudian masukkan Udang  dan santan pekat
  • Jgn lupa masukkan garam/asam
  • Dah siap....


** kadang-kadang ucu sekeluarga makan kari udang ni dengan pulut....alamak terliur la pulak....awal lagi ni..bahaya...bahaya...



Dah tertaip perkataan pulut... ni satu lagi kuih dari pulut....
mengancam tak kueh lopis ni....kalor yang mengiurkan, apatah lagi rasanye..... berlemak dan kuahnya pulak dari gula melaka.....manis gitu...bukan sekali makan jer, mau berkali-kali  tambah..sangat2 sedap....

Dah telan air liur ke  belum....? kueh ni sebenarnya ucu beli kt bazar ramadhan jer...hihihi..sebab itu ucu puji melambung2 sampai  langit ke 7...kalau buat sendiri  mau kalor hijau jadi biru kot....

Akhir kalam....wassalam...


Khamis, 18 Ogos 2011

Soto

Assalamualaikum wbt...salam ramadhan ke 18, semalam cuti (Nuzul Al Quran) mesti  ramai kengkawan yang ambik kesempatan pegi shopping prepair untuk raya yg tinggal beberapa hari je lagi kan....termasuk lah juga ucu sempat lah jugak carikan baju melayu untuk jejaka2 tampan kat rumah ni.....


Kepada kengkawan yang dah kebuntuan idea nak masak ape petang ni...kali ini ucu hidangkan menu soto yang paling simple dan senang ....masak main campak2 n goreng ajer dah siap..

Neh ucu bagi resepinye....

A. PASTE 

1 sup bunjut
Bunga lawang n kayu manis
2 kiub pati ayam
Kaki + leher ayam 
Bawang merah n bawang putih - dihiris
2 inci halia - hiris
2 inci lengkuas - ditumbuk sikit
Asam keping 
Garam
Air

B.BAHAN-BAHAN SOTO


  • 1 ekor ayam carik2 mcm gambar  ni
  • Nasi impit - direbus
  • Taugel -dicelur sekejap shj 
  • Kacang tanah - digoreng


  • Suun - digoreng
  • Daun sup
  • Bawang goreng
  • Sambal



CARA MASAK SUP (KUAH SOTO) pulak macam ni ;-

  • Panaskan minyak didalam periuk yg besar
  • Minyak dah panas masukkan bawang putih,bawang merah, halia, sub bunjut, bunga lawang, kayu manis
  • Tumis sehingga naik bau dan masukkan lah pulak kaki + leher ayam dan akhir sekali masukkan air.
  • Masukkan kuib ayam dan sedikit garam 
  • Masak selama 30 minit  



Soto ni sangat2 sedap dimakan panas2 pastu letak sambal n limau ....perghhh...mau berpeluh dibuatnye....

Okey lah ucu jalan dulu..nak pegi jenguk dapur kengkawan yang tengah sibuk mengkukis sekarang ni..boleh lah ucu minta sebalang dua untuk raya nanti...wassalam.


Rabu, 17 Ogos 2011

Worldless Wenesday # 1

 Bunga Api Akid punye,
 Abang Long tumpang sekaki..








Selasa, 16 Ogos 2011

Char Kuey Teow


Assalamualaikum wbt....ni juadah buka posa hari ahad tadi...simple je...char kuey teow goreng. Yang ni pulak permintaan anak sulung (Afiq)..yang digandingkan dengan soto ayam (insyaallah resipi soto akan menyusul...).


Ucu ni bukan lah pandai sangat masak char kuey teow ni...sekadarnye aje. Selalunye ucu guna bahan dan cara macam kat dibawah ni ;-


Bahan-bahan ;-


A. Paste

  1. 4 ulas bawang putih -diketuk
  2. 6 sb  sos tiram
  3. 3 sb sos cili
  4. 3 sb kicap manis
  5. 3 sb kicap pekat
  6. 2 sb pati ikan bilis
  7. Sedikit garam
  8. Air rebusan udang/air sejuk

B. Bahan ;

  1. 1 bungkus kuey teow
  2. Taugel & daun kucai 
  3. Kerang
  4. Udang
  5. 3 biji telur
  6. Bawang goreng + limau (utk hiasan)

Cara-cara ;

  1. Tumis bawang putih yg dah diketuk tadi
  2. Masukkan semua bahan paste - masak sehingga mendidih
  3. Masukkan udang
  4. Agak2 udang tu dah masak separuh baru masukkan taugel,kucai,kerang dan akhir sekali telor.
  5. Dah siap dan boleh dihidang
  6. Hias lah dengan daun sup/limau/cili ceruk

 ** air tu kalau rajin buatlah air rebusan udang...kalau tak berapa nak rajin guna air biasa pun boleh...


CKT  ni sedap dimakan panas-panas nak-nak lagi ada cili ceruk...perrgghh..terangkat kening dibuatnye....

Oklah ucu stop kat sini dulu la ye....Wassalam.










Isnin, 15 Ogos 2011

GA KE 3 umiyumi2 : life in perth , WA

JOM JOIN 

 akhirnya yang ditunggu-tunggu telah tiba.. iaitu GA ketiga.. hadiahnya ialah sebuah buku seperti di bawah : 



NAK JOIN 
klik bawah

Ahad, 14 Ogos 2011

BEN ASHAARI TANYA BLOG SAYA BEST TAK ?


Segmen untuk tambah kenalan Blogger





Nak Join segmen klik di bawah :







Jom join untuk tambah kenalan blogger..................

Sabtu, 13 Ogos 2011

Cempedak goreng @ goreng cempedak...

Assalamualaikum wbt....alhamdulillah....selamat dah ucu n anak2 berbuka, hari ni Pak Su tak de...sebab ada tugas yang perlu dibereskan...
Dari jam 4.00 ptg (masa ambik anis dari tuisyen) hujan dah turun dengan lebat disusuli petir sambung menyambung...disebabkan satu lauk pun takde kat rumah jadi terpaksalah ucu redah juga hujan tu..(naik kereta la bukan nye berjalan kaki pun...) cari lauk utk berbuka tadi.

Tapi goreng cempedak kat bawah ni bukan hari ni punya, minggu lepas punya....hari ni ucu tak masak kuih ape2 pun...sebab penyakit "M" dah datang.

Selalunye ucu lebih suka goreng cempedak dengan bahan yang dibuat sendiri...kurang berminat sikit dengan tepung goreng instant..

Bahan untuk buat tepung goreng ada kt bawah ni ;
Buah cempadak
5 sudu besar  tepung beras
2 sudu besar tepung 
Sedikit garam
1 biji telor
Air 
Sedikit Pewarna kuning @ serbuk kunyit

Cara-cara ;
Campurkan semua bahan diatas dan bancuh air.. (bancuh lekat).


Sedap dimakan masa panas-panas....

Selamat Solat Terawih....ok wassalam...










Jumaat, 12 Ogos 2011

Ikan Cencaru Sumbat

Assalamualaikum wbt..... salam Jumaat dipagi ceria.....n3 kali ni ikan cencaru @jaket pulak....lauk simple masa buka puasa minggu lepas...dah tak ingat hari ape...
Kali ni masak ikut permintaan anak perempuan tunggal (anis) ...lepas tu siap pesan lagi buat cicah budu...tak nak air asam..dah jemu katanya...


Ikan ni pun sesuai n sedap dibakar,nak2 dibalut dengan daun pisang, bakar pulak dengan arang...mak aiii baunye tak boleh nak cakap...mau terkeluar air liur...baunye harum banget... tapi faham2 ajer lah ye...bulan posa mana sempat nak bakar2, jadi untuk menjimatkan masa ucu goreng ajer....
kat bawah ni resipi dia...

Bahan-bahan ;

  1. 5 ekor ikan cencaru (belah belakang)
  2. 1 biji kelapa
  3. 4@5 biji cili padi *
  4. 3 bawang besar *
  5. 2 ulas bawang putih*
  6. 2@ 3 batang serai*
  7. 1 inci halia
  8. 1 biji telor
  9. 2 inci kunyit hidup
  10. garam
Cara-cara ;

  1. Siang ikan dan dibelah belakang 
  2. Bahan bertanda * dikisar dan masukkan kedalam kelapa
  3. Masukkan juga garam
  4. Gaul kan bersama telor
  5. Dah siap bahan tadi, sumbatkan ajer kt belakang ikan 
  6. Boleh lah digoreng...




Jangan takut kalau tengok macam hangus je ikan tu...sebenarnya tidak...cer tengok isinye...sedang2 elok jer untuk dimamam.....

Oklah... selamat berhujung minggu...wassalam...

Khamis, 11 Ogos 2011

Gulai tempoyak Siakap.


Assalamualaikum wbt.... 
n3 kali ini lambat sikit keluarnye...sebab kena dulukan kerja  yang diamanahkan...(kerja jadi kuli kenalah dulukan boss punye kerja...).
Kali ni gulai tempoyak ikan siakap.....first time makan masakan mcm ni kat rumah sepupu..mak teh leha,. Selama ini ingat ikan siakap ni sesuai untuk masak sweet sour atau pun masak kukus ajer...  rupenya boleh dipelbagaikan....(punya lah bebal dlm bab masak laukpauk ni..)

Bagi kengkawan yang dah handal dalam bab masak ikan ni, mesti main campak sebelah mata ajer dah siap....tapi bagi yang seangkatan dengan ucu ...nehhh kat bawah ucu bagi resipinye....

Bahan ; 

  1. 1 ekor ikan siap (dibersihkan n dipotong2)
  2. 1 batang serai - diketuk
  3. 1/2 inci halia  - dikisar
  4. 3 biji bawang merah  - dikisar
  5. 2 biji bawang besar - dikisar
  6. 3 ulas bawang putih (ucu x bubuh pun)
  7. 3 biji cili padi - dikisar
  8. Daun kesum
  9. Asam keping 
  10. 1 1/2 inci kunyit hidup (kalau rajin carilah pengukur kira metrik kt kunyit tu....)
  11. 3 sudu besar Tempoyak (atau ikut tekak masing2..)
  12. Garam
  13. Air 
  14. Tong gas yang berisi gas (yg ni wajib sesangat ada....hehe..)

Cara-cara ;

  1. Ikan mesti dibasuh bersih2 (kalau masih lagi bersisik mcm mana nak makan kan...)
  2. Hidupkan api dan jerang air bersama bahan2 yang telah dikisar tadi + asam keping+garam+daun kesum
  3. Tunggu sehingga mendidih (dlm bahasa pasar mengelegak...),baru ikan
  4. Masukan juga tempoyak 
  5. Masak ikan ni tak perlu lama sebab daging nye cepat masak...dah boleh dihidang.
  6. TAPI belum boleh dimakan.... SEBAB kena tunggu azan lah dulu....(bulan posa) bkn hari biasa..terus ngap ajer.


Lauk ini sangat sesuai dimakan dengan ulam kt atas ni...pas tu digandingkan pulak dengan ikan kering talang goreng bawang....puiihhh serangkat beb makan semalam...tapi ikan kering tak sempat nak snap (tengah goreng masa tu...)


Okey lah...tamat lah sudah entry kali ni.....

Rabu, 10 Ogos 2011

Siput sedut masak lemak cili api..

Assalamualaikum wbt....
Semalam enty kek ulat bulu (designnye ajer..bukan betul2 ulat bulu ye...) hari ni  masak lomak cili api siput sedut pulak ye...  
Ini lauk petang ahad kelmarin....sebenarnya ucu tak sangka Pak Su ada beli siput ni kat pasar borong Klang pagi tu, tapi sampai rumah dah agak tengahari jugaklah... sebab sebelum tu, dalam hati ada jugak berkata2...nak cari lauk ni yang dah masak (kes malas lah ni) kat bazar ramadhan ... tup2  dah ada depan mata, tapi yang  hidup la...


Dengan semangat yang tetiba datang entah dari mana...tengahari tu jugak ucu pegi kedai cari kelapa parut...kelapa parut ni ada 2 tujuan...pertama nak buat santan lah (selalu pakai yg dlm kotak jer....) yang kedua 
 bagi makan kelapa parut kat siput2 ni supaya dapat  mengeluarkan hasil benda alah dia...(untuk proses pembersih lah kot...), itu petua orang2 lama. Gaulkan kelapa tadi bersama siput tu dan masukkan dalam baldi biarkan selama 3 @ 4 jam ..tapi ingat jangan lupa pulak tutup  baldi tu...takut nanti siput2 ni bersuka ria pulak kat lantai .

Meh ucu bagi resipi n cara nak masak lomak ni....

  1. 1 kg siput sedut - dibersihkan siput tadi dengan potong sedikit hujungnye dengan gunting - supaya senang nak menyedut keluar isinya dan rendam sekejap dgn soda bikabonate
  2. Santan  - anggaran 1 biji kelapa
  3. Bawang merah - 4- 5 biji  *
  4. Cili padi  - ikut citarasa *
  5. Serai  - 2 batang (diketuk)
  6. Daun kunyit - 2 helai (dihiris @ dikoyak2 kan ajer)
  7. Kunyit hidup - 1inci *
  8. Garam
  9. Asam keping

* ditumbuk @ diblend
Cara-Cara ;

  1. Masukkan bahan * kedalam periuk yang telah ada santan
  2. Kemudian masukkan juga siput/daun kunyit/serai/asam keping/garam... 
  3. Baru hidupkan api dan masak sehingga mendidih 
  4. Dah masak...boleh lah dihidang...

Kali ni ucu masak tak menggunakan minyak, maksudnye tak payah ditumis dulu bahan2 tadi...



Okeylah...selamat menjalani ibadat puasa yang ke 10 hari Wassalam...


Selasa, 9 Ogos 2011

Happy Birtday cucu ku...Azad

Assalamualaikum wbt....pagi2 ni jari jemari halus ku malas nak tekan keyboard lama2..nak susun ayat buat karangan .... walaupun hanya cerita pasal masakan.. nampak ajer senang tapi penat ooo nak  susun ayat bagi sedap dibaca.....nak2 orang yg macam ucu ni, otak dah berkarat ...
Jadi tengok ajer lah ye, kek  ulat bulu untuk cucu ucu Azad yang ke 2 tahun.....disambut hujung minggu dulu (Ahad) sebelum hari Isnin yg umat islam semua wajib puasa....






Sebelum ni ucu dah ada cerita pasal cucu ucu ni kat entry yang lepas jadi tak payah lah ye ucu ceritakan lagi.






Macam gatai jer ulat bulu ni...suka sangat berposing...kejap mengereng...kejap menjeling...heeeii tak kuasa u...

Lagi satu ucu nak ucapkan selamat menambah umur untuk kawanku NORIAH KHALID hari ni....kalau potong kek mlm ni ajak lah aku sekali yer... nor ni sebenarnye kawan satu kampung n sama2 sekolah rendah lagi, dia ni orang nye pandai baking, pandai mengubah..kata orang tu kreatiflah, dan sekarang ni tengah sibuk jahit manik utk baju raye.....(rajin sesangat ko ni nor..) so aku doakan semoga ko dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan berbahagia selalu....

Untuk cucuku....Azad...nenek (mcm dah tua benor rasenye... adoiii sodeh2) doakan azad sentiasa menjadi anak n cucu yang taat pada perintah ALlah...menjadi abang kepada adik yg penyayang dan menjadi anak yang selalu membahagiakan papa n mama...

SALAM SAYANG BUAT CUCU KU...AZAD n KAWAN KU NORIAH...

Isnin, 8 Ogos 2011

Agar-agar Tapai Pulut

Assalamualaikum wbt....minggu ni dah masuk minggu ke 2 kita berpuasa....macam yang dijanjikan minggu lepas ini salah satu entry desert yang tersangatlah senang ...cuma perlu agar2 dengan tapai pulut sahaja....(
Terjadinye idea buat agar2 ni bila buka peti aisbok tengok ape nak masak untuk buka petang Rabu lepas...entah macam mana terpandang lah tapai pulut ... maka inilah hasil kejadian desert tapai pulutku...kiranye 2 in 1 lah..


Bahan ;
3@ 4 bungkus tapai pulut
1 peket agar2 (ucu guna yg instant 11 gm gitu)
3 cawan air 
2 sb gula 
sedikit pewarna (ikut pilihan sendiri)
1 ketul gula batu (tujuan supaya agar2 ni keras n tak mudah berair)


Cara-cara;
  1. Masukkan tapai pulut kedalam bekas (cth; loyang kalau banyak/ kalau sidikit bubuh aje dlm mangkuk mcm ucu ni)
  2. Masak  agar2 + gula + gula batu + pewarna merah
  3. Tunggu sehingga mendidih
  4. Apabila telah mendidih, matikan api dan masukkan sahaja ke dalam bekas yang telah tersedia tapai pulut tadi
  5. Sejukkan dan sedia untuk dihidang



Apabila agar2 telah dimasukkan ke dalam tapai pulut ini, maka kemanisan tapai itu sendiri akan berkurangan...dan sedap dimakan sejuk2....



Senangkan cara membuatnye...cuma yang susah mungkin nak cari tapai pulut ni kot.....kalau rajin boleh buat tapai sendiri...Insyaallah kalau umur panjang nanti ucu ajar cara2 nak buat tapai...., tapi tapai yg ini datangnye dari kakak ipar ucu.

Oklah ucu stop dulu...wassalam..

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...