Pages

Khamis, 30 Jun 2011

ROCK MELON

Assalamualaikum wbt...salam sejahtera..salam penuh kasih sayang...dan salam ceria dipagi khamis  28 Rejab 1432H...bersamaan 30hb Jun 2011(yeh..yeh..dah hujung bulan...) tarikh keramat ni yang selalu ucu tunggu-tunggu tiap bulan....
Bukti beli kt Jabatan Pertanian...Siap ada harga lagi tu...

Hari ni ucu malas masak..dah siap gantung periuk tinggi-tinggi...dapur gas pun dah berkilat kena lap...pinggan mangkuk dah tersusun rapi ditempatnye. Jadi hidangan hari ni hanyalah buah yang Pak Su beli dari Jabatan Pertanian, on the way balik rumah. Ucu sebenarnye selalu jugak makan buah ni, tapi tak sangka namenya agak brutal ...ROCK MELON...


Bentuknye sama macam hanoydew cuma mungkin sebab kulitnye yang agak keras  dan mengerutu sangat-sangat itu maka  diberi nama rock melon oleh pihak Jabatan Pertanian.
Isinye  tersangatlah manis dan harum...


Mari kita jamu mata dengan ROCK MELON ni di bawah ;




Okeylah, ini sahaja laporan untuk hari ini....ape2 pun baca ini pantun 4 kerat sebagai penutup laporan,


hari ni hari khamis
ada kekangkawan yang masak remis...
kalau dah masak jgn bagi habis
ucu tunggu dengan hidung kembang kempis...


nak berpantun lebih-lebih  belum habis lagi berguru dengan Karam Sing Varia..
by..by..

Rabu, 29 Jun 2011

SUKUN GORENG MADU

Assalamualaikum...hari ini Israq mikrad...pada yang berpuasa sunat tu...selamat berpuasa...
Tapi bagi yang tak puasa tu....macam biasa, lunch makan lauk ape...? (sengal je soalan ni...)



Kenal tak ini buah ape....kalau tak kenal, melampau...


Inilah sukun yang ucu beli kat tukang kebun sek.ren masa pegi sign report card anis semalam...siap jual dalam kereta sorong lagi....agak murah jugak sebiji RM 3 ajer..Nak cerita sikit pasal sekolah ni...(sikit je..jgn boring ye...). Kt sekolah ni disepanjang pagar  ditanam dgn pokok buah2-an..antaranya pokok jagus (kadang2 tu buat muka poyo pi minta kt tukang kebun, pucuknye..ha...dah dapat ulam free n fresh lagi), pokok rambutan, pokok pisang dan pokok sukun...



Sukun ni ucu buat goreng tepung biasa aje... buat tepung goreng ni sangat simple..ini resipinye


Resepi Sukun Goreng :
  1. 6 sb tepung besar
  2. Sedikit tepung gandum
  3. 1 biji telor
  4. kunyit @ pewarna kuning
  5. air
Cara2 :-
  1. bancuh semua bahan diatas dgn air (agak2 je)
  2. Celup n goreng



Kalau Pak Su suka makan sukun cicah kari @ sambal....


Tapi ucu suka makan sukun goreng cicah madu...

gebuz kan isinye....

Sesuai sangat dimakan waktu petang dgn nescafe o panas..nak2 sambil tengok sinetron....betul tak k/kasihredha....? 
Okeylah ucu nak makan tengahari ni... byby....









Selasa, 28 Jun 2011

CONTEST AKSI SI CILIK

CONTEST AKSI SI CILIK Dianjurkan oleh http://umiharizahin.blogspot.com/




Ini aksi SICILIK
 AFIF ( 8 bulan  ) Bersama PAKCIK NYE - AKID (5th 7 bln)

Bermain Kapal Selam Moden 


Jom Serbu Contest Aksi Si Cilik

UNTUK YANG BERMINAT  KLIK LINK

La-la @ Remis sambal

Assalamualaikum wbt...sihat ke semua kawan-kawan...Pagi tadi sampai office lewat sikit sebab pegi mengadap cikgu sek.rendah (sign report card) untuk anak dara ucu yang sorang ni (anis)...result alhamdulilah....
Para surirumah yang teramat aktif berblog  yang kt rumah tu dah ke pasar basah ke belum....jangan lambat2 nanti sempat matahari terpacak, hitam la pulak kulit yang putih gebuz tu...dan bila sampai kat pasar pulak, kebanyakkan ikan mesti yang dah tinggal mata sebelah, badannye dah lembik, perut dah ada yang pecah....last2 pi kedai beli ikan paling mahal...Ikan didalam ayam diluar..apakah dia..? kita main teka teki sikit noo...

Apelah ucu ni kan asyik mengomel ajer...sekarang ucu nak tunjukkan masakan sambal lala (ala2 rampai la jugak). Sambal ni lebih kurang sama je dengan sambal yang lain..ada bawang...ada cili..TAPI yang membezakannye cuba pakai cili besar warna hijau...
Jari jemariku yang halus mulus ni macam gatai je nak tukar  tajuk macam gini...lala sambal ala2 rampai...tapi bila teringat ada orang tercari2 daun pandan susah lah pulak(k.Amie la tu...nanti dia..)
Kali ni ucu beli kat pasar malam lala yang dah tersedia berkopek...jadi tinggal masak ajer. Ini resepi n cara2 nak masak. Cara2 nak makan ucu tak payah tunjuk sebab masing2 dah arif sejak dari dalam perut ibu lagi kan....
Bahan2nye
  1. Lala yg telah siap dikopek
  2. 7 tangkai Cili besar (hijau) - dihiris
  3. 3 ulas bawang merah - dikisar
  4. 3 ulas bawang putih - dikisar
  5. 2 @ 3 biji bawang besar - di potong bulat2
  6. Sedikit cili padi - utk memedaskan
  7. Sedikit belacan/ anak udang - dikisar bersama bahan diatas
  8. Air asam/air limau/asam keping (gelugor)
 Cara2 ;-
  1. Tumis semua bahan yang dikisar dengan minyak panas - minyak jgn lebih takut kolestrol (tapi ucu pulak yg terlebih tuang..)
  2. Masak sehingga betul2 naik minyak, dan barulah dimasukkan lala bersama cili yang telah dihiris tadi
  3. Bubuh garam & air asam
  4. Dah siap...tinggal ngap..ngap..



Yang ni semua orang kenal...tempe awet muda...yang seronoknye kali ini ucu dapat yang original bahan bungkusannye.Kalau selalunya yang ada kat pasar/tesco/giant mahupun kat kedai2 semua pembalutnya dari plastik ataupun kertas nasi lemak. Tapi kali ni pakai daun pisang dan siap berbonjol lagi macam nasi lemak...tang rasa mestilah sedap bangat ada baru2 daun pisang lagi...
Disebabkan perut kami sekeluarga dah berkeroncong jadi goreng kunyit ajelah yang paling tepat...jimat masa..jimat tenaga...
 
Pisang lemak manis...rasenya memang manis dan berlemak ...mcm tuannye (tuan yg tanam yer bukan tuan tanah ni..huhu..)

Ikan gelama  (goreng biasa ajer..)

Sambal lala yang dah siap dimasak..tinggal utk dingap aje...
 


Ini lah hidangan simple dan yang membuka selera ....selamat makan semua...dimulakan dengan bissmillah diakhiri dgn alhamdulilah.....wassalam...

Isnin, 27 Jun 2011

Cup Cake n Polkadot

Assalamualaikum kawan2 ku sekelian....Alhamdulillah, pagi tadi hujan  turun sejak dari subuh lagi...Udara sejuk aje dan  akid mengadu kaki sakit..tak larat jalan... dah paham bebenor la, itu hanyalah alasan tak nak pegi TASKI....apalagi ibunye pun gunakan lah pujukan maut...baik punya pujukan siap cium2 lagi gitu....tapi kalau tak jalan jugak...maknanye akan dapat hadiah yang tak rasmi lah dari ucu...




Ini pulak projek hari Jumaat lepas...bukan jumaat tadi yer...Jumaat yang entry dulu yg ucu kata ucu tersangat busy. Ini lah hasilnye...cupcake n apam polkadot n mini cup cake coklat moist..
Cupcake ni diorder oleh Pn Halija utk puteri bongsunye, Nurul....

Apam polkadot yg kt belakang tu pulak diorder oleh Pn Chom....

Sebenarnya ada lagi pic yang lupa nak masukan - mini cupcake coklat moist tempahan dari Cikgu Asmah...
Okeylah ye..tak boleh tulis banyak2...nanti meleret-leret pulak....lagipun banyak lagi kerja yang menanti minta dibereskan....ok byby...wassalam.

Ahad, 26 Jun 2011

Bunga ku

Assalamualaikumm....semua
Ucu ucapkan selamat berhari minggu , 
N3 ucu kali tak perlu baca banyak2 cuma tengok je Bunga yang mekar ditaman ucu....













Wassalam

Jumaat, 24 Jun 2011

Udang Sri Rampai

Salam ceria...salam penghulu segala hari....salam untuk  cuti esok (horaiiii...). Jam dah menunjukkan 10.40 pagi..ada sapa-sapa nak belanja ucu pagi nie....? lapar la.. belum sempat nak bersarapan...kena siapkan karangan ni dulu (n3 la). Rasa bila dah ber blogging ni  macam dah tersign kontrak la pulak.. ..maksudnye kena hari2 hantar report bagai....pastu mula lah cari idea nak masak ape untuk entry akan datang....


Kali ni hidangan ucu..udang masak sri rampai...best tak nama tu...ala-ala bunga rampai la pulak...Resipi ni original dari arwah mak ucu. Sebab utama ucu panggil macam gini ialah semua bahan2 mentah dihiris sehalus halusnye...cuma bezanya tak de la sampai 7 jenis bunga atau 7 jenis bahan masakan...itu menyiksa diri namanye....Bahan2 nye cukup simple ...
Resepi Udang Sri Rampai
a)  1 kg Udang - saiz L (lgi bagus XL) 
b)  6@7 batang serai - dihiris nipis2
c)  3@5 helai daun kunyit -dihiris nipis2
d)  3@4 ulas bawang merah - dikisar
e)  3 ulas bawang putih - dikisar
f)  2 biji bawang besar - dipotong bulat
g)  1 inci  kunyit hidup - dikisar
h)  sedikit belacan/anak udang kering -dikisar
i)  6@7 biji  cili padi - dihiris
j)  air asam/asam keping
k) garam/perasa

Ulam kacang botol ...agak dah layu juga sebab tak sempat rendam dgn air garam bagi segar terus je disnap....


Cara2nye :-
Tumis bahan2 yang dikisar, tunggu sehingga naik bau
Masukkan bahan yg dihiris nipis tadi...teruskan kacau
Kemudian masukan udang - gaul lagi sehingga mesra
Masukkan garam/perasa/air asam
Tunggu sehingga mendidih( Tak perlu bubuh air..sebab udang ni akan mengeluarkan air dgn sendirinya)
Dah boleh dihidang....
Senangkan masak udang sri rampai ni....


Ulam dgn air asam ngam ke...rasa janggal la pulak kan....sebanarnya air asam tu untuk ikan goreng yang sedang  digoreng...dek kerana excited nak ambik gambar sampai terlupa ikan dikuali.....nasib baik tak hangit....
Ok la ucu stop dulu yer....kalau rajin petang nanti ucu tunjuk entry yg lain pulak....wassalam.

Khamis, 23 Jun 2011

Asam Pedas Pari

Assalamualaikum wbt...selamat pagi semua....pagi-pagi sebelum pi kerja sempat-sempatkan jugak buat entry yang tertangguh ...
Kali ni  lauk asam pedas pari....Ucu pasti semua kengkawan dah arif macam mana nak masak asam pedas kan....TAPI ucu tetap nak sisipkan jugak resipinye....
Resipi asam pedas ;
Bahan ;-
1- Ikan pari - 
2- Cili kering @ cili giling
3- Bawang Besar 3 biji
4- Sedikit  belacan
5- Serai 1 batang
6- Daun Kesum - ikut citarasa
7- Bunga kantan - ikut citarasa
8- Kacang Bendi - ikut citarasa
9- Asam keping
10-Garam/perasa


Cara2nye :-
Ikan pari tadi dibasuh dan dicelur sekejap dgn air panas bagi menghilangkan bau
Kisar bawang besar bersama belacan - 
Tumiskan bawang tadi bersama cili giling  sehingga keluar minyak
Campakkan serai yang telah dititik
Masukkan air bersama asam keping (air jgn terlalu banyak nanti cair)
Masukkan juga daun kesum/bunga kantan - tunggu sehingga betul2 mendidih baru masukkan ikan pari tadi
Bubuh garam/perasa
Dah Siap.....



Ucu ni bukanlah pandai sangat masak asam pedas ni... tapi kalau makan tu biasanye anak2 n Pak Su akan bertambah 2 pinggan keatas....sebab ucu suka  masak asam pedas ni pekat2 supaya terasa masam dan  pedas..... Lagi satu asam pedas ni lawan dia....ulam + sambal belacan macam Asam Pedas Linda Onn.....
Tapi malam tu asam pedas ni tak de lawan dia...hanya ada udang goreng tepung kegemaran Akid....ucu malas nak up loadkan udang tu sebab dah terbiasa sangat kt entry sebelum ni....

Jadi bagi yang berpuasa hari ini bolehlah masak asam pedas utk buka .....mana yang tak posa tu...lunch nanti makanlah asam pedas kt restoran@ kedai makan....selamat bertugas semua..........Wassalam....

Selasa, 21 Jun 2011

Kisah 2 mangga ...Alhamdulilah

Selamat petang semua.....petang2 mcm ni agak suri2 dah ada plan nak buat menu ape  ye...utk para2 hubby n anak bila depa balik dr kerja atau sekolah....
Mana yang banyak masa kt rumah tu bolehlah buat pisang goreng ke...cekodok ke...kek pisang coklat mcm izahdaut buat tu ke...(sedapnye lah)....tapi rasenye yang paling sedap n best ...TIDURRRRR kot....tapi itu hanya untuk diriku seorang sahaja ya....
Syukur Alhamdulilah...petang semalam ucu dimurahkan rezeki dengan  pemberian dari insan tersayang....satu dari anak buah ucu, Gjah dan satu lagi dari kawan ku Eja....




Pertama ucu nak tunjukkan buah kuini....buah ni lebih kurang macam bacang (yg orang selalu campur sambal belacan). Buah ni  tak boleh disorok2 @ simpan sebab baunye tersangat la wanginye.... Rasenye jangan cakap lah...peergghhh...manis beb...
Nak bagitahu awal2..pada yang mengidam ucu minta ampun banyak2 sebab upload gambar ni ....




Warnmu mengoda iman ku.......


siap bagi satu tupperware lagi...

Ha....yang ni pulak  dari mangga yang dah dibuat puding.....namanye Puding Mangga....dari kawanku Eja...
yang sememangnye teramat2 rajin mencuba segala resipi yang ada kt internet...boleh dikatakan semua masakan blogger2 dia dah cuba masak. Yang paling best pasal dia ni...apa sahaja yang dimasak  akan pasti sampai ke tekak  ucu....susah nak dapat kawan macam ni....kenyang beb..




Balik-balik dari kerja semalam (Isnin) terus potong, susun dan ambik pic....cantik dan senang jer nak potong (iyelah tak payah susah2 nak buat...org bagi,cakap senang la...kan) Nak resipi...? nanti ucu mintakan ye kengkawan....

Tersangattttl lah mengancam......cantikan ...
Ini sahaja kisah 2 pemberian dari kawan n anak buahku.....selamat minum petang...


Isnin, 20 Jun 2011

Karenah cucu

Assalamualaikum wbt..salam sejahtera, selamat berpuasa dibulan Rejab 1432...Pagi2 ni ucu nak sambung cerita di n3 yang dulu berkenaan  karenah cucu-cucuku yang mencuit hati yang ucu jaga sekejap.....

Jangan terperanjat pulak ye...bukan ape, takut nanti ada yang kata ucu ni pagi2 dah meraban......Ini sebenarnye cucu saudara ucu...kiranya macam ni... mak kepada budak2 ni adalah anak buah ucu, maksudnye anak abang sulung ucu, jadi secara automatik anak dia adalah cucuku ..betul tak..? 



Yang berbaju hijau ni si abang...nak masuk 2 thn umurnye, bersikap manja, sangat sayang pada si adik (berbaju singlet)...dan yang paling tak tahan mulut lebih kurang macam nendanye...(ucu la tu...) 

Ni tengah berebut mainan.....dan akhirnye si abang terpaksa mengalah....

Cucuku comel...NOOR AFIF ZAHRAN....
Yang ni pulak si adik, baru berumur 8 bulan...tapi sangat aktif, tak banyak karenah, mudah ketawa tapi yang tak tahan tu lebih garang dari si abang....
Yang kat dalam baldi tu sape lagi...akidlah...

Renungan menikam kalbu.....NOOR AZAD ZAFRAN
Sempat  pulak buat aksi model kolam renang....auuww...tak tahan you...
Nanti nenek order swimming pool ye...untuk entry akan datang....



Main cut-cak-cut-cak dengan akid....




Inilah 3 generasi jejaka pojaanku.....

Ini sahaja ceritera dipagi Isnin yang ceria....selamat bertugas dan selamat minum pagi..by..by...wassalam..


Ahad, 19 Jun 2011

Kemboja ku

Assalamualikum...semua
Di petang ahad yang damai ni ucu cuma nak nak saji gambar kemboja yang mekar untuk tatapn semua










 bawah ni gambar rasbery  yang belum masak


Wassalam

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...