Pages

Selasa, 31 Mei 2011

Kek jalan jauh

Assalamualaikum....hari  ni kita layan kek coklat moist +ganache + blueberry filling......kek ni nak pi holiday hari ni....(Port Dickson) ditempah jiran sebelah rumah, Cikgu Nor + Cikgu Fazli untuk puteri-puterinya yang sepatutnya disambut dlm bln Feb & Mei...( 5 orang disambut serentak.....) jadi untuk berlaku adil ucu buatkan 7 kuntum bunga ros sebab anak pasangan cikgu ni ada 6 puteri 1 putera...(kiranye kek ni akan dimamam disana la...)



Kali ni kita layan mata aje la ye...
Untuk keluarga Cikgu fadzli + Cikgu Noor...kami sekeluarga doakan kalian semua selamat pergi dan selamat pulang....dan kepada  ;

  1. Nur  Athirah Syahida (k.Long),
  2. Nur Aqilah Syahira
  3. Nur Najlah Nabihah
  4. Nur Alia
  5. Muhammad Amzad
  6. Nur Amna Nafisah
  7. Nur Atifah Humairah
  8. ......jangan nakal2 tau masa kat sana....kesian ummi n walid.



K.Zakie bawak bekal ape hari ni...? K.Ainnoraini tengahari ni boleh lah lunch dengan kengkawan ye...

Akhir kalam...Wassalam...


Isnin, 30 Mei 2011

Lauk Bajet

Assalamualaikum..kawan-kawan.....hari ni minggu pertama cuti sekolah, mesti kaum ibu yg kat rumah ni sibuk memenuhi permintaan anak2 ..... maksudnye  belum lagi tengahari dah tanya  menu ape  (yg kuat makanlah ye...) ada pulak yang tanya  kat mana nak pegi bercuti...(sbb nanti masa bukak sekolah boleh story  kt kengkawan..) Fening2....mana yang ada bajet lebih tu boleh la bawak anak-anak pi makan angin.... mana yang bajet ciput tu....bawak pi berkelah kt pantai ke, kawasan air terjun ke, .... pun dah cukup seronok buat anak-anak dan kita boleh bawak bekalan dari rumah lagi ...ha ini dipanggil percutian bajet....sebab cuma sehari aje...

Semalam ucu bawak jugak anak-anak pi Pantai Remis Jeram, saje-saje je sbb  dah lama tak ke sana (x bawak bekalan pun)...mak aii ramainye orang....orang niaga pun makin ramai...macam kat pasar ajer .....walaupun air pantainye hitam n tak boleh mandi...tapi orang tetap ramai ..... especially hari ahad...nak cari parking pun susah.....

jom kita main teka-teki....ini bunga ape..? (cantikkan....)


Berbalik pada kisah bajet, hari ni ucu masak bajet jugak....(hujung bulan beb...) ayam masak paprik...lauk 2 in 1...ada ayam ada sayur dalam satu kuali...satu kali jugak masakk... untuk anak-anak yang  kt rumah....


Ucu tau setakat masak paprik ini apala sangat bagi kaum ibu yang memang teror masak...tapi ucu peduli ape...sapa-sapa yang tak ade idea nak masak tengahari ni..marilah masak lauk bajet ni...

RESEPI PAPRIK AYAM
Bahan
  1. 1/2 ekor ayam mestilah dipotong dan dibasuh bersih2 
  2. Bawang merah  - 6 ulas (dikisar) *
  3. Bawang putih    - 3 ulas (dikisar)*
  4. Bawang besar    - 3 bijik (di potong bulat)
  5. kiub ikan bilis (kalau x de pakai ikan bilis pun boleh - dikisar)*
  6. 2 sdb - pati air ikan (x bubuh pun x ape)
  7. 3 sdb - sos tiram #
  8. 3 @ 4 sdb - cili kisar#
  9. 3 @ 4 batang serai #
  10. 5@ 6 helai daun limau purut
  11. Cili padi - ikut selera masing2
  12. Carot - potong ikut citarase
  13. Bunga kobis 
  14. Asam gelugor
  15. Garam 

Cara masak 
  • Tumis bahan bertanda *
  • Apabila bahan * dah masak baru masukan bahan #
  • Kemudian masukkan ayam
  • Masukkan jugak daun limau purut (dicarit2)
  • Masukkan pati air ikan + garam + asam gelugor
  • Apabila ayam agak2 nak empok...baru masukkan corat + b/kobis tadi...
  • Tunggu sehingga mendidih beberapa kali....dan dah boleh dihidang.

Dihidangkan dengan telor dadar....Senangkan masak bajet ni...tak payah pening2..........jom mamam...







Sabtu, 28 Mei 2011

Mee cuti sekolah & apam kek (melawan kata...)

Assalamualaikum..wbt.... selamat minum petang....kali ni ucu malas nak story panjang lebar.....penat pagi tadi belum lagi habis...alkisahnye, pagi tadi tersangatlah lintang pukang..buat kerja last minute... ada  tempahan  c/cuke mini (coklat ganache)  200 biji.....salah sendiri sebab cikgu ni  dah order dari semalam (jumaat) nak ambik jam 10.00pagi.....tapi alhamdulilah settle jugak akhirnye.....

Menu tengahari - menu kedai ajer....jadi petang ni bawak ke malam menu mee goreng budak cuti sekolah (Pak Su kata...) masak ni main campak-campak ajer...pastu siap...hidang ...and ngap....







Ni pulak apam kek .....sebenarnya ucu nak buat apam senyum tapi...tak tahu mana salahnye..... maka jadilah apam kek strawberi (emulco) .... apam ni lembut sangat, cuma dia x nak senyum...walaupun sipembuatnye dah senyum simpul habis ....(tak puas hati lagi ni....jap lagi nak buat lagi....tunggu nye hasilnye...)

Ini lah santapan petang bawak ke malam 2 in 1.....(agak2 ni orang rajin ke orang malas....?)
Selamat minum petang dan makan malam .....

Macam bendera jepun la pulak....

Resipi Apam Jambu;
Bahan2:
2 biji telor
2 cup tepung kek
1/2 cup susu cair
1/2 cup yogurt
1 3/4 cup gula castor (blh dikurangkan)
1 sk ovellate
1 sk esen vanilla
1/2 double action bakingpowder

* campurkan semua bhn2 tu dan pukul sampai betul2 kembang
* pastikan kukusan dah mendidih n bolehla dikukus
* kukus selama 15minit

cubala buat apam kek ni sangat2 gebu...sekali ngap dah lebur....hee..hee...


Jumaat, 27 Mei 2011

Kek Hari Guru

Assalamualaikum wbt......bersemangat jer  pagi-pagi ni nak pegi kerja, walaupun hujan yang kadang-kadang lebat...kadang-kadang renyai-renyai ....sejuk jer...kalau dok rumah ni dah lama dah mimpi....Memandangkan hari ni Jumaat, jadi hari ni semangatnye lain macam sikit sebab esok dah cuti.... tapi semangat berkobar-kobar pun ucu tetap terlewat jugak sampai office....(jem kt rumah...) pagi tadi....tak tahu la kenapa yer selalu jadi macam gini...?





Inilah  kisah malam  tadi...Alhamdulilah dapat siapkan jugak  apa yang dah ditempah ....letih tak usah cakap la....dengan badan pun rasa macam nak deman....... tapi hati rasa gumbira sahaja... sebab semua yang diorder telah selamat sampai ke tangan orang yang mengordernye...dan dah selamat dingap pun kira-kira jam 11.00 pagi tadi ( macam tau-tau jer...).


Kek ni ditempah Cikgu Rahmah untuk anak perempuannya...nani (tahun 6)

Yang kat sebelah kek tu...cup kek buttercream dengan cup kek (ganache) ditempah cikgu rukiah pulak... 


Ini lah rope c/kek buttercream utk Cikgu Rukiah....(minta  maaf ye cikgu deconye agak kureng bangat....)
Yang ni pulak c/c coklat ganache...jemput makan yer.....jgn segan2...

Terima kasih kepada cikgu rahmah n cikgu rukiah.....andainya tidak menepati citarasa, ucu minta maaf banyak-banyak....andai sebaliknye....order2 la lagi yer....dan selamat bercuti pada semua guru-guru..... wassalam...

Jom serang http://www.benashaari.com/2011/05/segmen-jom-kita-serbu-mereka.html





Khamis, 26 Mei 2011

Puding Kastad Koko

Assalamualaikum....harap-harap hari ni semuanye sihat-sihat nye....hari khamis, maksudnya tinggal esok aje lagi kerja....pastu sabtu...cuti...yeh..yeh...bolehlah rehat2 ke... baking mana-mana yang belum dicuba...(tapi ini  angan-angan  hari khamis..harap2 sabtu ni ada mood la...). 

Malam tadi betul-betul menguji keimananku....mana nak hantar n ambik along tuisyen...mana nak baking n deko kek tempahan (jiran sebelah)...pastu pulak...akid (yg bongsu) bagi surat...kat dalam surat tu menyatakan Jamuah Hari Guru Untuk Taski ABIM Al Firdaus, .....maksudnye kena bawa makananlah....akid minta dibuatkan kek jugak.......tapi ucu buatkan ajer Puding Kastad (sebab barang-barang semua dah ada) tapi akid tak nak....puas jugak lah pujuk dengan madah berhelahku.... akhirnye dengan senyuman paling manis akid bawa puding tu ke taski....terima kasih anak ibu......



Seronok buat puding ni sebab sangat senang dan tak perlu banyak masa........Ucu ni mana pandai buat puding-puding ....jadi ucu ikut resipi dari MielaMonT@myresipi.com..(kreadit utk miela).

Bahan-bahan 
  • Bahan A:
  • 1 liter air
  • 25g Agar² (satu peket Agar² kering cap burung Layang²)
  • 1 cawan Gula (boleh kurangkan jika tak nak terlalu manis)
  • Bahan B:
  • 1 biji telur
  • 1 Tin Susu Ideal
  • 750-850ml air (kalo suka lembut, bole tambahkan air lebih sikit max 1 litre, nanti jadi lembut sangat susah nak kuarkan dari acuan)
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 2-3 titik esen vanila
  • Bahan C:
  • 4 Sudu Besar Serbuk Koko Van Houten

Cara-cara

  1. Cuci agar² dan masak bersama air. Masak diatas api sederhana. Bila cair agar² masukkan gula. Masak lagi sampai gula cair...
  2. Masukkan bahan² B dalam satu mangkuk dan kacau sebati.
  3. Selepas bahan A tadi dan mendidih, kecilkan api dan masukkan Bahan B tadi.
  4. Kacau sampai mendidih. Tapi jangan mendidih terlalu lama.. nanti berketul...
  5. Asingkan sebahagian dan sebahagian lagi ditambah serbuk koko...
  6. Kacau sehingga larut/ sebati
  7. Tuang kedalam acuan (Sila tapis supaya tekstur agar² lebih halus). Untuk mendapatkan marble, tuangkan adunan coklat dan apabila agak membeku, tuangkan adunan kuning tadi untuk mendapatkan corak yang berbeza.


Akhir kalam...selamat makan tengahari....makan dengan tenang...dan jangan ikut nafsu...mulakan dengan bismillahirrahmanirahim dan diakhiri dengan alhamdulilah.........selamat menjamu....nak desert try2 la buat macam yang kat gambar ni....

Rabu, 25 Mei 2011

Udang gertak @ lipan goreng

Assalamualaikum wbt....dah minum petang ke...?  kalau rasa2  nak nak buat rojak untuk petang ni...sempat lagi  ni (bagi yang tak bekerja la...yer) 
Okey...kita tutup bab rojak pagi tadi...Ini pulak  ceritera hidangan anak-anak tengahari tadi...sepertimana yang ucu bagi tau...Pak Su boleh uruskan dari a - z....ini lah buktinye... (sebenarnya ucu pun terkejut jugak macamana ada udang gertak ni ...sbb yang ada kat rumah cuma ayam + kailan aje...). Al kisahnya masa Pak Su pegi kedai cari minyak masak...kat kedai tu ada jual udang ni...


Ini lah rupe udang gertak yang belum digoreng...
Bagi yang tak pernah langsung tengok udang ni...ha..tenung la lama-lama....rasa isinye lebih kurang macam udang jugak la....manis, mempunyai kaki yang macam lipan...... .Dolu-dolu udang ni kurang dapat sambutan, harga pun murah  lebih kurang dalam sekitar RM 2.50 -RM 3.00/kg...sekarang dah mahal 2x ganda


 Kalau beli kat pasar basah (Sekinchan, Selangor yer..kat tempat lain pun ada jugak kot...) udang ni ada yang dah siap disiang@buang kulit...tinggal masak ajer...tapi tak bestlah sebab udang ni kalau digoreng kunyit garing-garing macam tu ajer sungguh rangup dan aromanye harum semerbak...


RESEPI UDANG GERTAK @ LIPAN GORENG


Bahan
1-Udabg gertak
2-Kunyit serbuk
3-Garam 
4-Minyak


Cara
1-Basuh udang gertak sampai bersih .
2-Gaul dengan kunyit dan garam
3-Panaskan minyak
5-Goreng sehingga masak.
Ini yang dah digoreng...cantik tak kalor dia...?

Ini pulak sayur kailan...Pak Su masak kailan ikan masin.....


Disertakan sekali  dengan ayam goreng kunyit bersama cili padi dihias dengan tomato....(kreatif jugak ropenye Pak Su ni..)

Jadi ini lah menu tengahari tadi yang dimasak oleh Pak Su.....terliur tak...? harap-harap ada lah lagi yer  bila ibu sampai rumah nanti...



Nampak gayanya tinggal 2 minit lagi kt office ni ...boleh la buat-buat ape yang patut, kemas2 kan handbag  dan tepat jer jam 5.10 ptg, akan ku  shut downkan system ni... sebelum dishutdown system ni...Sebelum hidupkan enjin kereta bacalah bismillahirahmanirahim dan bacalah doa naik kenderaan...semoga selamat dalam perjalanan....wassalam..

Rojak (resipi keluarga)


Assalamualaikum wbt.....pagi ni ucu tak snap gambar lunch untuk anak-anak....sebab...hari ni special sikit, Pak Su yang masak...tapi tak tahulah apa yang Pak Su masak...yang ada cuma ayam dan kailan ajer...Ucu tak risau kalau tak masak sebab Pak Su boleh masak & handle semua tu dari a-z  ... ape-ape pun thanks bang....

Kali ni ucu nak bagi satu resipi turun temurun dari sekeluarga kami- Al kisahnye kami sebenarnya dari  orang niaga @ kedai makan n katering ....salah satu makanan yang wajib ada kat kedai (P/Panjang) dari dulu, kini dan selamanye adalah rojak.  Kalau orang penang kata pasembor...kalau kat kedai mamak..orang kata rojak mamak....tapi yang ini nak kata pasembor jauh sekali...nak kata rojak mamak...bahan macam kureng jer n bukan mamak yang masak@ buat...tapi ini buatan anak banjar ....ape-ape pun layan ajer la....
Tak kisahlah orang suka ke tak ke...ucu tempekkan  jugak resipi ni untuk sapa-sapa yang mengidam nak makan rojak buatan sendiri.....


A. Bahan 

  1. Timun dan sengkuang - dihiris halus
  2. Taugel - dicelur
  3. Telor - direbus
  4. Tauhu - digoreng + dipotong dadu
  5. Cucur udang/cekodok udang - of course le digoreng...


B.  Kuah
  1. 1/2 kg kacang tanah - digoreng dengan minyak
  2. Udang kering (2 peket kecil) - digoreng
  3. 1 1/2  sk serbu bilis
  4. 10 - 15 keping roti marie - dikisar
  5. Sos cili - 1 botol (Kalau nak pedas tambahkan sikit cili giling)
  6. Sedikit kicap manis - tujuan untuk menjadikan kuah sedikit hitam
  7. Gula + Garam - ikut citarasa sendiri
Cara masak kuah ;-
  1. Kacang tanah (yg sudah digoreng) - dikisar jgn terlalu halus
  2. Biskut marie - dikisar (tujuan untuk memekatkan kuah)
  3. Anak udang kering (yg sudah digoreng) - dikisar
  4. Sediakan periuk besar
  5. Masukkan kesemua bahan kuah dan masak dengan api yang sederhana....apabila sudah mendidih beberapa kali dan likat itu tandanye dah masak.


Ini lah rojak yang belum disiram dengan kuah....nyam...nyam...ke kruk..kruk...ke...(abaikan jer la labu sayung  tu...)

Selasa, 24 Mei 2011

Black chicken

Assalamualaikum wbt...selamat pagi......Seperti biasa setiap pagi  kena masak  dulu sebelum pergi kerja....untuk menjimatkan masa jadi masakan  paling senang ialah  black chicken...(terpaksa ditukar nama sebab nak bagi publisiti lebih...kalau tulis masak kicap rasa macam dah biasa lah pulak ...he..he...) untuk anak-anak makan tengahari ni....

Masakan ini ucu belajar masa mula-mula kahwin...belajar dengan kak ipar (K.Ummi). Sebab ape ucu kena belajar masak ni...sebab ucu orang banjar, Pak Su pulak orang jawa...jadi masakan  ini  versi jawa.... anak-anak kami ni kiranya darah campuran la......jawa + banjar =.........? (hu..hu..hu..hu..)


Sapa-sapa yang berkenan  nak rasa masakkan  versi jawa ni...cuba-cuba la buat....senang jer...
Bahan-bahan ;
  1. 1/2 ekor ayam - dibasuh dengan limau (utk hilangkan bau hanyir ayam)
  2. 5 ulas bawang merah - dihiris
  3. 4 ulas bawang putih - dihiris
  4. 3 biji bawang besar - dipotong bulat-bulat
  5. Cili padi/cili besar - untuk hiasan sajer
  6. 2 inci halia - dihiris
  7. 2 kuntum  bunga lawang
  8. 1 @ 2 inci kayu manis
  9. 1 bunjut rempah sup adabi (utk menambahkan  aroma tumisan - nak bubuh pun boleh, tak bubuh pun boleh)
  10. 1 sudu besar - lada hitam -  dikisar/ditumbuk
  11. 1/2 sudu besar - lada putih - dikisar / ditumbur
  12. 1@ 2 keping asam jawa
  13. secubit garam (bubuh sikit jer)
  14. Kicap manis (agak2 aje) 
  15. 2 sudu besar kisap pekat (jgn bubuh banyak sangat nanti pahit..ini pun bubuh main agak2 aje)
  16. Sedikit perasa 
  17. 1 1/2 sudu besar gula
  18. 1 pek suun (direndam dulu)
  19. Sedikit air

Cara-cara masakan :-

  1. Panaskan kuali dan apabila minyak dah panas terus masukkan dulu kayu manis+bunga lawang + sup bunjut adabi dan seterusnya masukkan bahan-bahan yang telah dihiris tadi.
  2. Apabila bahan tumis sudah kekuningan, baru masukkan ayam  dan bubuhkan sedikit air- tutup kuali yang ada ayam tadi dengan tutup periuk biarkan sehingga kandungan air didalam kuali nampak likat.
  3. Masukkan asam keping
  4. Masukkan lada hitam + lada putih + gula
  5. Kalau kurang air tambah lagi.
  6. Agak2 ayam tu nak masak barulah dibubuh kicap pekat dan kicap manis -kalau kering tambah sedikit lagi air...
  7. Bubuh sedikit garam dan perasa (jika ada) digaul2 supaya ayam tadi mesra dengan kicap..
  8. Masukkan bawang (yang dipotong bulat2) dan cili 
  9. akhir sekali barulah masukkan suun yang telah direndam agak2 dah kering matikan api.
  10. Masakan ini akan ada rasa manis  dan pedas lada hitam...


Jangan bubuh minyak terlalu banyak masa menumis....(tak elok utk kesihatan)  tapi ucu terlebih sudahh...layan jer la...

Isnin, 23 Mei 2011

Hari keluaga Taski Al Firdaus (ABIM)

Assalamualaikum wbt.....seperti yang dinyatakan malam tadi kt n3 (butter cake)...hari Isnin kena datang awal...bereskan  ape yang patut...dan tepat jam 10.00 am submit  kt UPM...puhhh lega...beres sudah kerja ku...(utk tender aje).
Curi masa sikit nak tulis kisah semalam (ahad 22/5/11). Hari Keluarga Taski Al Firdaus (ABIM) Daerah Klang...kami sampai lewat sangat...sepatutnye jam 8.00-8.30 pendaftaran (tapi kami bertolak jam 8.30 pg) apalagi Pak Su drive 120/km...dekat2 nak sampai kt Stadium Sultan Ibrahim Klang sesat la pulak termasuk jalan istana, dah la jalan tu one way...masuk lorong sana-lorong sini..akhirnye sampai jugak.....sampai2 Cikgu Zam kata acara untuk akid (anak bongsuku) dah terlepas...nasib baik ada satu lagi acara...Kali ni acara bawa bendera 1Malaysia...


Akid No.2 dari depan...
Dengan semangat 1 Malaysia sampaikan bendera pun main hayun kat bawah ajer....

Dah rezeki Akid...walaupun terlepas acara pertama...akhirnye dapat jugak tempat ke 3....(Bawa bendera 1Malaysia)


Inilah khemah utk murid2 lelaki (kesiannye sampai nak tercabut kertas MERU)

Ha...yang ni yang paling best....acara yang paling dinanti-nantikan kalau ada Hari Keluarga ke, Hari Sukan Sekolah ke...atau ape-ape acara lah yang berkaitan dengan sukan...acara tarik tali untuk bapa....


Pak Su dengan seluruh jiwa dan raga mengumpul tenaga....



Tarik...tarik...lagi...lagi...(Kumpulan bapa vs kumpulan AJK ABIM Klang)

Akhirnye...kemenangan berpihak kepada pasukan bapa......syabas pada kaum bapa yang gagah perkasa ....

Yang ni saje nak menyibukkk...ibunye yang lebih-lebih possing ...walaupun anak dapat no. 3 ..












Ni Tempat hadiah untuk cabutan bertuah....tunggu punya  tunggu...no tarak sangkut la....


First time makan sate ikan .....tapi rasanye sebijik macam keropok lekor...cuma  saiznye aje dipotong kecik konon2 sate lah...pastu bakar....aromanye tak usah nak kata la...harum semerbak...ceh tengok tang kuahnye...meleleh beb...





Butter Cake

Assalamualaikum wbt....selamat malam semua....malam ni ucu tak nak tulis banyak-banyak....lagi pun sudah jam 11.58mlm...esok, Isnin...kena datang awal sebab ada kerja yang perlu dibereskan sebelum jam 10.00 pg...(submit  tender@UPM...bukan hantar kek yer...). Jadi sebelum melabuhkan mata....ucu jamukan dengan butter cake ni...


Tempahan dari jiran sebelah...K.Lily, terima kasih K.Lily...





Sebelum tidur bersihkan dulu badan dengan berwuduk dan bacalah ayat 3 Qul/ ayat Al Kursi ataupun kalau rajin bacalah Surah Al-Mulk........sebagai pendinding @ menghindari diri kita dari ganguan syaitan dan iblis  wassalam....

Ahad, 22 Mei 2011

Tiramisu lagi....

Assalamualaikum wbt......selamat petang semua....suasana petang  ni tenang sekali dengan angin sepoi- sepoi bahasa....terasa betul malas nak buat aktiviti di luar rumah (mengemas/mencantas pokok-pokok mana yang patut...lagipun  rumput-rumput yang tak diundang  dah mula memunculkan diri...)lagi la menambahkan kemalasan ini.
 
 Walaupun malas untuk aktiviti diluar...aktiviti didapur sedang giat berlangsung...maka terhasil la Tiramisu ..kali ini ucu taburkan atas dengan coco powder sebab blueberry filling dah habis jadi gunakan ape yang ada ajer....atas permintaan puteri tunggalku..nur anis...
Kali ni ucu buat kek span  ikut resipi hanis@myresipi (terima kasih hanis...). Ini bahan-bahan dan cara yang dicopy n paste:-


RESEPI TIRAMISU
Bahan2...
  • 3 biji telur
  • 1 cawan tepung gandum (100g)
  • 1 cawan gula (110g) - kalau nak kurang manis kurangkan gula
  • 2 sudu kecil susu segar
  • 15g butter - panaskan susu dan cairkan butter di dalamnya
  • esen vanila 
Cara-cara ;
  1. panaskan oven ke suhu 180 darjah. asingkan telur putih dan kuning. pukul kuning telur dan 1/3 gula sehingga telur menjadi keputihan
  2. dalam bekas lain pukul putih telur bersama baki gula tadi sehingga kembang dan bertanduk.
  3. masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan gaul rata
  4. masukkan kuning teluar yg telah dipukul tadi ke dalam adunan.
  5. masukkan campuran susu dan butter dan sedikit esen vanila. pukul hingga sebati.
  6. masukkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 darjah selama 25-30 minit.
..
 Kek span ni ucu buat dua aduan...sbb satu guna coklat emulco...n kat lapisan bawah tu terlupa bubuh coklat emulco....tengok color dia pun berbeza kan.... Selamat minum petang....dan wassalam....


Jumaat, 20 Mei 2011

I'm on The Great ChurpChurp Race. Are you in it too?! #Churp2Race

I'm on The Great ChurpChurp Race. Are you in it too?! #Churp2Race

Lauk simple - makan tengahari

Selamat makan tengahari...dah makan ke belum....hari ni Jumaat...jadi rasenya masa singkat untuk kaum adam bersantai-santai......dan masa senggang untuk kaum hawa berwindow shopping di comlpex2 yang dekat dengan tempat kerja....atau bagi yang tak berkerja masa untuk menonton cerita sinetron....

Pagi tadi ucu hanya sempat masakan untuk anak2 makan  tengahari  dengan  Sotong masak sambal (ingat tadi nak masak sutun kicap ..macam dlm cerita Sutun.. )  bersayurkan pakis goreng @ pakis masak tumis...



Resipi  sambal sotong ;

Bahan
  • 1 kg sotong - dipotong bulat dan dibasuh bersih2
  • 4@5 ulas bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci belacan/bilis*
  • Cili kisar/cili boh
  • Asam keping/ air asam jawa
  • 1 batang serai
  •  sedikit gula, garam dan perasa (jika ada)
Cara
  • Bahan bertanda * hendaklah ditumbuk (ucu blend saje..jimat masa)
  • Masukkan minyak untuk menumis...apabila minyak telah panas masukkan bahan yg  ditumbuk tadi.
  • Masukkan cili kisar/cili boh sehingga naik minyak
  • Masukkan juga serai dan asam keping/air asam jawa
  • Apabila sambal sudah betul2 masak baru masukkan sotong
  • Bubuh garam n perasa (jika ada)
  • Apabila sotong sudah lembut boleh la dimatikan api dan dihidangkan...
Untuk anak-anakku (anis + afiq)....nikmatilah makan tengahari dengan tenang ...mulakan dengan bismillah diakhiri dengan alhamdulilah....selamat makan semua...

Pilihan Ucubakery

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...